HABERLER>POLİTİKA
2 Ekim 2013 Çarşamba - 17:16

Arınç’tan İzmir mesajları: Başörtüsü, paket ve CHP mesajları

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Demokratikleşme Paketi'nin Türkiye ve dünyada olumlu yankılandığını belirtti. Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün başörtüsü ile Meclis'e girmesinden de gurur duyduğunu söyledi. Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan başörtülü bir milletvekiline nasıl bakacakları yönündeki görüşünü açıklamasını istedi.

Arınç’tan İzmir mesajları: Başörtüsü, paket ve CHP mesajları

İZMİR - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde rulman ithalat ve ihracatı yapan Saygılı Rulman’ın Kemalpaşa Organize sanayi Bölgesi’ndeki yeni binasının açılış törenine katıldı. Arınç, tören öncesi düzenlediği basın toplantısında demokratikleşme paketinin yansımalarını değerlendirdi. Arınç, paketin Türkiye ve dünyada olumlu yankılandığını belirterek, ilk gün yüzde 75 oranında olumlu karşılandığını söylediğini hatırlatarak, "Bugün sabah Ankara’dan İzmir’e gelmeden önce Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü bana doğrudan bağlıdır. Bana iki günlük gelişmelerin analizini getirdiler. Şöyle kısa notlar aldım. Dış basında 47 haber analizi yapıldı. Bunların içinde Almanya, Fransa, ABD, İtalya, Ortadoğu basını olmak üzere 47 başlıkta haberler yar aldı. 38’i olumlu 7’i olumsuz ikisinin tarafsız göründüğü tespit edilmiş. Olumlu haberlerde başörtüsü yasağının kaldırılması, seçim sistemi, eğitim dili, azınlık haklarında gelişmeler yer aldı. Olumsuz görünenler ise bunların yeterli olmadığı ilaveler olması gerektiğini ifade ediyor. Görüşler, paketin Kürt sorununun çözümüne katkı sağlayacak kişi hak ve özgürlüklerinin gelişmesiyle birlikte çözümün olumlu noktaya evrileceği yönünde" dedi.
 
TÜRK BASININDA 12 GAZETEDEN 8’İ OLUMLU
Başbakan Yardımcısı Arınç, Türk basınında 12 gazetenin demokratikleşme paketine bakışı incelendiğinde sekizinin olumlu baktığını anlattı. Arınç, şöyle konuştu:  "Türkiye’de 12 gazete baz alınarak yapılan analizlerde 8’i olumlu, ikisi olumsuz, ikisi nötr. Düşünceler bizim için doğrudan geçerlidir. Elbette eleştiri olacaktır. 'Olumlu ama yeterli değildir keşke başka şeyler de yer alsaydı' diyenler var. Özel okullarda anadilde eğitim başlarsa bu Türkiye’yi bölünmeye götürür olumsuz yaklaşım. AB ile ilgili olumlu yaklaşım var. 'Yetersiz' diyenler haklı olabilirler. Başbakan dediği gibi bu açıklananlar ilk olmadığı gibi son da değildir. Demokratikleşme bir kültürdür. Zihniyetler hazır olduğu noktada çalışmalar sürece dahil olacaktır. Yeni özgürlük alanları siyasetin alanını genişletme çalışmaları devam edecektir. Yeterli görmeyenlere sizin göstereceğiniz her olumlu nokta her eleştiri bizim önümüzü açacaktır. Bunlar, yeri zamanı ve konjonktürü uygun olduğu için açıkladığımız konulardır."
 
SÜRYANİ MANASTIRI HAKKINDAKİ KARAR PAZARTESİ ÇIKAR
Başbakan Yardımcısı Arınç, hakkındaki yargı süreci tamamlanan Süryani manastırının yeri konusundaki kararın pazartesi en geç önümüzdeki hafta sonuna kadar alınacağını dile getirerek, şunları söyledi: “Vakıflar ve dini azınlıkların özgürlük alanlarını genişlettik. Cemaat vakıflarının geçmişte el konulan sahibi olamadıkları gayrimenkulleri Süryani manastırı yıllardır istenen bir talepti. Burada bir manastır var onların sahip olduğu arazi kadastrodan doğan sıkıntı nedeniyle manastır elinden alınmıştı. Bizden talepleri oldu taleplerini büyük ölçüde haklı buluyorum. Yargı süreci bitti. Bu bizim dışımızda bir olay. Önümüzdeki pazartesi günü bu talepleri ele alacaklar. Vakıflarla ilk toplantıda manastırın bizden talepleri olan gayrimenkul ve arazi konusunda olumlu karar verecektir. Dosya hemen hemen 1 yıldır önümüzde duruyor. Yargı kararları nedeniyle elimizi atamıyorduk. Ne olursa olsun biz tek yetkili olan Vakıflar Meclisi bakımından pazartesi günü gecikme olursa önümüzdeki hafta sonuna kadar karar vereceğiz."
 
MECLİS'TE BAŞÖRTÜSÜ TÜRKİYE’NİN NORMALLEŞTİĞİNİ GÖSTERİYOR
Başbakan Yardımcısı Arınç, bir basın mensubunun sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün meclise türbanıyla girmesinden gurur duyduğunu belirterek, kendisinin TBMM Başkanı olduğu dönemde eşinin başörtüsü nedeniyle resepsiyona katılamadığını anlattı Arınç, şöyle konuştu: "Şüphesiz onun TBMM çatısı altında kendi özel kıyafetiyle görmekten herkes kadar ben de fazlasıyla mutlu oldum. 2002 yılının son aylarında tablo böyle değildi. 23 Nisan 2003 yılında eşimle resepsiyona katılmam ve eşimin konukları başörtüsüyle karşılayacak olması tepkiyle karşılanmış ve 'Darbe yaparız' çığlıklarına varmıştı. Eşim, başında gururla taşıyacağı kıyafet nedeniyle resepsiyondan mahrum olmuştur. Bugünün Cumhurbaşkanı’nın eşinin o güzel kıyafetle katılmasından gurur duyuyorum. Türkiye’nin demokratikleşmesi özgürleşmesi açısından olumlu buluyoruz. Birilerinin 'zinhar asla' diye bağırmaktan yorulduğu zamanlardan farklı olarak bugün bazı siyasetçilerin cılız sesinden başka ses yok. Türkiye normalleşme sürecine girdi. Türkiye’nin normalleştiğini gösteriyor ve başörtüsü düşmanlığı bugün birkaç gazetede birkaç fanatik yazar dışında yer bulmadı."
 
Başbakan Yardımcısı Arınç, demokratikleşme paketindeki uygulamaların bayramdan sonra uygulamaya gireceğini belirterek, "Bugünden yarına uygulamaların hepsi yürürlüğe girecek. Bir kısmı bayramdan hemen uygulamaya geçecek" dedi.
 
KILIÇDAROĞLU’NDAN BAŞÖRTÜLÜ MİLLETVEKİLİ AÇIKLAMASI BEKLİYORUZ
Başbakan Yardımcısı Arınç, bir basın mensubunun "Başörtüsü serbest olunca TBMM’de başörtülü milletvekili olabilecek mi?" yönündeki sorusuna gülümseyerek ve farklı bir şive ile "İşte onu sormayacağıdın" dedi. Arınç, cevabını şöyle sürdürdü: "Siyasetçiler kadar bunların makul karşılanıyor olması lazım. Kemal Kılıçdaroğlu’nun aykırı bir sözünü duymadım ama onun bazen topu taca atma huyu var. Başörtülü aday başvurursa “neden geldin demeyiz’ dedi. Sorun adayda değil Merve Kavakçı da aday olduğunda sıkıntı olmadı, mazbatasını aldığında da sorun çıkmadı. Ancak Meclis'e girdiğinde Ecevit’in 'Dışarı çıkın' diye bağırmasından, Demirel’in çıkışından dolayı kızcağızın başına neler geldi. Kılıçdaroğlu’ndan 'Başörtülü bir milletvekili de olabilir' demesini ya da aykırı düşünüyorsanız 'Olmayabilir' demesini bekliyoruz. Bu işin olup olmayacağı konusu için yasama görevine ihtiyacımız yok. Bunu yasaklayan bir kanun maddesi yok. Yeni CHP 'Olabilir' noktasındaysa bunu Genel Başkanı’nın ifade etmesi lazım. Nur Serter, Atilla Kart, Birgül Ayman Güler’e bakarak kafamız karışıyor. Mesele adaylıkta değil mesele parlamentoya girmesinde. CHP’nin tavrı ne olur bunu duymak istiyoruz. Anlıyoruz ki 'Hayır' demeyecek. Dün yasak olan her şey bugün Türkiye’de serbest olacak."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güzel İzmirim 3 Ekim 2013 Perşembe 11:41

Ülkemizde "kadın" hala erkeğe eşit değil. Haklar açısından ele alırsak "denklik" bile söz konusu değil. Ama yıllardır kişilerin kaportalarıyla bu kadar uğraşmak ve kamuoyunu meşgul etmek bize de bir şey kazandırmadı. Kazandırmayacakta. Tarafların dayatmasına dönüştür. Bayrak oldu. İnsanın içine bakmayı unutturdu.

Yorumu oyla      13      5  
TC. Öz Vatandaş. 2 Ekim 2013 Çarşamba 23:57

2002 de tek başına iktidar olan AKP bir umut idi, üstüne 2 dönem daha aldı ama bu denli bölücülüğü hiç yapmamıştı. şimdi oy kaybını göze alamayınca dar, daraltılmış bölge martavalını boşuna okumuyor. ((SIRA ÖZ VATANDAŞ DA -ÖZ BEY! 02 Ekim 2013 Çarşamba 22:45 3 Kasım 2002 seçimlerin de tek başına iktidara gelen akp 2002 de oyların yüzde 85 ni alarak tek başına yani şim di ki gibi iktidar oldu yüzde on barajı onlar için de geçerli olan bu sınırı 3 dönemdir allak bullak eden bu akp değilmi? sorun yazıyı yazar ken bile karnım ağırdı ÖZÜR dilerim :)) Bu yazıyı yazan arkadaş ne demek istediğini açıklarsan memnun olurum, kinayeye gerek yok, açın gözünüzü görün gerçekleri artık.

Yorumu oyla      15      5  
izmirli 2 Ekim 2013 Çarşamba 23:47

anayasa mahkemesinden tescilli irtica partisi akape elbette sonun gelecek bak o zaman neler olacak...

Yorumu oyla      16      5  
2 Ekim 2013 Çarşamba 22:49

10 yıldan buya na AKP memleket i bölüyor diye feryadı fiagan eden ler şim di kadınlarımıza çarşaf giydirecek ler korkusu mu bastı KORKU POLİTİKASI ŞİM Dİ BU YÖNDE Mİ OLACAK

Yorumu oyla      24      11  
SIRA ÖZ VATANDAŞ DA -ÖZ BEY! 2 Ekim 2013 Çarşamba 22:45

3 Kasım 2002 seçimlerin de tek başına iktidara gelen akp 2002 de oyların yüzde 85 ni alarak tek başına yani şim di ki gibi iktidar oldu yüzde on barajı onlar için de geçerli olan bu sınırı 3 dönemdir allak bullak eden bu akp değilmi? sorun yazıyı yazar ken bile karnım ağırdı ÖZÜR dilerim :)

Yorumu oyla      23      10  
utku ya cevap SÖZCÜ gazetesinin haberi ni aynen aktarıyorum 2 Ekim 2013 Çarşamba 22:36

Türkiye’de merakla beklenen ‘demokratikleşme paketi’ne yabancı basının da ilgisi büyük oldu. Dünya basını paket haberini işte böyle verdi isimlerini ben yazayım sen araştır UTKU--AFP---Reuters--- AP--Le Figaro---Le Monde---DER SPIEGEL---DIE WELT---DAILY STAR---BBC---

Yorumu oyla      26      9  
utku karademir 2 Ekim 2013 Çarşamba 20:15

hangi dış basın olumlu karşıladı hepsi laikliğe saldırı diye niteledi belki arap basını olumlu karşılamıştır

Yorumu oyla      23      18  
TC. Öz Vatandaş. 2 Ekim 2013 Çarşamba 18:48

Siz seçmeninize, partinize, yüreğinize güveniyorsanız seçim barajını düşürün %3 e göreyim bakalım 150 milletvekili çıkarabiliyormusunuz. bırakın öyle dar bölge, daraltılmış bölge ayaklarını, siz kendi menfaatınız olmayan hiç bir düzenlemeyi yapmaz, yapamazsınız. dediğim gibi çekin makul seviyeye barajı alın boyunuzun ölçüsünü.

Yorumu oyla      23      20  
2 Ekim 2013 Çarşamba 18:33

bunlarında tek derdi kadınlar çarşafa girsin.

Yorumu oyla      25      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Yüksel: Bütün devrimcilerin ilk hedefi…
TBMM’de bugün 24. Dönem 4. Yasama yılı açılışı öncesi Çankaya kapısı ...
Mehmet Haberal 27 ay sonra Meclis kürsüsünde…
CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, 27 ay sonra TBMM'de yemin etti.
Erdoğan’dan BM Güvenlik Konseyi’ne sert çıkış
Başbakan Erdoğan, Kendini yenileyemeyen bir BM Güvenlik Konseyi’nin dünya ...
 
Yiğit Bulut’a göre Erdoğan gerçek bir sosyalist!
Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Yiğit Bulut , 'Bu ülkede gerçek bir sosyalist ...
AK Parti Bayraklı esnafı dinledi
AK Parti Bayraklı Teşkilatı saha çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. ...
ORC araştırdı: İzmir’de en başarılı vekil kim?
Araştırma sonuçları zaman zaman tartışma konusu olan ORC Şirketi, Ege ...
 
Bakan Yılmaz’dan ‘füze krizi’ açıklaması
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzun menzilli füze savunma sistemi ...
BDP'ye 20 milyon liralık Hazine yardımı
Demokratikleşme paketi ile gelen değişiklik sonucu, BDP de gelecek yıl 20 milyon lira alacak.
Erdoğan'dan resepsiyonda BDP'lilerle 'paket' diyaloğu
TBMM 24’ncü dönem 4’ncü Yasama Yılı açılış resepsiyonunda, Başbakan Erdoğan, ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva