HABERLER>POLİTİKA
2 Ekim 2013 Çarşamba - 19:28

Aksünger ‘karma yurt’ çilesini Meclis’e taşıdı

CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger, Kredi Yurtlar Kurumunun karma yurtları kaldırılarak kız ve erkek öğrenci yurtları olarak tekrar düzenlenmesini meclise taşıdı.

Aksünger ‘karma yurt’ çilesini Meclis’e taşıdı

İZMİR - Basına ‘haremlik-selamlık’ uygulaması olarak yansıyan konu hakkında Erdal Aksünger “Bu uygulamayla binlerce öğrenci eğitim öğretim dönemine mağduriyetle başladı” dedi. Yapılan yanlıştan geri dönülmesi için öğrencilerle basın açıklaması ve eylem yaptıklarını belirten Aksünger “Ben yaptım oldu mantığıyla siyaset yapan tipik AKP uygulamalarından birisi daha. Bavulunu alıp yurduna gelen binlerce öğrenci yerinin değiştiğini kapıda öğrendi. Düzenlemeyle Bornova’da okuyan erkek öğrenciler Çiğli ve Buca’daki yurtlara, Narlıdere’de okuyan kız öğrenciler ise Bornova’ya gönderildi. Okula yürüyerek gidebilen öğrenciler bu şartlar altında her gün 30-40 kilometre yol gidecekler. Yol maliyeti olmayan bir çok öğrenci ekstra olarak ayda en az 100 TL yol parası vermek zorunda kalacak. Devlet yurdunda kalan bir öğrenci için bu önemli bir gider. Para dışında öğrenciler günde üç dört saatlerini yolda geçirecekler. Yani dört sene okul okuyacak bir öğrenci nerdeyse bunun altı ayını yolda geçirecek” dedi. Erdal Aksünger düzenlemeyle birlikte hiçbir öğrencinin sosyal ve özel yaşamının kalmadığını belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumunun aralarında İzmir'in de olduğu 8 ilde kız öğrencilerle erkek öğrencileri farklı yurtlara göndermesi kararına karşı oluşan tepki artarak devam etmektedir. Bakanlığın kız ve erkek öğrencilerin yurtlarını ayırması ile ilgili kararı  İzmir'de öğrencilerin okula ulaşabilmek için kentin bir ucundan diğerine gitmesine neden olmuş, erkek öğrenciler, Buca, Çiğli ve İnciraltı'ndaki yurtlara kaydırılmış, Bornova'da ise sadece kız öğrenciler kalmasına izin verilmiştir. Yapılan uygulama cinsiyet ayrımcılığının yanı sıra, kentin bir ucundan diğer ucuna gidip gelmek zorunda kalan ve zamanın büyük bölümünün yolda geçirecek olan öğrenciler için büyük bir sorun olmaya devam etmektedir.
 
Yetkililer bu olayla ilgili hem öğrencilerin, hem de ailelerinin yapılan tepkileri görmemezlikten gelmesi nedeniyle öğrenciler, aileleri ve Sivil Toplum Kuruluşları  24 Eylül 2013 tarihinde Ege Üniversitesine yürüyüş düzenlemiş, sembolik çadır kurarak tepkilerini göstermişlerdir.
 
Buna Göre;
1-  2013-2014 Eğitim Öğretim yılında hem Türkiye genelinde, hem de İzmir’de Üniversitelere kayıt yaptıran öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerden Kredi Yurtlar Kurumuna yurt başvurusu yapan öğrenci sayısı kaç kişidir?

2-  Kredi Yurtlar Kurumu tarafından Türkiye ve İzmir genelinde kaç öğrencinin yurt talebi karşılanmıştır? Yurt talebi karşılanmayan öğrenci sayısı kaçtır?
 
3-  İzmir’de özel yurt sayısı  ve bu yurtların kapasitesi kaç öğrencidir? Bu yurtlarda kalan kız ve erkek öğrenci sayısı kaçtır?
 
4-  Yurtdışından ve özellikle Suriye’deki olaylar nedeniyle Türkiye’ye gelen sığınmacılardan bu eğitim öğretim yılında Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarına talepte bulunan öğrenci sayısı kaç kişidir? Bu öğrencilerden kaç kişinin yurt talebi karşılanmıştır? Talepte bulunduğu halde yurtlara yerleştirilmeyen  öğrenci varmıdır?
 
5- Kurumun özellikle İzmir’de kız ve erkek öğrencilerin daha önce aynı kampüs içinde ancak ayrı yurt bloklarında kaldığı yurtlardan  kız ve erkek öğrenciler olarak tamamen ayırması ve  öğrencilerin okullardan uzak yurtlara gönderilmesinin nedeni nedir?

6- Kredi Yurtlar Kurumunun İzmir’de haremlik selamlık uygulamasına gitmesinin ve cinsiyet ayrımının yapılmasının nedeni nedir? Yapılan uygulama yurtlarda kalan öğrencilere ne gibi faydalar getirecektir?
 
7-  Bu uygulama "Gezi eylemlerinde” AKP'nin topluma ve özelinde gençliğe dayatmış olduğu hayat tarzını reddetmesinin hıncının alınması mıdır?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Çiğli’ye gönül veren’ Talak’tan muhtar mesaisi
CHP Çiğli Belediye Başkan Aday Adayı Ali Talak, Çiğli’nin muhtarlarını ...
Arınç’tan İzmir mesajları: Başörtüsü, paket ve CHP mesajları
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Demokratikleşme Paketi'nin Türkiye ve ...
CHP’li Yüksel: Bütün devrimcilerin ilk hedefi…
TBMM’de bugün 24. Dönem 4. Yasama yılı açılışı öncesi Çankaya kapısı ...
 
Mehmet Haberal 27 ay sonra Meclis kürsüsünde…
CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, 27 ay sonra TBMM'de yemin etti.
Erdoğan’dan BM Güvenlik Konseyi’ne sert çıkış
Başbakan Erdoğan, Kendini yenileyemeyen bir BM Güvenlik Konseyi’nin dünya ...
Yiğit Bulut’a göre Erdoğan gerçek bir sosyalist!
Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Yiğit Bulut , 'Bu ülkede gerçek bir sosyalist ...
 
AK Parti Bayraklı esnafı dinledi
AK Parti Bayraklı Teşkilatı saha çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. ...
ORC araştırdı: İzmir’de en başarılı vekil kim?
Araştırma sonuçları zaman zaman tartışma konusu olan ORC Şirketi, Ege ...
Bakan Yılmaz’dan ‘füze krizi’ açıklaması
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzun menzilli füze savunma sistemi ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva