HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Nisan 2013 Perşembe - 10:22

Balçova’dan Doğan Hızlan’a ‘aydınlanma’ onuru

Balçova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’nin 2013 Aydınlanma Ödülü, dünyaca ünlü yazar Doğan Hızlan’a verildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen törene katılan Doğan Hızlan’a ödülünü Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Ödül Beratı’nı ise CHP Milletvekilleri Nurettin Demir ve Mustafa Moroğlu verdi.

Balçova’dan Doğan Hızlan’a ‘aydınlanma’ onuru

İZMİR - 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü onuruna 2003 yılından bu yana Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) ve Balçova Belediyesi tarafından verilen Aydınlanma Onur Ödülü bu yıl ünlü yazar Doğan Hızlan’a verildi.
 
Dünya üzerinde bir çok ülkede model olarak alınan ve Cumhuriyet’in en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüleri’nin 73. Kuruluş Yıldönümü Balçova Belediyesi ve YKKED tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik çerçevesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Yazar Hıfzı Topuz ve Yazar Alper Akçam katıldı. Balçova Belediyesi Kültür Müdürü Şair Tuğrul Keskin’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, YKKED Başkanı Kemal Kocabaş, 2003 yılından bu yana Aydınlanma Onur Ödülü alan Vedat Günyol, Dr.Engin Tonguç, Server Tanilli, Halit Çelenk, İlhan Selçuk, Türkan Saylan, Cengiz Bektaş, Genco Erkal ve Yaşar Kemal ve Hıfzı Topuz’a ilişkin bilgiler verdi.
 
Panel de hoş geldiniz konuşması yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise Cumhuriyet’in ayakta olmasının bir nedeni varsa oda Köy Enstitüleri öğretmenlerinin ve mezunlarının verdiği mücadeledir diyerek “Ancak bugün Cumhuriyet’in bize emanet ettiği bu muaazzam eğitim sistemine ihanet ediliyor. Bugün parası olan okuyabiliyor, parası olan yüksek mevkilere geliyor. Köy Enstitüleri tek tek köylere ulaşarak çocukları okuttu. Bugün adaletten bahsedenler ise çocukların eğitim seviyesini babasının cüzdanına göre belirliyor. O yokluk koşullarında 21 tane üniversite düzeyinde Köy Enstitüsü açılmışken, bugün devasa cezaevleri yapılıyor. Biz çocuklarımıza ‘bize emanet edilen Devrimi, Cumhuriyet’i yitirdik’ dememek için mücadele etmeliyiz. Şimdi bize düşen tek görev var Cumhuriyet kurulurken nasıl örgütlenildiyse bugün de aynısını yapmalıyız” diye konuştu.
 
Köy Enstitüleri’ni 2 açıdan önemsediğini ifade eden Yazar Doğan Hızlan “Çünkü Köy Enstitüleri sadece bir eğitim sistemi değil aynı zaman da hayat biçimidir diğer bir özelliği de edebiyata yaptığı çok önemli katkılarıdır. Köy Enstitüleri’nden öğrenmek, üretmek, çağdaşlaşmak hatta ısınmak için çalışan sonraki yıllarında da bu çalışmalarını edebi eserlerine yansıtan yazarlar çıkmıştır” diye konuştu. Konuşmasında duygulu anlar yaşayan Doğan Hızlan “Bu ödülü alırken aynı zamanda benden önce bu ödülü alanların izinden gitmem gerekiyor. Aynı aydın tavrıyla, aynı memleket duyarlılığıyla, aynı dürüstlükle hareket etmem gerekiyor. Aksi halde ihanet etmiş olurum” dedi. Konuşması uzun süre ayakta alkışlanan Doğan Hızlan’a Aydınlanma Onur Ödülü’nü Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya verirken, Ödül Beratı’nı ise CHP Milletvekilleri Nurettin Demir ve Mustafa Moroğlu verdi.

Panelin ilk konuşmasını yapan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Köy Enstitüleri’nin hala canlı olduğunu ifade ederek “Bunu en son Van depreminde yaşadık. Depremden sonra Bursa’ya tayini çıkan öğretmen çocuklarını ve okulunu bırakmayarak hizmete devam etti. Böyle yüzlerce binlerce öğretmenimiz var. . Onlar bizlerin umudunu korumasına yardımcı oluyor. Biz de tarihimizi unutmadan böyle öğretmenlerimize sahip çıkacağız. Çünkü şu anda bizlere kahramanlarımızı hain, hain olanları ise kahraman gibi göstermeye çalışanlar var. Cumhuriyet’in kuruluşunda ki imkansızlıkları ve o zaman yapılan devrimleri unutmadan o devrimleri yüceltmemiz gerekiyor” diye konuştu Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş ise şu anda Atatürk Cumhuriyet’ine karşı çok yoğun bir saldırı olduğunu karşı devrimcilerin bir şeriat devleti kurma arzusunda olduğunu belirterek “Biz Cumhuriyet savunucuları burada tarafız. Saldırıya uğrayan tarafız. Bu saldırıları durdurmakta bizlerin görevidir. Bu toplantılar bunun altyapısını oluşturmalıdır. Herkese anlatmalıyız ki karanlık günler bizleri bekliyor. Farklı siyasal düşünceleriniz olabilir ama karanlıkta kalmak istemiyorsak birleşip bu saldırılara karşı bir durmamız gerekiyor” dedi. Yazar Hıfzı Topuz ve Yazar Alper Alçam’da Köy Enstitüleri’nin ülkemizin edebi gelişmesine yaptığı katkıları anlattı. Konuşmaların ardından panelistlere çiçek ve plaket verildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCDD’den İZBAN müjdesi: Yeni setler geliyor
Kurum yazılı bir açıklama yaparak raylar üstü ulaşımı rahatlatacak bir hamleleri olduğunu duyurdu.
Sasalı’da kadın devrimi: Erkeklere söz bırakmadılar
Başkan Kocaoğlu’nun eski Sasalı beldesine yaptığı ziyarete kadınlar damga ...
Asker aileleri Konak’ta ‘4 yıldır’ güvende
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Evladı askerde olup muhtaç olan ailelere ...
 
Köy Entitüleri 73 yaşında: Işık sönmedi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 73. Yıldönümü ...
Güzelbahçe'de 'Mavi-Yeşil Doğamız' yürüşü
Güzelbahçe Belediyesi ve Kent Konseyi, Turizm Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenleyecek.
‘İZELMAN’ krizinde flaş gelişme: Şirket kartını açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan ihale krizi devam ederken önemli ...
 
Karşıyaka’da çevre zirvesi
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ata Erpolat, Karşıyaka Belediye ...
Karşıyaka dünya çocuklarıyla şenlenecek
Karşıyaka dünya çocuklarıyla şenlenmeye hazırlanıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin ...
Narlıdere Belediyesi’nden e-imar hizmeti
Narlıdere Belediyesi ‘Kent Bilgi Sistemi’ projesi çerçevesinde gerçekleştirilen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva