HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Nisan 2024 Cumartesi - 15:17

Araştırmacı Yaldız ‘mali tablo iç acıcı değil’ dedi: CHP pişmanlık duyabilir!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, belediyelerin mali tablolarının iç açıcı olmadığını belirterek “Cumhuriyet Halk Partisi, beş yılın sonunda, keşke bu kadar belediyeyi almasa mıydık diyebilir. Sonuçta vatandaş sizden proje bekleyecek, hizmet bekleyecekler. Ama borçlara bakıyoruz, borçların çoğu döviz borcu. Gelirler artmıyor. Personel yükü her geçen gün daha da boğucu hale gelecek” dedi.

Araştırmacı Yaldız ‘mali tablo iç acıcı değil’ dedi: CHP pişmanlık duyabilir!

EGEDESONSÖZ - İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, CHP'li belediyelerin borçlarının, bu dönem büyük sıkıntı yaratabileceğini ifade etti. SONSÖZ TV'de Gazeteci Fatih Yapar'ın sorunlarını yanıtlayan Yaldız, özellikle AK Parti'den CHP'ye geçen belediyelerde kurumun borçlarının afişlerle kamuoyuna duyurulduğuna dikkat çekti.

BELEDİYENİN ŞU KADAR BORCU VAR AFİŞLERİNİ, PERSONEL ALIMLARINI ÇOK GÖRDÜK
Gazeteci Fatih Yapar, CHP'nin önemli belediyeleri kazandığını, Ankara'da yapılacak yerel yönetimler toplantısında önemli kararlar alınacağını söyledi. CHP Genel Başkanı'nın, bize sormadan bürokrat atamayın dediğini öne süren Yapar, "Genel merkezin, belediyeleri kontrol altında tutmak istediği şeklinde bir algı oluştu. AK Parti'den CHP'ye geçen belediyelerde maaş ve kadro krizi yaşanıyor. Atanamayan başkanların çoğu, giderayak çok sayıda personeli işe almış" bilgisini aktardı. Ümit Yaldız, bu gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi:

"Bunlar bir dejavu… Belediyenin şu kadar borcu var diye  afiş asmalar, atanamayan başkanların bıraktığı külfetler, personel alımları, çok gördük. Atanamayan zamanın Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Utku Gümrükçü’ye ilaveten 300 personel bırakmıştı. Utku Gümrükçü, o personelin bir kısmını kapının önüne koydu. Eylemler yapıldı ve geri alındı. Utku Gümrükçü de giderayak 40-50 personel alımı yapmış gitmiş. Bu çok doğru bir şey değil. CHP’den CHP’ye geçen belediyelerde başka hikaye var, AK Parti’den CHP’ye geçenlerde başka hikayeler var. CHP’den CHP’ye geçenlerde durum dejavu durumu. İzmir 25 senedir CHP tarafından yönetildiği için burada bir siyasal istikrarsızlık var. 2014’teki başkanların yüzde 90’ı, 2019’daki başkanların yüzde 90’ı değişti. Son 10 yıldır üçüncü kuşak belediye başkanları göreve geliyor. Üst üste iki kez o ilçede belediye başkanlığı yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Dolayısıyla bu istikrarsızlık içinde aynı sorunu yaşıyoruz. Büyükşehir ölçeğinde de benzer şeyler yaşanıyor. Aziz Kocaoğlu, giderken çok büyük bir personel alımı yapmadı. Bu dönemde böyle bir tartışma var, çok personel alındığı şeklinde. Kim bunlar? Tunç Soyer’in birinci derece akrabaları mı? Bunlar aslında örgütler tarafından alınması istenen ancak ekonomik veya başka nedenlerden dolayı alımları bekletilen isimler. Cemil Tugay’ın handikabı şu. Bunları çıkarayım dese, olmaz; çünkü 30 ilçe örgütlerinden gelen isimler. Çıkarırsa örgütlerle sorun yaşama ihtimali var. Tam bir sakal bıyık durumu."

İzbeton A.Ş. Web Sitesi

CHP, BEŞ YILIN SONUNDA KEŞKE BU KADAR BELEDİYEYİ ALMASA MIYDIK, DİYEBİLİR!
Fatih Yapar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın, tüm birimlere tasarruf tedbirleri genelgesi gönderdiğini, acil olmayan işlerin bekletilmesini istediğini, büyük ihalelerden kendisinin haberdar olmasını istediğini öğrendiklerini anlattı. Şirketlerin mali durumlarının pek iç açıcı olmadığının konuşulduğunu belirten Yapar, "Bu şartlarda CHP'li belediyelerin işi daha da zorlaşacak gibi" yorumunda bulundu. Ümit Yaldız, Türkiye'de ekonomik buhran dönemi yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"İZBETON battı deniliyor mesela. Türkiye’de bir ekonomik buhran dönemi yaşanıyor. Ekonomik açıdan çok kötü bir dönem geçiriyoruz. Tulumbada suyun bittiği yerdeyiz. Her türlü ekonomik baskının zorluğun olduğu bir dönemdeyiz. Cumhuriyet Halk Partisi, beş yılın sonunda, keşke bu kadar belediyeyi almasa mıydık diyebilir. Sonuçta vatandaş sizden proje bekleyecek, hizmet bekleyecekler. Ama borçlara bakıyoruz, borçların çoğu döviz borcu. Gelirler artmıyor. Personel yükü her geçen gün daha da boğucu hale gelecek. Sendikalar ellerini ovuşturuyor. İzmir açısından baktığınızda, personeline maaşını ödeyen belediye başkanının başarılı addedileceği günleri göreceğiz belki. Çöpünü toplayan belediye başkanını başarılı sayacağımız bir dönemi yaşayacağız belki. Devlet de bu dönemde büyük projelere başlayamayacak. CHP’nin yerel iktidarını böyle bir kötü döneme denk geldi. İktidarın, CHP’li belediyelere bu durumda şefkatle bakmayacağı açık."

DEVLET İSTERSE, VERGİ, SGK BORÇLARI ÜZERİNDEN BELEDİYELERE ÇÖKEBİLİR
;Çok sayıda belediyenin vergi ve SGK borcu olmasıyla ilgili Ümit Yaldız'ın değerlendirmeleri şöyle:

"Devlet isterse, vergi, SGK borçları üzerinden belediyelere çökebilir. CHP, bu kadar yerel iktidarı 10 yıl önce elde etmiş olsaydı, buradan bir başarı hikayesi yazabilir, Türkiye’yi biz daha iyi yönetebiliriz mesajı çıkarabilirdi. Şu anda da başarı hikayesi yazabilir ancak radikal kararlar alarak yapabilir. Eğer Cemil Tugay birimler bazında verimsiz personel analizi yapıyorsa, fazla personelle tasarrufta bulunacaksa, bu pek çok aile için handikaplı haber olabilir ama belediyenin nefes alın vermesini sağlamak için böyle bir karar alınacaksa, tam zamanı diye düşünüyorum. Çünkü önünde beş yıl var. Bu ilçe belediye başkanları için de geçerlidir. Pek çok belediyede personel gideri, bütçenin yüzde 70’ine dayanmış. Bu durumda yatırım yapması imkansız. CHP Manisa’yı yüzde 57 ile alırken İzmir’de niye 48’de kaldı? Neden ilçelerde nefes nefese yarış oldu? Neden? İktidar da yorgun, yerel iktidar da yorgun çünkü. İzmir halkı yerel yönetimlerin hizmetlerinden memnun değildi. Halk, hak ettiği hizmeti CHP’li belediyelerden aldığına inanmıyor. Koku meselesi, geçen yıl kısmen çözüldü. Altyapı sorunları var. Yollar evlere şenlik. Böbrek taşın olsa, düşürürsün. İzmir'deki belediye başkanları genç insanlar, tecrübesizler. Hayaller Paris, gerçekler Basmane. Basmane'yi Paris'e dönüştürmeleri mümkün mü? Acı reçeteyi içirmeyen başkan, başarılı olamaz."

 
KADES ihbarından uzun namlulu silah çıktı!
 
Fırtına Aydın'da hayatı etkiledi!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kimse kim 21 Nisan 2024 Pazar 13:41

Önceki mahlukatların yaptığı borcu üstlenmek tabiki zor ama üstesinden gelmek zorda olsa aşılır mutlaka.yeterki köstek olmasınlar

Yorumu oyla      1      0  
hasan gürsel altuğ 20 Nisan 2024 Cumartesi 18:00

Chp'de bu durumu biliyor zaten .O yüzden İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Kent Lokantaları projesini ülkede ki tüm Chpli ilçe belediyelerine kadar genişletmeyi düşüneceklerdir. Her ne kadar bu projeyi çok eleştirsem bile , zira belediyelerin lokanta açmak gibi bir görevi yok ,lakin bu proje şu an İstanbul'da çok tuttu ve tutmaya devam edecek. Chp İktidarı bu şekilde vuracak.Bir nevi onların makarna kömür olayını Chp'de Kent Lokantaları ile karşılık verecek.Yoksa dediğiniz doğru kimse Chp'li belediyelerden büyük proje beklemesin, zaten iktidarında büyük proje yapacak durumu yok.

Yorumu oyla      4      0  
Basri Koyuncuoğulları 20 Nisan 2024 Cumartesi 17:41

Biraz önce yazdığım yazıya ektir.Belediyelerin döviz borcu olması kendilerini lehine çevrilebilir.Bu konuda arayan olursa yardımcı olurum

Yorumu oyla      0      0  
Basri Koyuncuoğulları 20 Nisan 2024 Cumartesi 17:39

Sayın Yaldız .Bu enflsyon yüksekliği reel olarak borçların azalmasını sağlayabilir.Bu süreci iyi yönetecek belediyeler iki yıl içinde bu süreci atlatabilirler .Bunun yollarını benim bildiğim gibi başka ekonomistlrde biliyor.Başkanlar bu konuda kafalarına göre tkılıp,risk eritici projeksiyon geliştiremzler.Kendilerinden ricam bu süreci yönetecek ekonomistlrle çalışsınlar.Ben yardıma hazırım

Yorumu oyla      1      0  
harun 20 Nisan 2024 Cumartesi 16:40

maalesef buyuksehir belediyesinde personelın yarısını bakın net soyluyorum yarısını işten atsanız aynı işi yine yaparsınız. Özel sektorde patronların begenmeyıp işten attıgı insanların cogunlugu belediyelerde işe alınmıs durumda.Personel çıkışı yapılmadan sorun çözülemez çünkü konu 3-5 personel degil binelrce bir iş uretmeden maas alan personeldır

Yorumu oyla      3      0  
İzmirli 20 Nisan 2024 Cumartesi 15:52

Köylerin yolu İBB nin yollarından iyidir, izbetonda tüm yöneticiler değişmelidir.

Yorumu oyla      5      1  
vatandaş 20 Nisan 2024 Cumartesi 15:51

CHP olarak mazeret yok,halkımızla el el verip bu kokuşmuşluktan çıkmalıyız.Yarınlar bizimmm.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En hızlı, en zevkli, en anlamlı maraton başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği Maratonİzmir ...
CHP'li başkandan sığınmacıların işyerlerine mühür!
Afyonkarahisar Belediyesi kent genelinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ...
Çocuk şenliği Selçuk'a renk katacak!
Selçuklu çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir kez ...
 
CHP’li meclis üyesinden şaşkınlık yaratan gaf!
Aliağa Meclisi’nde CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, şaşkınlık yaratan ...
Konak'ta 23 Nisan coşkusu erken başladı!
İzmir’in kalbi Konak’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Konak ...
23 Nisan coşkusu İzmir'i saracak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ...
 
Başkan Eşki'den Kavaklıdere mesaisi!
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, seçim sonrası mahallelere gerçekleştirdiği ...
Başkan Tugay'dan 'Köy Enstitüleri' mesajı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Büyükşehir’in faaliyet raporuna oy çokluğu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis oturumunda 2023 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva