HABERLER>POLİTİKA
29 Temmuz 2019 Pazartesi - 18:09

Akrabaya istihdam tartışması tam gaz

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in belediye başkanlarının yakınlarını işe almasını önlemek amacıyla bir yasa teklifi hazırladıklarını açıklamasının ardından AK Parti’den yanıt geldi. AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, “Belediye başkanlarınızı başka türlü durduramayacaksınız yani?” dedi.

Akrabaya istihdam tartışması tam gaz

EGEDESONSÖZ- Yerel seçim sonrasında göreve gelen belediye başkanlarının eş-dost-akraba atamaları nedeniyle başlayan tartışması süreç devam ediyor. İzmir’in Karaburun İlçesi Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın kendisini belediye şirketine müdür olarak atamasıyla başlayan tartışma Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un oğlu Efe Uygur’u belediye şirketine genel müdür atamasıyla daha da alevlendi. Birçok belediyede ve şirketlerdeki yapılanmalar tartışılmaya devam ederken CHP’den kanun teklifi açıklaması geldi.

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM'de yaptığı açıklamada CHP'li belediye başkanının yakınını belediyede işe alması ve belediye şirketlerinden ikinci bir maaş alınmasına ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

Bu konudaki tepkileri 'haklı tepki'olarak niteleyen Özel, "CHP olarak bu konuda tavizsiz olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. İki örneği birlikte yaşadık, iddialar var, herhangi bir iddia doğruysa hemen araştırılıyor, ilgili genel başkan yardımcılığımız tarafından bu işin sonlandırılması gerektiği söyleniyor. Ama bir gerçek var. CHP leke gösteriyor çünkü bu konuda oldukça temiz, AKP sağ olsun kir tutmuyor çünkü kiri göstermeyecek kadar kirli. CHP'nin bu konuda yanlış yapan bir belediye başkanı ki yanlıştır savunmadık, savunmayacağız, arkasında durmayacağız, hatadan döndüler" diye konuştu.

AK Partili belediyelerin uygulamalarından örnekler veren CHP'li Özel, "Bursa 10 tane şirketten birden, Trabzon 5 tane şirketten birden ve AKP'den bu konuda çıkan bir ses yok" dedi.

"CHP OLARAK BU KONUDA TAVİZİMİZ YOK"

CHP olarak belediye başkanları ile ilgili bir kanun teklifi hazırladıklarını da açıklayan Özel, "Yerel yöneticilerin birinci derece yakınlarının belediyelerde, iştiraklerinde, şirketlerinde görevlendirilememesi, bu konuda kendilerinin belediyeden herhangi bir maaş ve ödeme alamama konusunda bir kanun teklifi hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı'na sunacağız. Bu kanun teklifinin AK Parti'nin ve küçük ortağı tarafından nasıl değerlendirileceğini de bekliyoruz. CHP olarak bu konuda tavizimiz yok. Hiçbir CHP'li belediye başkanının bunu yapmasını hoş görmüyoruz ve izin vermiyoruz. Ama gelin bunu kanuna koyalım hiç birimiz yapamayalım. Bu ülkeyi yöneten kişi birinci derece yakınını ekonominin başına koymadı mı? Bir siyasi etik varsa bu sadece bir ilçe belediye başkanını mı bağlar?" ifadelerini kullandı.

"KESİN BİR ŞEKİLDE İKİNCİ MAAŞI YASAKLAYACAĞIZ"

Özel, hazırlanacak kanun teklifine ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Kanun teklifi Sayın Genel Başkanımız tarafından hafta sonu belediye başkanlarımıza söylenen bütün ilkeleri hukuken de yasaklayacak bir kapsamda olacak. Bugün sayın Genel Başkanımız talimatıyla danışmanlarımız ve hukukçularımız çalışmalara başladı, son şeklini verince onu detaylı olarak basın toplantısı ile söyleyeceğiz. Ama birinci derece yakınlar belediyelerdi, şirketlerde, iştiraklerde göreve getirilemeyecekler ve ürettikleri iş ve hizmetlerden dolayı da herhangi bir ücret yerel yönetimlerden, belediyelerden alamayacaklar. Ancak bunun ikinci derece yakınları da kapsayacak bir çerçevesinin olması gerektiğini de öngörüyoruz. Çok özel durumlarda bir teknik personelin o işi o ilçede o belde de yapacak tek kişinin, ikinci dereceden yakını olma durumunun yaratabileceği bir zafiyet var mıdır ona bakıyor arkadaşlar. Ama CHP olarak biz belediye başkanlarımızın birinci derece yakınlarının asla bu tip işlere girmemesi gerektiğini söylüyoruz. İkinci bir hususu da belediye başkanları belediyelerin şirketlerinin yönetimlerinde yer alıyorlar, bazen bundan dolayı da huzur hakkı aldıkları ortaya çıkıyor bu da ikinci bir maaş demek. Kesin bir şekilde ikinci maaşı da yasaklayacağız. Ama bazı şirketlerde şöyle bir durum var, belediye başkanı şirketin de yönetim kurulu başkanıdır diyor, belediye başkanının böyle bir yetkinliği var ve bu işi yapabilecek en iyi kişi oysa ve kendisi de öyle değerlendiriyorsa bu görevini devretmeyip sürdürebilir ama burada da huzur hakkını, ikinci maaşı kesinlikle yasaklayacağız. Bir belediye başkanı ya herhangi bir şirkette görev almayacak alması zaruri bir durum varsa da kesinlikle huzur hakkı ya da ikinci bir maaş almayacak. Belediye başkanına kanunun öngördüğü maaş dışında belediyenin ya da iştiraklerinin bütçesinden herhangi bir şey ödenmemesini de kesinlikle kanuna bağlıyoruz."

AK PARTİLİ KAYA’DAN YANIT

Özel’in kanun teklifi açıklamasına AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya’dan yanıt geldi. Kaya, “Genel Başkanınızın talimatına rağmen, oğlunu 7 bin TL maaşla belediye şirketine genel müdür yardımcısı yapan, şirketlere kendisini yönetim kurulu başkanı olarak atayan belediye başkanlarınızı başka türlü durduramayacaksınız yani…” ifadelerini kullandı. 

 
Gaziemir danışma meclisinde tartışma: İspatlamazsan şerefsizsin!
 
Soyer’den EBSO’da mesajlar: Seferihisar ‘lay lay lom’muş!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zeynep 30 Temmuz 2019 Salı 20:00

Bende akp kıyım ama üç senedir resmen dilenci oldum iş istemeden .

Yorumu oyla      4      5  
Z.B 30 Temmuz 2019 Salı 09:05

Ülkede tartışılan konuya bakın Allah aşkına. Ayıp ediyorsunuz beyler ayıp. Yıllarca kamuda namusu ve şerefi ile çalışan ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmiş binlerce emektar,deneyimli,bir çok görevi layıkı ile yapabileceklere çok ama çok haksızlık ediyorsunuz. Bu kesimi bir çırpıda yok sayarak, inciterek ve de haksızlık yaparak tepeden inme isimlerle mi bu şehirlerin sorunlarını çözeceğinizi düşünüyorsunuz? Bu na verilecek tek bir cevap düşünüyorum: SEÇİM SONRASI AKIL TUTULMASI... Lütfen bu akıl tutulmasından bir anca kurtulun ve kendinize gelin...

Yorumu oyla      4      5  
30 Temmuz 2019 Salı 08:25

akepeliler 17 sene boyunca akepeli olmayan 1 kişiyi bile işe almamışken, CHP'nin başkanlığını yaptıkları belediyelere kendi yandaşlarını doldurması pekala doğru.

Yorumu oyla      6      6  
Süleyman 30 Temmuz 2019 Salı 07:52

Atilla Kaya yüreğin varsa damat ile ilgili konuşsana.Hadi hodri meydan bir gram yürek varsa konuş.Siz sadece sırıtırsınız.

Yorumu oyla      7      5  
Mehmet79 29 Temmuz 2019 Pazartesi 23:59

Yani CHP diyor ki yasada böyle şey olmadığı için yapabiliriz sakınca yok. Ancak yasa çıkarsa engelleyebiliriz. Öyle mi anlayalım?

Yorumu oyla      7      5  
Yorgun Demokrat 29 Temmuz 2019 Pazartesi 19:36

Genel Merkezin net tutumu yok, ne şi yansın ne kebap tavrı. Yasa olursa ancak frenleyecekler :((

Yorumu oyla      6      11  
Kezo 29 Temmuz 2019 Pazartesi 18:27

Sayın Kaya ,aday oldu diye buca kaymakamını gönderip yer açan siz,kaymakamlıkla ilgilenmeyip İstanbul seçimlerine gönderip gazetelere manşet yapan siz,normalde izmirde 5 sene olan süresi dolduğu halde 7 senedir bırakan siz,Daha ne diyelim bundan büyük torpil varsa Türkiyeyi terkedeceğim

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir danışma meclisinde tartışma: İspatlamazsan şerefsizsin!
CHP Gaziemir İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği danışma meclisi toplantısında ...
Kılıçdaroğlu'dan 'erken seçim çağrısı' açıklaması
CHP lideri Kılıçdaroğlu, erken seçim çağrısı yapacakları iddialarını "Böyle ...
Soyer’den Dağ’a nepotizm cevabı: Ankara’ya baksınlar!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, belediyelerdeki atamalar için ...
 
Dışişleri'den Afganistan'daki saldırıya ilişkin açıklama
Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’ın başkenti Kabil’de meydana gelen terör ...
CHP’li Sındır’dan ‘Torbalı’ ve ‘Karaburun’ yorumu: Bu sancılı süreç aşılacak
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, kamuoyunda tartışmalara neden ...
Lider’e giden Başkan Yücel: Hata yapma lüksümüz yok!
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden ve rapor sunan İl Başkanı ...
 
Kılıçdaroğlu 'teşekkür' turuna çıkıyor
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında Türkiye ...
AK Partili Dağ’dan ‘Torbalı’ çıkışı: Yapmayacağız dedikleri her şeyi tek tek yapıyorlar
İzmir’in gündeminde yer alan bazı konularla ilgili açıklama yapan AK Parti ...
Bakan Pakdemirli'den İzmir'de 'teknoloji' mesajları: Zamanından bazı trenleri kaçırmışız
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye'nin daha hızlı koşması ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva