HABERLER>İŞ DÜNYASI
3 Mayıs 2024 Cuma - 09:17

İZTO'da Tunus'la iş birliği değerlendirildi

İzmir ile Tunus arasındaki işbirliği fırsatlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener,  Avrupa Birliği tarafından yürütülen, Akdeniz limanlarında “Akdeniz Dijital Inovasyon Merkezleri”nin kurulmasını hedefleyen proje kapsamında İzmir Alsancak Limanı ve Tunus Goulette Limanı’nın yer almasının, iki ülke arasında kruvaziyer turizmi, ekonomi ve kültürel konulara ilişkin bağları daha da güçlendireceğini belirtti.

İZTO da Tunus la iş birliği değerlendirildi

İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen Tunus Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Tunus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ahmed Ben Sghaier ile Tunus Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Sabuhi Attar’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Toplantıya, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Salkım, Mehmet Şahin Çakan, Serdar Gökhan Arıkan, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcıları Mehmet Tahir Özdemir ve Nevzat Artkıy, Meclis Katip Üyesi Ali Yaramışlı, meclis ve komite üyeleri katıldı.

TUNUS’A YAPILAN İHRACATIN YÜZDE 7’Sİ İZMİR’DEN
Konuşmasında Tunus’un dün olduğu gibi bugün de kentimizin geleneksel ticaret partnerlerinin başında geldiğini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Yabancı yatırımların, ülkemiz ve kentimiz ekonomisinin kalkınmasında büyük önem taşıdığını görüyoruz. Türkiye’de 2023 yılı itibariyle 221 adet Tunus sermayeli ?rma faaliyet göstermekte. Ülkemiz-Tunus ticari ilişkilerinin güçlendirilmesi, kentimiz ticaretine de pozitif yansıyor. Bildiğiniz üzere İzmir, net ihracatçı bir şehir konumunda. Tunus’a 87 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken 20 milyon dolara yakın ithalat ile 67 milyon doları aşkın bir ticaret fazlasına sahibiz.  Ülkemizden Tunus’a yapılan toplam ihracatın %7’sini İzmir gerçekleştiriyor” dedi.

ÖZGENER, TUNUS İLE İŞ BİRLİĞİ ÖNERİLERİNİ SIRALADI
Tunus ile ihracat kalemlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özgener, Akdeniz havzasındaki aşırı ısınmayı önlemek ve bölgenin artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Tunus ile birçok ortak projenin hayata geçirebileceği vurguladı. Özgener sözlerini şöyle sürdürdü: “Akdeniz’deki tüm paydaşları bir araya getirecek, yenilenebilir enerji projeleri ile çevre koruma, temiz su temini ve yeşil altyapı gibi alanlarda bilgi ve teknoloji paylaşımı sağlayacak “Akdeniz’de Sürdürülebilirlik Sempozyumu”nu kentimizde düzenleyebiliriz. Tunus'un tarım potansiyeli ile İzmir’in ileri teknoloji uygulamalarıyla birleşen üretim deneyimini içeren ortaklıklar kurabileceğimize inanıyoruz. Yanı sıra; Odamız ve Tunus Ticaret ve Sanayi Odaları Avrupa Birliği tarafından sürdürülen INTERREG NEXT MED Programı kapsamında bir projede yer alıyor. Akdeniz limanlarında “Akdeniz Dijital Inovasyon Merkezleri”nin kurulmasını hedefleyen proje kapsamında İzmir Alsancak Limanı ve Tunus Goulette Limanı’nın iştirakçi olarak yer almasının her iki ülke arasında kruvaziyer turizmi, ekonomi ve kültürel konulara ilişkin bağları daha da güçlendireceği kanaatindeyiz”

BÜYÜKELÇİ SGHAİER:  TUNUS KUZEY AFRİKA’DA İLK SIRADA YER ALIYOR
Tunus Ankara Büyükelçisi Ahmed Ben Sghaier, toplantıda gerçekleştirdiği bilgilendirme sunumunda, Tunus’un Avrupa, Afrika ve Orta Doğu arasında köprü niteliğine sahip stratejik bir pozisyonda bulunduğunu vurguladı. Ülkede bulunan 9 uluslararası havalimanı, 7 ticari liman, 2 bin kilometrenin üzerinde demir yolu hattının güçlü bir lojistik altyapı sunduğunu belirten Sghaier, Tunus’un Kuzey Afrika bölgesinde “yetenek rekabeti”, “girişimcilik ekosistemi”, “yenilik”, “rekabetçi endüstriyel performans”, “bilgi ve iletişim teknolojileri geliştirme”, “e-ticarete geçiş” alanlarında ilk sırada yer aldığını, ayrıca çok verimli topraklara sahip olduğunu söyledi.

BÜYÜKELÇİ’DEN İŞBİRLİĞİ MESAJI
Sghaier konuşmasında şunları kaydetti:

“Tunus ve Türkiye iki kardeş ülke ve halkları arasındaki tarihi bağlar, kültür ve medeniyet ortaklıkları, güçlü işbirliği ilişkilerinin kurulması için sağlam temel ve uygun zemin teşkil ediyor, özellikle de zengin ve çeşitli yasal çerçeveye dayanan ekonomik alanlarda. Kuşkusuz ülkelerimizin sahip oldukları muazzam imkânlar, her iki taraf için de kazan-kazan ortaklığı çerçevesinde bu ilişkileri güçlendirmek ve tabanını genişletmek için bizleri birlikte daha fazla çalışmaya motive ediyor”

 
CHP'li kooperatif başkanı iddiaların hedefinde... İzmir'de bir hortumlama hikayesi daha!
 
Brezilya'da sel felaketi: 29 kişi öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FOLKART en iyi işverenler listesinde
Great Place To Work Sertifikası sahibi işverenlerin dahil olduğu Türkiye’nin ...
ATM'lerde yeni dönem başlıyor!
Yüksek enflasyona rağmen yeni banknot basımına rıza göstermeyen AKP iktidarı, ...
Kıdem tazminatı çıkışı: Türkiye'yi durdururuz!
Kıdem tazminatıyla ilgili konuşan Türk-İş Genel Başkanı Atalay, “4 ay ...
 
Yorgancılar'dan tekne fuarında 'Türk Bayrağı' çağrısı: Vergi yurt dışına gitmesin!
İZFAŞ tarafından düzenlenen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ...
İzmirli iş insanlarından Barcelona'ya 'Seafood' çıkarması
İzmir Ticaret Odası, 23-25 Nisan 2024 tarihleri arasında İspanya’nın Barcelona ...
İhracatçıların yıldızlarına ödülleri verildi
Taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri, 2023 yılında Anadolu ...
 
DTO Başkanı Öztürk çağrısını yineledi: Vize kolaylığı taleplerimiz devam ediyor!
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Nisan ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
İzmir'in gıda deposuna 145 yıllık mermer ocağı girişimi!
İzmir’in tarım merkezlerinden biri olan Tire’de zeytinlikler ve bahçelerle ...
Avrupa Birliği'nden Meta'ya soruşturma
Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta hakkında, platformlarında ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva