HABERLER>GÜNCEL
3 Şubat 2015 Salı - 15:51

Acılı ağabey anlattı: Türk denizcilerin ölümünü izlemişler

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında Belize bandıralı bir gemiyle çarpıştıktan sonra batan Türk kargo gemisi 'Gökbel'deki 11 mürettebattan 5'i kurtulurken, 4'ü hayatını kaybetti, 2'si halen bulunamadı. Ağabeyi 46 yaşındaki Zeynel Üstün'ün cesedini teşhis etmek üzere İtalya'ya giden 36 yaşındaki Ulvi Üstün, çarpıcı iddialarda bulundu. İtalya'daki avukatlarının anlattıkları karşısında şaşkına döndüğünü belirten Ulvi Üstün, "Kaza sırasında limanın radar sistemleri kapalıymış ve hava şartlarının çok kötü olmasına rağmen açık hava modu vermişler. Çarpan 'Lady Aziza'nın kaptanı gemiyi geri çekiyor ve Türk denizcilerin ölümünü izliyorlar, yardım etmiyorlar" diye konuştu.

Acılı ağabey anlattı: Türk denizcilerin ölümünü izlemişler

İZMİR - Ravenna Limanı açıklarında geçen 28 Aralık'ta meydana gelen kazada, Belize bandıralı 'Lady Aziza' adlı gemiyle çarpışan 'Gökbel' adlı Türk kargo gemisi battı. Geminin kaptanı evli 2 çocuk babası Kamil Murat Kantoğlu ve Yağcı Emrah Karadaş hayatını kaybetti. 5 kişinin kurtulduğu gemide 4 denizci kayboldu. Kaybolanlardan usta denizci Zeynel Üstün ve çarkçı Bayram Aslan'ın cansız bedenleri kazadan günler sonra bulundu. Kayıp olan 2'nci kaptan Melih Erek ile 2'nci çarkçı Yiğit Küçükbıyık'a ise hala ulaşılamadı. Ağabeyinin cesedini teşhis etmek üzere İtalya'ya giden Ulvi Üstün, buradaki avukatlarıyla görüştüğünde duydukları karşısında şaşkına döndüğünü belirtti.

YARDIM ETMEMİŞLER
Kazanın ardından 'Lady Aziza' adlı geminin mürettebatının ağabeyinin de içinde bulunduğu Türk denizcilere yardım etmediğini kaydeden Ulvi Üstün, "Ağabeyimin cenazesini teşhis etmek üzere İtalya'ya gittik. Bizden DNA testi için doku örnekleri alındı. Ceset şişmiş, tanınmaz haldeydi. Daha sonra oradaki avukatımızla görüştük. Onun anlattıkları karşısında şaşkına döndüm. Kaza oluyor, daha sonra 'Lady Aziza'nın kaptanı gemiyi geri çekiyor ve Türk denizcilerin ölümünü izliyorlar, yardım etmiyorlar. Denizcilik kanunlarına göre bu şartlarda en yakın geminin yardım etmesi, can simidi atması gerekiyor, ancak hiçbirini yapmıyorlar. O geminin kaptanının, savcının sorusu üzerine verdiği yanıt da şöyle; 'Ben gemimi ve mürettebatımı korumakla mükellefim, onları (Türk denizciler) kurtarmak Liman Başkanlığı'nın görevi.' Böyle savunuyor kendini. Telsiz konuşmalarını da inceleme fırsatı buldum. 'Lady Aziza' adlı gemi ağabeyimlerin gemisinin üzerine geliyor, ağabeyimler sürekli ikaz veriyor ama cevap alamıyor, Liman Başkanlığı da cevap vermiyor. Kaza olduktan sonra 'Lady Aziza'nın kaptanı gemiyi geri çekmese, ağabeyimin bulunduğu gemi belki daha uzun sürede batacak. En azından ölüm yaşanmayabilirdi" dedi.

RADARLAR KAPALI
Kazaya bir ihmalin neden olduğunu söyleyen Ulvi Üstün, "Kaza sırasında limanın radar sistemleri kapalıymış ve hava şartlarının çok kötü olmasına rağmen açık hava modu vermişler. Bunları oradaki avukatımızdan öğrendik. Türkiye'de 'kılavuz' denilen gemilere İtalya'da 'pilot' gemi deniyor. Yardıma ilk gidenler de onlar. Yaklaşık 1.5 saat sonra kurtarma gemisi gidiyor. Zaten kötü hava şartları nedeniyle denizdeki gemicilere ulaşılamıyor. Kazayı ilk etapta Liman Başkanlığı'ndakiler fark etmiyor. Ağabeyimin cesedi akıntı nedeniyle yaklaşık 25 gün suyun altında kalmış. Ceset günler sonra su yüzeyine çıkmış ve balıkçılar bulmuş, olay yerinden 300 kilometre açıkta bulunuyor. Otopside ağabeyimin boğulma sonucu hayatını kaybettiği tespit edilmiş. İtalya'da yasal süreç başlatıldı. Karşı taraf gemiyi kaçırmanın peşinde, ancak gemi orada bağlanmış durumda. O geminin kaptanı ve ilgili mürettebatının da tutuklu olduğunu öğrendik. İtalya hükümeti bu konuda çok hassas. Orada yaşayanlar en az bizim kadar üzülüyorlar bu kazaya. İtalya'daki Türk yetkililer de bizimle çok ilgilendi" diye konuştu.

KEMALPAŞA'DA TOPRAĞA VERİLECEK
Ulvi Üstün, ağabeyi usta denizci Zeynel Üstün'ün cenazesinin Türkiye'ye getirilmek üzere İtalya'dan gönderildiği, Kemalpaşa İlçesi'ndeki Kübra Hatun Camii'nde önümüzdeki cuma günü öğlende düzenlenecek cenaze töreninin ardından Kemalpaşa Mezarlığı'nda toprağa verileceğini belirtti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK’dan flaş ‘paralel yapı’ açıklaması
Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, ''TSK içindeki paralel yapılanmayla ...
İzmir’de işletmeciyi öldüren polise 18 yıl hapis
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi'nde, kendisini dövdüğü gerekçesiyle çay bahçesi ...
İzmir’den TMMOB’a büyük destek: Rota Ankara!
Torba yasa kapsamında yapılan düzenlemelerle TMMOB’un pasifleştirilmesine ...
 
AA duyurdu: Gülen’in pasaport iptali ABD’ye bildirildi
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye, Gülen’in pasaportunun "yalan ...
Fezlekede skandal: Ali İsmail Korkmaz öldürülmedi mi?
Eskişehir'de Gezi eylemleri soruşturmasına giren polis fezlekesinde skandal ...
Abdullah Cömert’in annesinden yürek yakan isyan
Hatay’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Abdullah Cömert ile ...
 
İzmir’i ‘uçuracak’ laboratuar!
İzmir’in Gaziemir İlçesi'ndeki Ege Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Boeing ...
Charlie Hebdo katliamı sonrası çarpıcı anket!
MetroPOLL şirketi, “İslam algısı” ve “şiddet” konularında anket yaptı. ...
Aşk cenazesi ortada kaldı!
Mardin’den geldikleri İstanbul otogarında 5 kişinin defalarca bıçaklayıp ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva