HABERLER>POLİTİKA
4 Kasım 2015 Çarşamba - 10:10

Adil Gür’den ‘başkanlık’ tahmini: Sandıktan çıkar mı?

1 Kasım seçiminde en yakın tahmini yapan Adil Gür, olası bir başkanlık referandumundan 'kabul' çıkmayacağını söyledi. A.G. araştırma kuruluşu sahibi Adil Gür, "Başkanlık sistemine AKP seçmeninin önemli bölümü de karşı. Referandumdan başkanlık çıkmaz. Kürt sorunu çözülmeden başkanlığa geçilemez" dedi.

Adil Gür’den ‘başkanlık’ tahmini: Sandıktan çıkar mı?

1 Kasım seçimlerinde yüzde 49’luk oranı en yakın tahmin eden isim olan A.G. araştırma kuruluşu sahibi Adil Gür, “Başkanlık sistemine sadece muhalefetin değil AK Parti seçmeninin önemli bölümü de karşı. Referandumdan başkanlık çıkmaz. Başkanlık bölünme olarak algılandığı için Kürt sorunu çözülmeden başkanlığa geçilemez” dedi.

Adil Gür, AKP’den gelen başkanlık sistemi sinyalini ve seçimlerdeki başarının nedenlerini Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'e değerlendirdi:
 
Erdoğan karşıtlığı: Yüzde 49 oy otomatikman başkanlık için de destek anlamına gelmez. Çünkü benim geriye doğru da yaptığım tüm anket ve araştırmalarda başkanlık sistemi halktan yeterli destek bulmuyor. Muhalefet partilerinin CHP, MHP ve HDP’nin seçmeni ağırlıkla Erdoğan karşıtlığı nedeniyle başkanlığa karşılar. Karşı oluşlarında başka nedenler elbetteki var ama asıl muhalefet seçmeninin karşıtlığında asıl ve ortak etken Erdoğan karşıtlığı. Erdoğan’ın tek adam yönetimi olarak gördükleri için bir başkanlık oylamasında bu partilerin seçmenleri oy vermeyecektir.
 
Başkanlık bölünme getirir: Başkanlık sistemi AKP seçmeninden de yeterli oyu alamaz. Çünkü AKP seçmeninin önemli bir bölümü de başkanlığa karşı. AKP seçmeninin başkanlığa karşı oluşu muhalefet seçmeniyle farklı nedenlere dayanıyor. AKP seçmeni tabii ki Erdoğan’ı her koşulda destekliyor ama başkanlığı tehlikeli buluyor. Çünkü başkanlıkla ilgili bölünme kaygısı taşıyor. AKP seçmeninin başkanlığa karşı olan kesimi MHP seçmeniyle aynı düşünce içinde. Başkanlık eşittir federasyon, federasyon eşittir bölünme olarak görüyor. Bu nedenle tehlikeli buluyor ve destek vermiyor.
 
Sandıktan çıkmaz: Bu tabloda gidilecek bir referandumda başkanlık sandıktan çıkmayacaktır. Başkanlığın önündeki engel Kürt sorununun çözülmeyişidir. Kürt sorunu çözülmeden başkanlığı geçirmek çok zor olur. Anketler ve seçmen eğilimleri araştırmaları, bugünkü tabloda Kürt sorunu çözülmeden başkanlık için halktan destek alınamayacağını gösteriyor.
 
Yüzde 49’da Erdoğan damgası: Rakamlar ve bulgular gösteriyor ki AKP’nin aldığı yüzde 49’luk oyun büyük bölümü Erdoğan için veriliyor. Cumhurbaşkanlığından bağımsız olarak Erdoğan’ın şahsına oy veriliyor. AKP’nin oylarında Erdoğan’ın kesin olarak büyük etkinliği var. Davutoğlu’nun yüzde 49’daki payı ise Erdoğan’a göre daha düşük. Bir polemik başlatmamak için bunun oranları hakkında bir şey söylemek istemem ama rakamlar üzerinde çalışıyoruz, bunu önümüzdeki günlerde açıklayacağız.
 
1 KASIM’I NASIL BİLDİ?
Türkiye’de artık partililik futbol taraftarlığı gibi açıkça ifade edilen bir kimlik haline geldi. Bunun nedeni de toplumun yaşadığı büyük kamplaşma ve kutuplaşma. O yüzden seçmenin hangi partilere oy vereceğini çok kolay bulabiliyorsunuz. Normalde HDP seçmeninin tercihini ifade etmesinin zor olacağını düşünmek mümkün. Ama öyle olmadı. HDP’nin anketlerdeki oranı seçimde aldığı orandan daha yüksekti. Örneğin CHP’nin kalesi konumundaki İzmir’de AKP’lilerin, AKP’nin kalesi konumundaki Konya’da ise CHP’lilerin kimliklerini ifadeleri mahalle baskısı nedeniyle zor gibi görünebilir ama kutuplaşma nedeniyle anketlerle partili tercihini saptamak kolaylaştı.

 
Çocuk tecavüzcüsüne ‘saygın tutum’ indirimi!
 
Buca’da Cumhuriyet coşkusu devam ediyor: 301 kişiyle…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de hangi partiler kaç sandığa itiraz etti?
1 Kasım seçim sonuçları için, İzmir’de AK Parti ve HDP sandıklara itiraz ...
İzmir’de MHP’li Başkan’dan büyük isyan: Günlerce dil döktüm…
Parti 1 Kasım seçimlerinde yerelde iktidar olduğu Aliağa’da üçüncü sırada ...
CHP’de Umut Oran bombası: Adayım!
CHP eski İstanbul Milletvekili Umut Oran, 1 Kasım seçimlerinde CHP'nin ...
 
Kabine kulisleri: İzmir ve Ege’den kimlerin adı geçiyor?
Genel seçimin ardından AK Parti alınan oy oranına göre tek başına iktidar ...
MHP'de Meral Akşener sesleri: İknaya uğraşıyorlar!
1 Kasım seçimlerinde oylarında büyük bir gerileme yaşayan MHP'de parti ...
CHP MYK'sı seçimi değerlendirdi: Kurultay olacak mı?
Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında 5 saat süren MYK'da 1 Kasım genel ...
 
Erdoğan'ın 20 yıllık şoförü vekil oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıldır 'gönüllü şoförü' olan Ahmet Hamdi Çamlı, ...
Serter’den flaş mesajlar: İstifasını isteyeceğim!
CHP İl Başkanı parti içinde yükselen kongre seslerini ve İzmir’de emektarların ...
HDP’den açıklama: MHP’nin hedefi güçlü AKP’ydi!
HDP Eşbaşkanlar Heyeti, seçim sonuçlarının ardından yazılı bir açıklama yaptı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva