HABERLER>EKONOMİ
21 Temmuz 2014 Pazartesi - 08:56

‘Amansız’ rekabet üzümün tadını kaçırdı!

Sezon başında 5 liranın üzerine çıkan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatı, başaşağı düşerek yeni sezon öncesi 3 liranın altına geriledi. Yeni sezonda rekoltenin fazla olacağı beklentisi, fiyatların gerilemesine yol açarken, ihracatçılar arasındaki şiddetli rekabet de sektöre darbe vuruyor. Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, "Maalesef üretim sezonunda ton başına bin dolarlı rakamlara kadar ulaşan fiyat dalgalanmaları ve ihracatçı firmalar arasındaki amansız rekabet kuru üzüm sektörüne zarar veriyor" dedi.

‘Amansız’ rekabet üzümün tadını kaçırdı!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Ege'nin en önemli tarım ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzüm sektörü yeni sezona sancılı giriyor. Sezon başında fiyatı 5 liranın üzerine çıkan kuru üzümde fiyat özellikle rakip ülkelerin baskısıyla yeni sezon öncesi 3 liranın altına indi. Yeni sezonda rekoltenin bu sezon 242 bin ton olan rekolteden çok olacağı beklentisi de fiyatları aşağıya çekiyor. Özellikle ihracatçı firmalar arasındaki rekabet nedeniyle önceden yapılan fiyat bağlantıları da üzüme darbe vuruyor.

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, üretim sezonunda ton başına bin dolarlı rakamlara kadar ulaşan fiyat dalgalanmalarının ve ihracatçı firmalar arasındaki amansız rekabetin kuru üzüm sektörüne zarar verdiğini açıkladı.



KÖR REKABET
Kuru üzüm ihracatçı firma sayısının 20 civarında olduğunu belirten Celep, bu firmaların üretim kapasitelerinin yaklaşık 600 bin-700 bin ton dolayında iken, yurtdışından gelen talebin 200 bin-250 bin ton seviyesinde kaldığını söyledi. Bu durumun amansız bir rekabete sebep olduğunu dile getiren Celep, "Maalesef, neredeyse her firma sabit maliyetlerini düşürme amacı ile tonaj peşinde koşmakta, direnen firmalar bile müşteri kaybetme riski karşısında aynı çarkın içerisine girmeye zorlanmakta. Bu durum, firmalarımızın kar marjlarını en dip seviyelere çekmekte ve aynı zamanda, ürünün daha arz miktarı belli olmadan, tahminler doğrultusunda piyasa fiyatlarının kısa dönemde olması gerekenden çok daha yüksek seviyelere veya çok daha alçak seviyelere gelmesine sebep olmaktadır. Durum böyle olunca da ya ülkemiz üzümünün yüksek fiyatla konumlanması ile pazar kaybetmesine ya da düşük fiyatla konumlanarak döviz kaybı yaşamamıza sebep olmaktadır" diye konuştu.

'DÜZENLEYİCİ KURUM ŞART'
Çekirdeksiz kuru üzümde hava koşulları, bağ verim ve kalitesi gibi sebeplerle üretimin değiştiğini belirten Celep, üretimin dönem dönem yüzde 40 hatta yüzde 50'lere varan dalgalanma gösterdiğini söyledi. Talebin ise ürün fiyatının rakip ülkelerle fiyat ilişkisinin durumuna bağlı oldugunu ifade eden Celep, Amerika, İran, Çin, Özbekistan, Afganistan, Avustralya, Yunanistan, Şili'nin ciddi rakipler olduğunu kaydetti. Kuru üzüm piyasasını düzenleyici bir kurumun olmaması nedeniyle Türk kuru üzümünün pazar kaybı yaşadığını vurgulayan Celep, yetkili kurumların arzdaki dalgalanmayı kısıtlayıcı önlemler almasını istedi.

'BAĞ ALANI SINIRLANSIN'
Çekirdeksiz kuru üzümün Menemen'den Manisa'ya ve Denizli'ye kadar 1 milyon dekarlık alanda 70 bin çiftçi ailesinin geçimini sağladığını belirten Celep, üzümün Ege'nin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğuna dikkat çekti. Hasadın yüzde 80-85'inin ihraç edildiğini dile getiren Celep, 200 bin ton civarındaki ihracatın ülke ekonomisine yılda 500 milyon doların üzerinde gelir getirdiğini ifade etti. Celep, "Yeni bağ alanlarının kontrolsüz şekilde oluşturulması, diğer yandan bağların teknik alt yapılarının standart olmaması sektöre zarar veriyor. Bağların her bölge için uygun bir standartta oluşturulması verimi ve kaliteyi olumlu yönde etkileyecek. Yeni bağ alanı kurulacak yerlerin seçimine de belli kriterler getirilmeli ve takibi sağlanmalı" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadifekale'deki evlere antik tiyatro piyangosu!
Kadifekale eteklerinde ortaya çıkartılan antik tiyatronun çevresindeki ...
Rakamlar netleşti: Petkim Aliağa Limanı’nı kaç paraya satacak?
Petkim'in Aliağa'daki limanının Amerikalılara satışında rakamlar netleşmeye ...
TMSF'den Show TV kararı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Show TV'nin Turgay Ciner'e iadesine karar verdi.
 
BMC’den bayram müjdesi: ES düğmeye bastı
BMC'nin Ethem Sancak ile Katarlıların ortak olduğu ES Mali Yatırım'a devrinde ...
Valilikten Soma faciasında 11 şehit veren köye maden vizesi!
Soma'da 301 maden işçinin hayatını kaybettiği faciada 11 şehit veren Kınık'ın ...
Piyasalara ‘İsrail’ ve ‘uçak’ bombası
İsrail'in Gazze'ye operasyonu ve Malezya Havayolları'na ait uçağın Ukrayna ...
 
THY Ukrayna hava sahasından çıktı
THY'den yapılan açıklamada Malezya uçağının füzeyle vurularak düşürülmesinin ...
Şirketlerin mutfağı İzmir’de buluşuyor
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (Peryön) Ege Şubesi tarafından 11.si düzenlenen ...
Microsoft 18 bin kişiyi çıkaracak
Microsoft, toplam işgücünün yüzde 14'üne denk gelen 18 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva