HABERLER>POLİTİKA
14 Haziran 2012 Perşembe - 20:23

AK Parti İzmir krizine Başbakan Erdoğan el koydu

Başbakan Erdoğan, bizzat katıldığı il kongresinden sonra yaşanan krizi aşmak için kurmaylarıyla olağanüstü toplantı yaptı. Seçim kurulu tarafından başkanlığı düşürülen Akay’a sahip çıkan Erdoğan’ın YSK’daki itiraz süreci için özel avukatını görevlendirdiği ortaya çıktı.

AK Parti İzmir krizine Başbakan Erdoğan el koydu

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği kongrede delegelerden 379 oy alarak ‘başkan seçilen’ Ömer Cihat Akay’ın Konak 1. Seçim Kurulu Başkanı Hakim Ali Mümtaz Talu’nun kararıyla başkanlıktan düşürülmesinin ardından derinleşen siyasal kriz genel merkezin de en önemli gündem maddesi oldu. Akay’ın yerine il başkanlığına atanan kongrede 84 oy alan Abdullah Tekbaş’ın mazbatasını aldıktan sonra koltuğa oturması ile başlayan sancılı sürece ilişkin Ankara’da üst üste olağanüstü toplantılar yapılırken Başbakan Erdoğan, çok önemsediği İzmir’de yaşanan kaosu çözmek için bizzat kolları sıvadı.

DOSYA ANKARA MİLLETVEKİLİ ŞAHİN’E EMANET
Hakim Talu’nun Akay’ı başkanlıktan düşürdüğü günün akşamında Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem başta olmak üzere kurmaylarıyla toplantı yapan ve uzun süre İzmir’i tartışan AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan süreci etkileyecek çok önemli bir karar aldı. Erdoğan, Akay’ın Yüksek Secim Kurulu’na yaptığı itiraz dosyasını takip etmek ve süreci yürütmek için başbakanlığı ve parti genel başkanlığı döneminde şahsi avukatlığını yapan, bu dönem de Ankara’dan milletvekili yaptığı Fatih Şahin’i görevlendirdi. Şahin’in parti genel merkezi ile özel avukatlık bürosunda birlikte çalıştığı ekibi ile çalışmaları takip ettiği öğrenildi. 

İLÇE SEÇİM KURULU HAKİMİ YETKİSİNİ AŞIYOR
Milletvekili Avukat Şahin’in son şeklini verdiği YSK’ya yapılan başvuruda en önemli konu yetki meselesi oldu. Sadece Merkez Yürütme Kurulu (MYK) kararı ile görevinden alınabilen bir il başkanının ilçe seçim kurulu tarafından düşürülemeyeceği belirtildi. Konak İlçe Seçim Kurulu’nun yetkisini aştığı ifade edilirken altı ayda bir Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın üye kontrol sistemini kontrol ettiği de vurgulandı.
 
ADALET ESKİ BAKANI KAHRAMAN’DAN DA GÖRÜŞ SORULDU
Akay’ın YSK’daki dosyasını takip etmek ve sıkıntılı süreci atlatmak isteyen avukatlar seçim döneminin Adalet Bakanı Ahmet Kahraman’dan da görüş aldı. Kahraman, YSK’ya sunulan itiraz dilekçesi ve başvuruda görüşlerini ortaya koydu. İzmir’de bazı AK Partili hukukçu ve uzun yıllar parti tüzüğü, seçim gibi konularla ilgilen kişilerin de CHP’den görüş aldığı ifade edildi. Partililer CHP’nin konusunda uzman olan İzmir eski Milletvekili Avukat Sabri Ergül’e de danıştı.

TEKBAŞ’IN GÖREVDEN ALINMA YAZISI HAZIR
Parti genel merkezinin öncelikli olarak ‘YSK kararını beklemek’ gibi bir şart koştuğu kesinleşirken Akay’ın dosyası ile ilgili olumsuz görüş ortaya konulması ve Konak İlçe Seçim Kurulu’nun kararının onaylanması halinde görevde olan İl Başkanı Tekbaş hakkında işlem başlatılacak. Ankara’nın tanımadığı ve il başkanları toplantısına davet etmediği resmi il başkanı Abdullah Tekbaş’ın görevden alınma yazısının bile hazır olduğunu söyleyen kaynaklar, ‘Akay’ın geriye döndürülememesi halinde Tekbaş o gün görevden alınacak’ diyor.



ERDEM: GENEL MERKEZ HER ŞEYİ BİLİYORDU
AK Parti Genel Merkezi’nde yaşanan durumu anlatırken sürecin analizini yapan İzmir Koordinatörü Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, önemli açıklamalar yaptı. Genel merkezin daha önce Ömer Cihat Akay’ı il başkanlığını atadığını belirten Erdem, “Gelinen süreçte bir kongre yapıldı. Akay yeniden il başkanlığına seçildi. Partinin hukukçularına göre bir sorun yok. Parti de kararını bu açıdan verdi. Daha sonra seçim kurulu ‘sabıka kaydı var, başkan olamaz’ dedi ve başkanlığı düşürdü. Ortada bir hukuki ihtilaf(anlaşmazlık) var. Genel merkez ‘bu sabıka kaydı suç teşkil etmez, engel olmaz’ derken seçim kurulu ise ‘hayır olur’ diyor. Sonuçta bir karar verildi. Ortada bir karar var. AK Parti hukuka saygılı bir partidir” dedi.

MÜEZZİNOĞLU’NA BELGELERİ BİZZAT BEN VERDİM
Erdem, parti genel merkezinin ve yöneticilerinin bu zamana kadar ortaya çıkan belge ve bilgilerden haberinin olduğunu söyleyerek, “ Akay ile ilgili ortaya konulan ve seçim kuruluna verilen belgeler ilk atama öncesinde de gündeme gelmişti. Bunlar Ankara’da çok tartışıldı. Bir sorun olmayacağı kanaati oluştu ki Akay atandı. Daha sonra kendisi uzun süre il başkanı olarak görev yaptı. Partiyi kongreye götürdü. Kongre sürecinde çok sayıda belge ve mahkeme kararı basına servis edildi. Siz bunların genel merkeze gelmediğini mi sanıyorsunuz?. Partinin ortaya çıkan her şeyden çok önceden haberi vardı. Bizzat ben, mahkeme kararı ve adli sicil kaydı ile ilgili belgeleri Ege Bölgesi Koordinatörü Teşkilat Başkan Yardımcımız Mehmet Müezzinoğlu’na ilettim. O da Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’e sundu. Bu belgelerin içinde eski TCK’ya göre suç kabul edilen ve daha önce gündeme gelen 163. madde ile ilgili konular da vardı. Biz her şeyi biliyorduk” diye konuştu.
 
SİYASİ AHLAK GEREĞİ O KOLTUĞA OTURMAMASI GEREKİRDİ
Partinin hukuki süreci beklemekten başka bir şey yapmadığını, YSK’dan verilecek kararın en hızlı şekilde gelmesini beklediklerini söyleyen Koordinatör Milletvekili Erdem, “YSK, Akay ile ilgili ‘devam’ kararı verecekse önce ona bakılacak. Eğer bu kararı vermezse yapılacak işlemler tabi ki olacak. Bunlar henüz düşünülmedi. Çünkü öncelikli olarak yargı kararı bekleniyor. Hukukta her zaman iki kere iki dört etmez. Matematikte eder ama hukukta etmiyor. Kongrede gerçekleştirilen seçimde kazanmasa da hukuken hakkında karar verilmiş bir il başkanı var. Kendisi mazbatasını aldı ve koltuğa oturdu. Görevini de yapıyor. Tabi ki kendisi hukuki açıdan partinin il başkanıdır. Ama siyasi nezaket ve siyasi ahlak gereği o koltuğa oturmaması gerekirdi. Biz kendisine ‘makama oturmaması’ konusunda telkinde bulunduk. Oraya gidip başkanlıkta bulunması konusunda ‘yapma, yanlış olur’ dedik. O, bunu hukuken verilmiş bir hak olarak gördüğü için yanında bulunan arkadaşlarıyla başkanlık koltuğuna oturdu. İnsanların biraz empati yapması lazım. Davranışlarında partinin durumu ve siyasi nezaketi de göz önüne alması gerekir. Kongrede sadece 84 oy alan ve yönetimi bile olmayan bir il başkanı var. Kendi arkadaşları ve oluşturduğu ekibi bile yok. Diğer başkanın yönetimi var. Bunu kimse izah edemez. Böyle şey olur mu?. Kesinlikle olmaz. Bu sistem devam etmez. Bu durum bir yere de varmaz. İl Başkanlığı koltuğunda oturan Abdullah Tekbaş’ın yaptıkları ve ortaya manzara dereyi yukarıya akıtmaya çalışmaktan başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.
 
İHRAÇ VE DİSİPLİN SİNYALİ
Kişilerin kim olduğunun önemli olmadığını belirten Erdem, ortaya çıkan davranış ve tutumun önemine dikkat çekti. Erdem, “O koltukta oturan kişi Abdullah olur, Mehmet, Ali, Hatice, Emine olur, fark etmez. AK Parti’nin İzmir’de başkanlığını yapan kişi kendi arkadaş gurubu ile bir tavır alıyor. Bu olmaz. Partimizin kurumsal bir kimliği var” dedi. Erdem, ayrıca “Tek baş ve yanında bulunanların görevden alındıktan sonra disipline gönderilip gönderilmeyeceği yönündeki soruya ise, “ Bu konuda bir şey diyemem. Onu kendileri takdir edecekler. Şu anda bu durumu ortaya çıkartanlar ve il başkanlığında bulunanlarda bu durumun değerlendirmesini ve takdirini yapabilecek birikim var” cevabını verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yazık 16 Haziran 2012 Cumartesi 20:01

zaten zor olan izmirde suçlu bir başkana sahip çıkmak demek hatayı kabullenmek demek bayraklı bitti karşıyaka bitti şimdi böyle bi karar alınıp aynı kişi göreve iade edilirse İzmir'de bitti demektir. Zaten tek aday olarak gösterilmesi bile yanlıştı izmir ak partililere emri vaki yapmaktı yazık izmire yazık

Yorumu oyla      12      7  
izmir sevdalısı 16 Haziran 2012 Cumartesi 11:08

saygı değer genel başkanımve yardımcılarım izmir için bir mahallenin temsilcisi olarak rica ediyorum akpartililer adına bu insanlarla bu iş olmaz çünkü şaibe oluştu tabanın dediği bir kardeşimizi atayın birlik ve beraberliği oluşturalım ve yürüyelim bu ili bu hale getiren ömer beyin yanında olan çok kişi var bunlar partiyi felan düşünmez araştırın bulursunuz millet adına izmirde akpartinin var olması adına sizlerden teşkilatlar bunu bekliyor

Yorumu oyla      13      6  
imam mutlu 16 Haziran 2012 Cumartesi 00:12

bence

Yorumu oyla      11      5  
susmaz 16 Haziran 2012 Cumartesi 00:10

ak parti izmiri gerçekten istiyor mu bir düşünsün bence! bu kadroyle izmir alınmaz bunu anlaması lazım genel merkezin.. illa ki davul zurna mı çalalım kulakların diplerinde:) gerçi sağır sultan duydu izmirde olan biteni ama nedense 3 maymun oynanmaya devam ediyor yazık çok yazık

Yorumu oyla      11      6  
mehmet erdemle bu iş olmaz 15 Haziran 2012 Cuma 19:46

biliyoduk sabıkası vardı ne demek izmirde seçim kazanmak istemiyorsun o zaman yada yeni öğrendin haberin varmış gibi davranıyorsun mevcut yönetimden birini ata tekbaş şart değil ama cihat akayda olmaz siliniriz izmirde

Yorumu oyla      13      8  
kasaplar meydanı 15 Haziran 2012 Cuma 14:52

izmirden sorumlu olupta izmirde herşey toz pembe gibi gosteren ,başbakanımaza izmir gerçeklerini soylemeyen engelleyen kim varsa allah cezasını versin inşallah

Yorumu oyla      18      6  
15 Haziran 2012 Cuma 14:48

ak parti kendi kongrelerinde daha demokratik bir politika sergilese bunların hiçbiri olmaz. Sonuca gelirsek Akay'a yazık oldu insani olarak. Hak ve adalet tecellisinden başka birşey olmadı. PAdişahlık eskide kaldı hele izmirde padişahlar boylarının ölçüsünü alıyorlar.

Yorumu oyla      13      7  
il delegesi 15 Haziran 2012 Cuma 11:03

izmiri altın tepside chp ye teslim ediyorsunuz.size yazıklar olsun...

Yorumu oyla      22      10  
15 Haziran 2012 Cuma 09:10

sayın erdem demekki kaçakçılık kişiye göre değişiyor.Uluderedeki kaçakçılık işine masum diyemezsiniz diyen başbakan buna masummu diyor.

Yorumu oyla      30      8  
15 Haziran 2012 Cuma 09:06

İŞİN DOĞRUSU AKAY da AK SİYASETİ ARTIK BIRAKMASI GEREKİR AKSİ TAKTİRDEDE HER TÜRLÜ İŞLERE VE ( İŞLEVE AÇIK GİBİ DEĞERLENDİRİRİM ) FARKLI BİR İL BAŞKANI DAHA YAKIŞIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM KALDIKİ O KOLTUĞA OTURACAK KİŞİ ASLA BU TÜR İŞLERE ADI GEÇMEMİŞ OLMASI GEREKİR YOKSA (AK PAK )DEMEK YANLIŞ OLUR

Yorumu oyla      23      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Bornova'dan Engin'e baklavalı ziyaret
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Olgun Atilla, CHP Bornova İlçe ...
'Darbeye karşıyım ama pişman değilim'
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 12 Eylül sonrası başbakanlık ...
Sadece Başbakan ‘Devlet Sırrı’ diyebilecek
Hükümetin sürpriz bir kararla raftan indirerek kritik maddelerini yeniden ...
 
"Özal'ın öldürüldüğüne inanmıyorum"
Eski Cumhurbaşkanı Demirel, Turgut Özal'ın öldürüldüğüne ya da zehirlendiğine inanmadığını söyledi.
“Adını ister Suzan ister Zozan koy!”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Kürtçenin seçmeli ders ...
Çıray Bakan Ergin’e 'adliye şokunu' sordu
AK Parti’nin aldığı karar gereği merkezden uzak üç ilçe adliyesi; Beydağ, ...
 
Atalay: 28 Şubat'ın koordinatörü Demirel
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ...
Kılıçdaroğlu’nu bombaladı adaylığa sinyal çaktı!
CHP eski PM Üyesi ve Eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Genel Başkan ...
Erdal Aksünger CHP-SPD ilişkilerini güçlendireceğiz
1995 yılında imzalanan bir protokol ile resmi olarak kardeş kent olan ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva