HABERLER>EKONOMİ
29 Ocak 2016 Cuma - 10:20

Başkan Olgun'la A'dan Z'ye Torbalı: Kocaoğlu-Yıldırım çalışması...

Göreve geldiği 2013 yılından bu yana önemli çalışmalara imza atan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ilçe gündemi hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. Olgun, "Binali Yıldırım ve Aziz Kocaoğlu'nun bir arada çalışmasının İzmir’e çok ciddi bir sinerji katacağını düşünüyorum" dedi.

Başkan Olgun la A dan Z ye Torbalı: Kocaoğlu-Yıldırım çalışması...

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Son dönemde yaptığı açıklamalarla adından söz ettiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, göreve geldiği 2013’ten bu yana önemli çalışmalara imza atıyor.

İzmir’in ve Torbalı’nın sorunlarını gündeme taşıyan Olgun, odanın en büyük projelerinden biri olan yeni hizmet binasında; ülke, kent ve ilçe gündemine dair soruları Egedesonsöz’e yanıtladı.

2015’TEKİ TAHRİBAT, 2016’DA DA SİRAYET EDECEK

Ekonomide kayıp bir yıl olarak adlandırılan 2015’i geride bıraktık. 2016’da da mevcut risk ortamı devam ediyor. 2016’dan beklentileriniz nelerdir?

Bizler iyimser olmalıyız. Kötümser olmak istemiyoruz. Neticede buradaki sanayiciler, ticaret erbapları, esnaflar, insanlar bizim ağzımıza bakarak iş yapıyorlar. Kötümser olmak istemiyoruz ama iyimser bir tablo çizeceğiz diye de Polyannacılık oynamaya gerek yok. Çalışmalarımızda şunu görüyoruz; 2015’teki tahribat, 2016’da da sirayet edecek. Kendi içlerinde riskleri olan bir ülkeyiz. Bizim dünyaya dış politikaya endeksli bölgemizde bir güvenlik sorunu var. Öncelikli sorunumuz bu. İkincisi, 35 yıldır uğraştığımız bir terör sorunumuz var. Terör artık şehir içine kadar girmiş durumda. Bu konuda denenen çözüm süreci, silahlı mücadele gibi yöntemlerin bugüne kadar bir sonuca ulaştığını göremiyoruz. Ayrıca siyasi riskler her zaman kapımızda. 1 Kasım seçimlerinden sonra istikrarla bu biraz olsun duruldu. Bir de ekonomik risklerimiz devam ediyor. Durağan bir döneme doğru gidiyoruz. Enflasyon yüksek çıkıyor, büyüme düşük çıkıyor, işsizlik rakamları artıyor. Kişi başına düşen gelir yerinde sayıyor. İhracat rakamlarında azalama var.  Türkiye’nin son 10 yılda yakaladığı ivmenin bir durağanlığa doğru gittiğini görüyoruz. Bizim ülke olarak tasarruflarımızın yetersiz olduğunu görüyoruz. Dışarıdan yatırım almamız lazım. Dışarıdan yatırım alabilmemiz için ülkenin şartlarının buna uygun olması gerekiyor. AK Parti hükümetleri bu ülkeye altın çağlarını yaşattı. Şu an kurulan AK Parti hükümetinden de isteğimiz önceki hükümetlerin yaptığını başarmasıdır.

Bu durum Torbalı’ya nasıl yansıdı?

Bu durum her yerde olduğu gibi bizim ilçemizde de hissediliyor. Burada da bir hareketsizlik söz konusu. Durağan bir yapı var. Esnaf tabiriyle piyasada yaprak kımıldamıyor. ‘Bir krize doğru mu gidiyoruz’ endişesi var. Şu an sanayicinin öncelikli sorunu vasıflı eleman bulamaması. Nitelikli eleman konusunda sıkıntıları devam ediyor. Esnaf iş yapamamaktan şikayetçi. Oluşan rekabet ortamına ayak uydurmamaktan şikayetçi. Faizlerin inşaat sektöründe çok canlı olduğu bir ilçeyiz. Faizlerin yüksek olmasından dolayı konut satışında bir azalma var. Yurtdışı firmalarının azalmasıyla birlikte ihracat yapan firmaların da pazarda azalma yaşadığını söyleyebiliriz. 

YILDIRIM-KOCAOĞLU ÇALIŞMASI SİNERJİ YARATIR

İzmir siyasetinde 1 Kasım öncesi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasındaki gergin hava İZBAN’da Torbalı seferleri müjdesiyle yumuşamaya başladı. Bu uzlaşma yeni yatırımlar getirir mi?

Yumuşak güç diye bir tabir vardır. Binali Yıldırım ve Aziz Kocaoğlu için bu yumuşak güç kavramı geçerlidir. Bu tarz insanlar, kavga yoluyla değil de müzakere yoluyla birbirleri ile anlaşabilirler diye düşünüyorum. Aslında ikisinin de yıldız falına bakılması lazım. İkisinin de yıldız falına bakıldığında çok iyi anlaşabildiklerini göreceğiz. Bu iki yumuşak gücün bir arada çalışması İzmir’e çok ciddi bir sinerji yaratacağını düşünüyorum. Sayın Yıldırım’ın yaptığı açıklamaları ben olumlu buluyorum. İzmir için bir şanstır.  Hafta sonu bir yerde çıkan ifadelerini okudum. Kendisi İzmir’e odaklanmış durumda. Yerel iktidarda da Aziz Kocaoğlu projelerine devam ediyor. Her ikisinin de anlaşamaması için bir neden yok. Bu tablo devam ettiği sürece İZBAN projesinde olduğu gibi özellikle bu bölgede önemli projeler gerçekleşecektir.

Peki Torbalı ile Büyükşehir arasında durum nasıl?

Bizim ilçemizde Torbalı Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında bir anlaşmazlık görmedim. Tam tersine Büyükşehir’in burada yapmak istediği bir üst geçit projesi vardı. Bunun yeri konusunda anlaşmazlık yaşandı Aziz Bey şikayetlerimizi geldi, yerinde dinledi ve mantıklı buldu. Üst geçidin yeri değişti. İZBAN projesi zaten ortak bir proje. Torbalı’da işler uzlaşma ile yürüyor. Ne sayın Adnan Yaşar Görmez ne de Aziz Kocaoğlu’nun birbirleri arasında bir problem yaşadığını görmedim. İkisi de buradaki görüşmelerinde istişare yaparak işleri yürütüyorlar. Büyükşehir’in destek olmadığına dair bir şikayetimiz yok. Bu anlamda Torbalı, diğer farklı partilerdeki ilçe belediyelerimize de örnek olacaktır.

KALİTEYİ YAKALAYAMAZSAK MÜŞTERİ İZBAN’LA GİDER

İZBAN projesi Torbalı’da açılış için gün sayıyor. Bu konuda esnafa da önce uyarılarınız olmuştu. İZBAN’ın Torbalı’ya artısı ve eksisi ne olacak?

Ben esnafa şunu söyledim; İZBAN Torbalı için bir nimet. Her 10 dakikada bir İzmir’den seferler olacak. geliş gidişler kolaylaşacak.  Fakat bu noktada esnafın kendini geliştirmesi lazım. Torbalı’ya özgü markalar yetiştirmemiz lazım. Fiyat kalite istikrarı açısından ilçeyi bir düzleme oturtmamız gerekiyor. Aksi halde Torbalı’daki orta ölçekli, dar gelir seviyesindeki insanları İzmir’e kaptırırız. Yüksek gelirli aileler zaten sürekli İzmir’e gidip geliyor. Ama buradan alışveriş yapan vatandaşı kaybedebiliriz. İlçede kalite anlamında bir standardı yakalamamız lazım. Biz eğer bunu yakalarsak, İzmir’den Torbalı’ya müşteri gelir. Kaliteyi yakalayamazsak müşterilerimizi İZBAN’la kaybederiz.

Torbalı, yaş sebze ihracatında önemli bir paya sahip. Rusya’nın ambargosundan sonra sebze ihracatında durum nedir?

Ege Bölgesi’nin sebze ihtiyacının yüzde 75’ini biz üretiyoruz. Rusya ile bir ihracat söz konusuydu. Ondan kesilen ürünleri biz iç piyasada tükettik.  Rusya krizinin ben yaz aylarına doğru çözüleceğini düşünüyorum. Rusya krizinin temel noktası Orta Doğu’nun yeniden şekillenmesinden kaynaklanıyor. Bu coğrafyadaki büyük ülkeler hiçbir zaman ticaretlerine zarar gelsin istemezler. Ekonomik anlamda aramızda bir problem olacağını düşünmüyorum.

TORBALI İRAN PAZARINA HAZIR

İran’da ambargonun kalkmasından sonra İzmir’de ilk harekete geçen yer Torbalı oldu. Bir dizi görüşmeleriniz oldu. Bu görüşmeler ne aşamada?

Biz İran’la görüşmeye devam ediyoruz. İranlılar geldi onları ağırladık. Biz de İran’a bir ziyaret gerçekleştirecektik ama İran’ın Türkmenler’le sıkıntı yaşaması, Rusya ile ilişkileri ve Arabistan sorunları nedeniyle bu geziyi erteledik. Ama uzun vadede İran bizim için çok önemli bir pazar. İran’da görüşme halinde olduğumuz, İran’dan da buraya yatırımcı çekmek için ilişki kuruduğumuz firmalar var. Torbalı İran ile ticaret yapmaya hazır. Bizim özellikle yedek parça, kimya sanayi, sebze ve meyvenin işlenmesi konusunda İran’a model olabilecek alanlarımız var.    

İran pazarında nasıl bir potansiyel var?  
Şu an İran’ın 100 milyar dolar blokeli olan bir parası var. Bu yeniden piyasaya salınacak. Ben İran’ı Türkiye’nin Özal öncesine benzetiyorum. Bu ambargonun kalkmasıyla bizim 1980’li yıllarda yaşadığımız dünyaya açılmayı İranlılar şimdi yaşayacak. İran’ın Avrupa’ya açılan kapısı da Türkiye’den geçiyor. Gerek doğalgazını satması, gerekse de orada altyapı yatırımlarının yapılması Türkiye’nin rahatlıkla yapabileceği şeyler. O anlamda Türkiye için yeni bir pazar olabilir. İran’da şu an sağlık endüstrisine, inşaat sektörüne, yedek parçaya ve sanayiye birçok anlamda ticari atmosferi geliştirecek potansiyelimiz var. Ama İran belli bir gelişmeyi sağladıktan sonra ciddi bir rakip de olabilme potansiyelinde. Çünkü bizim kadar nüfusu var. Coğrafyası daha büyük ve en az bizim kadar bu coğrafyada geçmişi olan bir ülke. İran’la artıları eksileri iyi değerlendirip dost kalarak ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım.

İZMİR’İN KALKINMASINDA LOKOMOTİF

Önümüzdeki süreçte Torbalı Ticaret Odası olarak hedefleriniz ne olacak?
Biz Torbalı’nın bir marka kent olması için bizim üzerimize çok şeyi düşüyor. Ticaret hacmini, ekonomik yaşantısını her yerde anlatmamız gerekiyor. Marka kent olma hayalinde ve idealinde bir oda olmak istiyoruz. Torbalı’ya daha çok yatırımcının gelmesi için son dönemde çok güzel gelişmeler oluyor. İmar konusundaki engeller kalkmış oluyor. Hükümet ve yerel yönetimler nezdinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Biz İzmir’in ekonomik kalkınmasında lokomotif olma ve marka kent olma hedefinde öncü rol oynamaya devam edeceğiz.

Son olarak yeni hizmet binasını tamamladınız.  Bina içeriğinde neler olacak?
Binamızın 6 bin metrekare kullanım var. Bölgenin en işlevsel binasını yaptık. Odamızın merkezini buraya getirdik. Yeni birimler açacağız. 200 kişilik toplantı salonumuz, sergi salonumuz, eğitim sınıflarımız, restoranımız burada faaliyete geçecek. Bir sonraki süreçte 400 kişilik tiyatro, sinema ve gösteri merkezi, kafeteryanın olduğu bir yer olacak. Biz sadece ticaretin nabzının attığı bir yer değil, ilçenin sosyal yaşamını da değiştirecek bir yer olsun istedik. İki yıllık bir sürede bitirdik. Bölgeye, ilçeye hayırlı olsun.

 
AK Partili Sürekli: Size bu vatanı böldürtmeyeceğiz
 
Kozmik odadan soruşturma çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EMITT Fuarı’nda İzmir rüzgarı!
İzmir’i Menderes Belediye Başkanı Soylu, Seferihisar Belediye Başkanı ...
Almanlar İzmir'in rüzgarına kapılıyor
İzmir’deki rüzgar enerjisi potansiyeli ve rüzgar enerjisinde kullanılacak ...
Çin Türkiye'ye 'turist' sözünü tutmadı
Çin, ekonomisi güçlenince 120 milyon turist gönderebilen ülke durumuna ...
 
Rahmi Koç'tan çalışanlarına Mustafa Koç mektubu
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, oğlu Mustafa Koç'un ölümünün üzerine ...
İşsiz evlat priminde milyarlar silinebilir!
2012’den itibaren herkes için zorunlu olan Genel Sağlık Sigortası’nda ...
Altının düşüşü ‘Çarşı’ya umut oldu!
Gram fiyatlarındaki düşüş esnafı sevindirdi. Kuyumcular Odası Başkanı ...
 
EBSO e-İpek Yolu için devrede!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 55 milyon nüfusu, 800 milyar dolar yıllık ...
Basmane Çukuru’nun mimarı belli oldu!
İhalenin ardından konsorsiyum adına açıklamayı yapan ve proje ve inşa ...
3 ilçeye yayılan RES bakanlık masasında!
Yander Elektrik tarafından üç ilçede yapılması planlanan Mersinli Rüzgar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva