HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Aralık 2012 Pazartesi - 12:02

BM’in Filistin oylaması İzmir’e EXPO umudu oldu!

İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, EXPO yarışında İzmir'in en büyük kozunun Türkiye'nin yükselen itibarı olduğuna dikkati çekerek, BM'de Filistin için yapılan oylamada Türkiye'nin gösterdiği öncülüğün EXPO yarışında umutlarını artırdığını belirtti.

BM’in Filistin oylaması İzmir’e EXPO umudu oldu!

İZMİR - Kıraç, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi ülkeler nezdinde yoğun bir lobi çalışmasının devam ettiğini ifade etti.

Çalışmaların üç koldan yürütüldüğünü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve konuyla ilgili 13 bakanın ikili görüşmelerinde Türkiye'nin EXPO adaylığı için destek istediğini, Türkiye'nin diplomatik temsilcilikleri vasıtasıyla çalışma başlatıldığını anlatan Kıraç, yoğun dış ticaret yapan İzmir iş dünyası temsilcilerinin de EXPO için görüşmeler yürüttüğünü dile getirdi.

Lobi çalışmalarının 2013 yılında yoğunlaşacağını, oylamanın yapılacağı kasım ayına kadar tüm BIE ülkeleri ve delegelerine İzmir'i anlatacaklarını dile getiren Kıraç, bugüne kadar yapılan görüşmeler ve BIE genel kurullarında yapılan sunumlar sonrası alınan tepkilerin ''İzmir'in hedefe her geçen gün daha da yaklaştığını gösterdiğini'' vurguladı.
     
''TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ''
EXPO 2020 hedefinin sadece İzmir'in değil Türkiye'nin bir önceliği haline geldiğini belirten Kıraç, son olarak BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales'in Türkiye ziyaretinde ''İzmir'in tecrübesini yarışa iyi yansıttığını, sunumlarının ve adaylık dosyasının çok beğenildiğini'' ifade ettiğini hatırlattı.

Kıraç, 5-7 Ocak 2013'de Türkiye'nin dünyadaki 200 büyükelçisinin İzmir'e geleceğini, buradaki toplantıda EXPO ile ilgili bir çalışma takvimi oluşturulacağını anlatarak, bu yıl İzmir'de düzenlenecek 23 Nisan Çocuk Şenliği ile uluslararası katılımla düzenlenecek 5'inci İzmir İktisat Kongresi'nin EXPO tanıtımı için bir fırsat olacağını belirtti.


Sağlık Bakanlığı'nın da uluslararası bir organizasyonu İzmir'de yapmasının beklendiğini ifade eden Kıraç, şöyle konuştu: ''Bundan sonra artık lobi ağırlıklı çalışacağız. Şubat ayında bir inceleme heyeti İzmir'e gelecek. Haziran ayında bir sunumumuz daha var. Eylül ayında İzmir'de bir sempozyum yapılacak. Son sunum da Kasım 2013'de Paris'te yapılacak.

Yarışın en tecrübeli ekibiyiz. Bugüne kadar iyi işler yaptığımızı, bu tecrübeyi gösterdiğimizi düşünüyorum. Teknik sunumlar, lobi çalışmaları ve halkın bu hedefi benimsemesinde çok iyi durumdayız. Diğer ülkeler de faaliyetlerini sürdürüyor. İnşallah Kasım 2013'de kazanan taraf biz oluruz. İddialıyız. 5 aday var. Diğer aday ülkelere baktığımızda bir adım önde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunu biz değil bağımsız gözlemciler söylüyor.''
     
''ULUSLARARASI ARENADA ÜLKE PERFORMANSI BOY GÖSTERECEK''
Türkiye'nin coğrafyasında güçlü ve önemli tarihi bağlara sahip olduğunu, son yıllarda dünya ülkelerine örnek olan atılımlar yaptığını söyleyen Kıraç, Türkiye'nin son dönemdeki tanınırlığının artmasına da dikkat çekti.

Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Afrika'da çok iyi gidiyoruz. BM nezdinde yapılan oylamalarda kendinden söz ettiren, lider bir ülkeyiz. Filistin'in BM'ye gözlemci ülke olmasında Türkiye'nin öncülüğünü kimse unutmasın. Bu yarışta 2013 yılında, Türkiye'nin yükselen uluslararası itibarının İzmir'in şansını artıracağını düşünüyoruz. En büyük güvencemiz bu. Uluslararası ekonomik göstergelere de baktığımızda dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesiyiz. BIE üyesi ülkelerin de ekonomisi gelişmeyen, uluslararası standardını yükseltemeyen, demokrasisini geliştiremeyen ülkeleri seçmelerinin bir mantığı yok. Bu göstergelere bakıp oy kullanacaklar. 'En iyi EXPO'yu biz yaparız' demekle bu iş olmaz. Uluslararası arenada Türkiye'nin performansı boy gösterecek.''

Vali Kıraç, Kasım 2013'de Paris'teki BIE Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada ilk turda oyların üçte ikisini alan ülkenin organizasyonu düzenlemeye hak kazanacağını, ancak 5 aday arasında bu oya bir adayın ulaşmasının zor gözüktüğünü, her turda en az alan adayın elendiği bir oylama sonucu son oylamada en çok oyu alan ülkenin yarışı kazanmış olacağını kaydetti.

Türkiye adına İzmir'in aday olduğu EXPO 2020 için Brezilya'nın Sao Paolo, Rusya'nın Ekaterinburg, Tayland'ın Ayutthaya ve Dubai kentleri yarışıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Deniz 24 Aralık 2012 Pazartesi 22:44

Davalık bir expo alanıyla uluslararası arenada başarılı oluruz kesin...!

Yorumu oyla      12      6  
Emre 24 Aralık 2012 Pazartesi 19:04

Ben Cahit Bey'in Expoyu kazandıracağına hiç mi hiç inanmıyorum. Bunun oylamayla alakadar olması da inandırıcı değil. Türkiye olarak dışarıya vizyonumuz o kadar kötü ki, çok zor bunu tersine çeviririz.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da 12 saat sular kesilecek
Bornova Evka 4 mahallesinde İZSU çalışmaları nedeniyle su kesintisi yaşanacak.
Karşıyaka hamsiye doydu: 500 mangalda 10 ton hamsi
Karşıyaka’da düzenlenen 5. Karadeniz Hamsi Şöleni başladığı gibi renkli ...
Bornova’da ‘köyle kenti’ buluşturan pazar
Bornova Belediyesi üretici kadınlar ve organik ürün pazarından sonra ‘Köylü ...
 
Mevlana 'Vuslat'ın 739. yılında Konak'ta anıldı
Konak Belediyesi’nin Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenlediği ...
Gaziemir yardıma muhtaç olanları puanlama ile belirliyor
Gaziemir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği ...
Konaklı 71 çocuğun hayali gerçek oldu
Konak Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'nın desteklediği, Dora Magazin ...
 
İzmir'de 'barkodlu' adres devrimi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez uygulanan bir projeyle, ...
Kocaoğlu ESİDEF'le bilgi ve tecrübe paylaştı
Başkan Aziz Kocaoğlu, ESİDEF Yönetim ve İstişare Kurulu üyelerine konuk ...
Türkiye'nin renkleri Konak'ta buluştu
Konak Belediyesi, İzmir’den Türkiye’ye birlik, beraberlik ve dayanışma ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva