HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
1 Eylül 2018 Cumartesi - 18:07

750 Yıl önce nasılsa hala öyle!

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişinde çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan İzmir'in tarihi mahallesi Birgi, koruduğu mimari geleneğiyle ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.

750 Yıl önce nasılsa hala öyle!

Ödemiş ilçesine bağlı Birgi, milattan önce 750 yılından bu yana yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Sırtını yüksekliği 2 bin metreyi geçen Bozdağ'a dayaması ve karşısındaki ovayı gözetlemeye uygun yüksekliği nedeniyle tarihte tehditlere karşı güvenli bir merkez olan yerleşim, su kaynakları ve verimli topraklarıyla binlerce yıldır yaşam alanı olarak varlığını sürdürüyor.

Birgi'de. Frig ve Lydia (Lidya) uygarlıkları, Pers ve Bergama krallıkları, Roma ve Bizans İmparatorluğu, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı döneminin izleri bulunuyor.

Aydınoğulları zamanında oluşan mimari dokusunu koruyan Birgi, 2012 yılında UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındı. Birgi, kalıcı listeye girme hedefiyle sahip olduğu değerleri yaşatmaya devam ediyor.

- "Türk mimarisinin vitrini"Yaklaşık 700 yıldır tarihi görüntüsü bozulmayan Birgi'de, bugün de evler usta çırak ilişkisiyle yetişen kişilerce inşa ediliyor.

Korunmuş güzel mimari örneklere sahip olması dolayısıyla "Türk mimarisinin vitrini olarak" değerlendirilen Birgi'nin evleri, kendi coğrafyasının toprak ve ağaç türleri ile doğal taşları kullanılarak yapılıyor.

İki katlı binalar, zemini taş, üst kat ve tavanları ahşap olacak şekilde inşa ediliyor. Evlerdeki sofalar ve dışa yönelik kafesli pencereler mimarinin en belirgin özellikler arasında yer alıyor. Mahalleyi gezenler, 700 yıl öncesinin mimari izlerini taşıyan evler arasında adeta zamanda yolculuğa çıkıyor.

Birgi, mimari dokusuyla dizi ve filmler için doğal plato işlevi görüyor.

- "Tablo gibi"

Kırsal Turizm Derneği Birgi Temsilcisi Yaşar Günaydın, AA muhabirine, Birgi'de farklı medeniyetin izlerinin görülebileceğini söyledi.

Tarihi kentte Bizans'tan kalma bir kale bulunduğunu anlatan Günaydın, "Sur kalıntıları Birgi'ye yayılmış halde. Küpuçuranlar Kulesi var o dönemden kalma. Beylikler döneminden Aydınoğlu Mehmet Bey Camii var, 700 yıllık bir cami. Osmanlı'dan kalan hamam, cami, medrese bulmak mümkün. Bu kadar eserin bir arada olması ve bu korunmuşluk şunu hissettiriyor; sanki Ortaçağ'da, 700 yıl önce burası donmuş ve hala öyle yaşamına devam ediyor. Bir tablo gibi. Birgi'ye giren herkes bir tablonun içine giriyormuş hissiyatına sahip olur." diye konuştu.Günaydın, Birgi'nin bu kadar iyi korunmasında gözlerden uzak bir yerde kurulmasının rolü olduğuna işaret ederek, ayrıca mahallede kesintisiz süren yaşamın yapıların ayakta kalmasını sağladığını dile getirdi.

Birgi'nin Türkiye'de kentsel koruma planı yapılan ilk yerlerden olduğunu aktaran Günaydın, "1996'da birçok yer SİT alanı ilan edilmiş. Yeni evler yapılıyor elbette ama dokuya uygun olması lazım. Çok hızlı bir yapılaşma imkansız burada. Bu dokuyu bozmamaya özen gösteriliyor." ifadelerini kullandı.

- Yapımcıların gözdesi oldu

Günaydın, Birgi'nin bozulmamış tarihi dokusu ve doğasıyla film, dizi ve reklam çekimleri için çok tercih edilen bir yer olduğunu kaydetti.

Geçmişte de Birgi'de zaman zaman film çekildiğini belirten Günaydın, "Ama 4 yıldır aralıksız bir çekim söz konusu." dedi.

Birgi'de son dönemde Unutursam Fısılda, Yeşil Deniz, Atçalı Kel Mehmet Efe, Trileçe, Tatar Ramazan gibi yapımların çekimi yapıldı. (AA)

 
Gece kutlama, sabah büyük acı!
 
Reklam filminde renkli anlar: AK Partili Dağ motorsikleti taşıdı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Atilla Yavuzer 2 Eylül 2018 Pazar 09:57

Birgi''nin tarihi dokusunun korunmasında katkısı olan yetkilileri ve büyük fedakarlıklar ve maddi harcamalarla meskenlerini restore eden mülk sahiplerini kutlarım.Son olarak KADILAR PAŞAZADE KONAĞIN restore ederek Birgi turizimine kazandıran ULUSOY ailesinide gönülden kutluyorum.

Yorumu oyla      9      5  
Sacıt gölcük 2 Eylül 2018 Pazar 02:40

Bu haber için çok teşekkür ederiz.Ancak sizden ödemişgölcük de yapilan rezillikler için de haber yapmanızı rica ediyoruz..Yılların ağaçları nasıl kesildi,varolan çınar ağaçları nasıl kuruyor,her yer nasil beton yapıldı,kanalizasyon olmayan köyde pisliklerin nereye gittiği yani kısacası doğanın ağzı nasil s.....ı birgün gelin bir haber yapın yapın da sevgili Mahmut bey bir utansın..

Yorumu oyla      9      5  
Adınız:Yuksel 1 Eylül 2018 Cumartesi 19:50

Muhteşem sakın ve gerçek dere taşı ev mimarisi.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Efes'ten ziyaretçilerine Dünya Barış Günü karanfili
İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Efes Antik Kenti'ni ziyaret ...
İzmir Fuarı'na renkli davet!
Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı 87. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ...
Çiftlik'te festival zamanı
Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesi kapsamında, 1-2 Eylül ...
 
İki bilge Selçuk'ta buluşacak
49. Selçuk Efes Festivali önemli bir etkinliğe sahne olacak. 1. Kültürlerarası ...
Karabağlar'da Muzaffer İzgü unutulmadı
Türk Edebiyatının unutulmaz isimlerinden biri olan ve hayatının uzun dönemini ...
İzmir'de, 'Adaletsizliğe Karşı Şiir' okundu
İzmir'de, 'Adaletsizliğe Karşı Şiir' temalı etkinlikte, hayatın farklı  ...
 
'Baba' filmi İzmir'de tanıtıldı
Yönetmenliğini Oğuz Yalçın'ın üstlendiği İzmir yapımı televizyon filmi 'Baba'nın tanıtımı yapıldı.
Dünya Barış Günü'nde Gündoğdu'da dev konser
İzmir Büyükşehir Belediyesi,  "1  Eylül Dünya Barış Günü" etkinlikleri ...
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva