HABERLER>EKONOMİ
19 Eylül 2018 Çarşamba - 08:25

Balık üreme alanıydı: Artık kum çıkaracaklar!

Karadeniz'in en önemli balık üreme alanı olarak nitelendirilen, geçimini turizm, balıkçılık ve hayvancılıkla sağlayan İstanbul Kıyıköy’de denizden, günlük 24 saat çalışmayla yıllık 300 bin ton kum çekilecek

Balık üreme alanıydı: Artık kum çıkaracaklar!

İstanbul Kıyıköy’de, Kumport Liman Hizmetleri’nin denizden yıllık 300 bin ton kum projesi için İstanbul Valiliği, ÇED dosyasını kabul etti. Prof. Dr. Aydın Akbulut’un raporunda “Faaliyet sonucunda oluşacak habitat kaybının balık türleri, yumurtlama alanlarına ve balıkçılığa olumsuz bir etkisi olacaktır” denildi.

Aysel Alp'ın Hürriyet'teki haberine göre, Karadeniz'in en önemli balık üreme alanı olarak nitelendirilen, geçimini turizm, balıkçılık ve hayvancılıkla sağlayan İstanbul Kıyıköy’de denizden, günlük 24 saat çalışmayla yıllık 300 bin ton kum çekilecek. Kumport Liman Hizmetleri AŞ’nin İstanbul Çatalca’da Kıyıköy açıklarından 5 yıl süreyle deniz kumu çıkarmak için yaptığı ÇED başvuru dosyasını, İstanbul Valiliği kabul etti.

Bakanlığa sunulan dosyada, kum çıkarılacak alanda ekonomik olarak kullanılan balık türünün hem sayı hem de yoğunluk olarak yüksek olduğu vurgulandı. Kum çekilecek alanda yakalanan balık türlerinden bazıları, “Kefal, kalkan, lüfer, tekir, dil, palamut, levrek, mezgit, hamsi, uskumru, vatoz, eşkina, sardalya, iskorpit, trakonya, denizatı” olarak sıralandı. Proje alanında görülme ihtimali olan deniz memelilerinin ise yunus, mutur ve tırtak olduğu belirtildi. Balıkların yumurtlama alanı olarak kullanılan bu bölgeden kumun nasıl çekileceği ise dosyada şöyle anlatıldı: “Trailing Suction Hopper Dredger gemi, çoğunlukla kum, kil, çakıl gibi gevşek malzeme çıkarılması için kullanılır. Bir ya da iki vakumlu tüpler deniz zeminine indirilir. Pompa sistemi yoluyla kum-su karışımı emilir ve kum haznesinde saklanır. Çıkarılacak kum geminin depo haznesinde depolanarak, faaliyet sahibine ait Kumport Limanı’na getirilecektir. Deniz kumu yol inşaatı vb. inşaat malzemesi ve dolgu malzemesi olarak satılacaktır.”

KORUNAN TÜRLER
Proje alanının Kıyıköy’e 7.5 kilometre, Çilingöz Evlerine 2.4 kilometre ve kıyıdan 1.5 kilometre uzaklıkta açılacak kum ocağının balıkların yumurtlama alanlarına ve balıkçılığa etkisini Hacettepe Üniversitesinden Prof. Aydın Akbulut raporladı. Raporda şunlar yer aldı:

“Proje 9.97 hektarlık ruhsat sahasının balık türlerinden, ulusal ve uluslararası sözleşmelere göre koruma statüsüne sahip türler bulunmasına karşın endemik olarak nitelendirilebilecek bir tür bulunmamaktadır. Planlanan faaliyet alanındaki kum çekim sahaları balıkçılık açısından uygun alanlardır. Tarama çalışmalarının yapılacağı kesimlerde ergin balıklar, küçük balık yavruları ve larvaların gözlenmiş olması; bölgeyi üreme, beslenme ve barınma amaçlı kullandıklarını göstermektedir. Faaliyet sonucunda oluşacak habitat kaybının balık türleri, yumurtlama alanı ve balıkçılığa olumsuz etkisi olacaktır. Bu alanlar, tüm Trakya Karadeniz için biyolojik açıdan sadece küçük alanda etki gösterecektir.”

BALIKLAR YAKIN YERE GİDECEK
Raporda sucul canlıların yakınlardaki diğer habitatlarda varlıklarını sürdüreceği belirtilerek “Balıkçılar da yakın yerlerde yakalama faaliyetlerini sürdürebilecekleri alanları rahatlıkla bulabileceklerdir. Proje sahasının doğu kesimlerinden başlayarak Bulgaristan sınırına kadar benzer nitelikli sahaların bulunması, başta balık türleri olmak üzere tüm sucul canlıların ekolojik isteklerini karşılamak için yeterli denizel habitatların var olduğunu göstermektedir” denildi. Rapora göre deniz ekosistemi içerisinde kum çekimi yapılacak çalışma sahalarında gerçekleştirilecek olan dip taraması ve kazıma çalışmaları sonucu, alanda bulunan bağlı algler, planktonik organizmalar, bentik canlılar, makrofitler ve balık türleri işletme sırasında bir etkiye maruz kalacak; ancak 1 yıllık süre sonunda, deniz ekosistemi kendisini toparlayarak eski dinamik yapısına kavuşacak.

 
CHP'de yerel seçimi takvimi belli oldu: Adaylar o tarihte açıklanacak!
 
AK Partili Kırkpınar'dan Kadın Kolları'na teşekkür
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dün 6.46 TL seviyesini aşan Dolar/TL yeni günde 6.38 TL'den işlem görüyor. ...
Bakanlık'tan İzmir'e 'model fabrika' müjdesi!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İzmir, Gaziantep, Mersin, ...
Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi!
Merkez Bankası TL zorunlu karşılıklara ödediği faizi yüzde 7'den yüzde 13'e yükseltti.
 
İzmir'de et satışlarını 'şarbon' vurdu!
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, şarbonla ilgili haberler ...
İzmir'de yaşayan Suriyelilere iş istihdamı
İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü, İzmir Halk Eğitim Merkezi ve Tarım Orman İl ...
Resmen açıklandı! Yerli ürünlere yeni logo
Ticaret Bakanlığı yerli malını ayırt edici etiket için ilk adımı attı. ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kuru güne 6,3250 TL seviyesinden başladı. Piyasalar perşembe günü ...
DİSK-AR: Gerçek işsiz sayısı 5.95 milyon!
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi'nin ...
Ege'de sardalya bereketi
Av sezonunun 1 Eylül'de başlamasıyla denize açılan balıkçılar, Ege'nin ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva