HABERLER>GÜNCEL
3 Şubat 2015 Salı - 17:06

2.Gaziemir paniğinde flaş gelişme: O gemi…

Angola açıklarında uzun yıllar ham petrol işleyen ve radyoaktif atık yüklü olduğunu ileri süren 'Kuito' adlı gemi, söküm için İzmir'in Aliağa İlçesi açıklarına getirildi. Hurda gemiyi çeken 'Uranus' adlı geminin Aliağa açıklarına demirliği öğrenilirken, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) basın açıklaması yaptı. Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi sözcüsü Prof. Dr. Ertuğrul Barka, "Gemi ile ilgili 2013 yılında düzenlenen bir raporda, yoğun radyoaktif ve tehlikeli atık ile petrol atığı içerdiğine ilişkin bilgiler var. Bu tür gemilerin ülke karasularına sokulup ülke topraklarında sökümünün yapılması için uluslararası akredite olmuş bağımsız kuruluşlar tarafından denetlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

2.Gaziemir paniğinde flaş gelişme: O gemi…

İzmir Tabip Odası'nda, EGEÇEP, bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, radyoaktif atık yüklü olduğunu ileri süren 'Kuito' adlı geminin İzmir Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Söküm Tesisleri'ne getirilmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

- BAKANLIKTAN KRİTİK AÇIKLAMA: RADYOAKTİF DEĞERLER...

Grup adına konuşan Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi sözcüsü Ertuğrul Barka, geminin temiz olduğuna dair verilen raporların sağlıklı olmayabileceğini savundu. Aynı zamanda kimya mühendisi de olan Prof. Dr. Barka, "Kuito adlı radyoaktif ve tehlikeli atık taşıdığı söylenen geminin Aliağa açıklarına geldiği bilgisine ulaştık. Gemi ile ilgili 2013 yılında düzenlenen bir raporda, yoğun radyoaktif ve tehlikeli atık ile petrol atığı içerdiğine ilişkin bilgiler var. Tüm bu iddialara karşı, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (Gemisander) karşılık olarak yasal tüm izinlerin alındığını ileri süren bir açıklama yaptı. Bu açıklamada, radyoaktif ve tehlikeli atık analizlerinin kimler tarafından yapıldığı bilgisi, uzman akredite şirketinden rapor alınıp alınmadığı, alındı ise sonuçları ve raporlarda esas alınan uluslararası değerler belirtilmiyor. Bu bilgilerin kamuoyu ile acilen paylaşılarak, tüm kaygılarının giderilmesi bir zorunluluktur" dedi.


 
OTOPAN ÖRNEĞİ
Hollanda gemisi olan 'Otopan' adlı gemiyle ilgili yaşananları örnek veren Prof.Dr. Barka, "Türkiye karasularına girmeden önce bildirilenden fazla asbest içerdiği bilgilerinin paylaşılması üzerine, meslek odaları ve demokratik kitle örgütlerinin içinde yer aldığı kitlesel bir karşı çıkış gelişmiş, bunun sonrasında, gemide 1 ton olduğu söylenen asbestin bildirilenden 77 kat fazla olduğu açıklanmıştı. Kuito için de benzer şeyler olabilir. Asbest yönünden geminin incelenip incelenmediği belli değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir tane asbest uzmanını ibraz etsin, biz itirazımızı geri alalım. Böyle bir uzmanları yok ve böyle bir inceleme yapılmadı. Gaziemir İlçesi'ndeki nükleer bulaşıklı atıkları bertaraf etmek için hükümetin ve yetkili kurumların atıkların üzerini toprakla örtmenin ötesinde bir varlık gösteremediği ilkellik ve acizliğinin üzerine Aliağa'da sökülecek gemiden çıkacak atıkların ne şekilde bertaraf edileceğini ve yüz yüze kalacağımız tehlikenin boyutlarını tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Tehlikeli atık içeren Kuito gemisinin Türkiye karasularına alınmaması için yetkililere seslenmiştik. Geminin radyoaktivite, asbest, diğer tehlikeli ve tehlikesiz atık içerip içermediğinin bağımsız girişimlerle bir kurum tarafından tespit edilerek raporla saptanması için yetkililerin derhal gerekli girişimlerde bulunmalarını istiyoruz. Çevre ve halk sağlığı açısından yüksek derecede risk taşıyan Kuito adlı geminin Aliağa'da bulunduğu süre içinde doğacak tüm kirlenme ve zararlardan izin veren kamu görevlileri sorumlu olacaktır" diye konuştu.


 
İHBARDA BULUNULDU
Avukat Arif Ali Cangı ise konuyu hukuki açıdan değerlendirdi. Cangı, "Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve İzmir Valiliği'ni göreve çağırıyoruz. Taleplerimizle ilgili adı geçen kurumlara yazılı başvuruda bulunduk. Başvurumuzun ihbar kabul edilmesini ve başvurumuz üzerine yapılacak işlemlerin tarafımıza bildirilmesini istedik" dedi.
 
Bu arada, 'Uranus' adlı gemi tarafından çekilen 'Kuito' adlı geminin Aliağa açıklarında bulunduğu öğrenildi.



TEPKİ YÜRÜYÜŞÜ
Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe çevreciler destek verdi. Alp Oğuz Anadolu Lisesi önünde toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, 'Otopan'dan Kuito'ya, Kuito'dan ölüme' yazılı pankart taşıyarak Aliağa'nın en işlek caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi boyunca sloganlar atarak yürüdü. Aliağa Liman Başkanlığı önüne kadar yürüyen grup adına basın açıklamasını Ayşe Hamarat Ortaköy okudu.
 
1979'dan bu yana rafineri olarak görev yapan 'Kuito' adlı geminin bugün Aliağa karasularına girmek üzere olduğunu hatırlatan Hamarat, özetle şunları söyledi:
 
"Şu ana kadar gemide 1 milyon 400 ton varil petrol işlenmiş olup her yerine çeşitli kirleticiler yerleşmiştir. Ayrıca gemide bulunan pis atık suyun boşaltımı ve parçalanma sonrası yakımı sırasında da gemi bünyesinde bulunan asbest, radyasyon gibi kirleticiler atmosferimize, toprağımıza, suyumuza karışacaktır. Aliağa'da bulunmayan biyo çeşitlilik su ile gelerek baskınlık kurabilecek, kendi türlerimizi yok edebileceklerdir. ALÇEP olarak ülkenin menfaatini zora sokan bir oluşum değiliz. Sadece sağlıklı çevrede yaşamak isteyen, doğasına zarar verenlerin karşısında duran, siyasetler üstü, gönüllü kişileriz."
 
Basın açıklamasının ardından yürüyüşe katılan grup elele tutuşup, zincir oluşturarak Aliağa Liman Başkanlığı etrafını sardı. Bir müddet bu şekilde slogan atan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
 
TOPRAK'TAN AÇIKLAMA
İzmir Valisi Mustafa Toprak da konuyla ilgili Twitter'dan mesajlar verdi. Toprak, ''İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 'Kuito' adlı geminin TAEK uzmanlarınca kontrolü, incelenmesi, denetlenmesi, bu şartlar gerçekleşmeden 'Kuito' adlı geminin limana yaklaştırılmaması ve işlemlerin takip edilmesi konusunda gerekli talimat verilmiştir'' dedi. (dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 4 Şubat 2015 Çarşamba 09:20

Aliağa gemi söküm işinden vazgeçip tamamen gemi inşa sektörüne geçse iyi olacak. Aksi halde Aliağa, eski foça, yeni foça, dikili ve civarları denize girmek tehlikeli. Ayrıca, tutulan balıklar yenmemeli. Birde İzmirin dibinde. Bu nasıl iş arkadaş???

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Taraf Gazetesi yazarı hakkında yakalama kararı
Taraf Gazetesi yazarı Emre Uslu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...
Gülen yazdı: Hükümetle yollar nasıl ayrıldı?
Fethullah Gülen, New York Times gazetesi için makale yazdı. Gülen "Türkiye'nin ...
İzmir’de Bartholomeos haftası: ‘Kardeşlik’ için geliyor
İzmir, 5- 10 Şubat tarihleri arasında altı gün boyunca Fener Rum Patriği ...
 
Acılı ağabey anlattı: Türk denizcilerin ölümünü izlemişler
İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında Belize bandıralı bir gemiyle çarpıştıktan ...
TSK’dan flaş ‘paralel yapı’ açıklaması
Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, ''TSK içindeki paralel yapılanmayla ...
İzmir’de işletmeciyi öldüren polise 18 yıl hapis
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi'nde, kendisini dövdüğü gerekçesiyle çay bahçesi ...
 
İzmir’den TMMOB’a büyük destek: Rota Ankara!
Torba yasa kapsamında yapılan düzenlemelerle TMMOB’un pasifleştirilmesine ...
AA duyurdu: Gülen’in pasaport iptali ABD’ye bildirildi
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye, Gülen’in pasaportunun "yalan ...
Fezlekede skandal: Ali İsmail Korkmaz öldürülmedi mi?
Eskişehir'de Gezi eylemleri soruşturmasına giren polis fezlekesinde skandal ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva