HABERLER>EKONOMİ
7 Nisan 2012 Cumartesi - 10:58

'EXPO'yu da alırız, olimpiyatları da'

Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erdener, İzmir'in EXPO; İstanbul'un 2020 Olimpiyatları şansını değerlendirdi. İzmir ve İstanbul'un bu iki yarıştan galip çıkacağını vurgulayan Erdener, "Yeter ki, doğru zamanda, doğru kişilerle doğru işle yapılsın. Zaten bu da yapılıyor" dedi

 EXPO yu da alırız, olimpiyatları da

İZMİR - 'Sabah Toplantıları' adıyla önemli bir etkinliğe imza atan Egeli Sabah, Türkiye'nin gündeminde yer alan iki uluslararası organizasyonu masaya yatırdı. Sabah Toplantıları'nın ilkinin ana konusu, Türkiye'nin geleceği için büyük önem taşıyan İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı ile İzmir'in 2020 EXPO adaylığı oldu. Kentin önde gelen isimlerinin de katıldığı geniş katılımlı toplantının ilk konuğu ise Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener'di.

BİRBİRİNİ TETİKLER
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener olimpiyatlar ve EXPO'nun temelde benzer organizasyon olduğunu dile getirerek, her iki organizasyonun da birbirini tetiklediğini ifade etti. EXPO'nun çok yönlü birçok alanı içinde barındırdığına dikkat çeken Erdener, bu özelliği nedeniyle Türkiye'de İstanbul'un dışında EXPO'yu düzenleyebilecek tek ilin İzmir olduğunu söyledi, "İzmir açısından da EXPO çok doğru bir tercih" dedi.
EXPO'nun süre bakımından ve katılımcı açısından önemli bir organizasyon olduğunu belirten Erdener, benzer bir tablonun Olimpiyat Oyunları içinde geçerli olduğunu vurguladı. Her iki büyük organizasyonun da kazanan kentlerin alt yapılarının iyileştirmesinin yanı sıra, o kente kattığı yeni değerlerle de önem arz ettiğini belirten Erdener, sözlerini "Ben temelde her iki organizasyonun birbirini pozitif yönde etkileyeceğini düşünüyorum. 2020'de İstanbul'da yapılacak Olimpiyat Oyunları'nın ve yine 2020'de İzmir'de yapılacak EXPO ile ciddi anlamda pozitif sinerji yaratacağını düşünüyorum. Bir büyük organizasyonu izlemek için gelenlerin, programlarını da mutlaka diğerini izlemek için düzenleyeceklerini düşünüyorum. Ayrıca İstanbul'a yapılacak alt yapı yatırımlarının benzerinin de İzmir'e de yapılacağını düşünüyorum. Her iki organizasyon kültürel çalışmalarda da birbirinin benzeri öğeler taşıyacağını düşünüyorum."

GÖSTERGELER OLUMLU
Her iki organizasyonun birbirlerini olumsuz etkileyecek bir yönü olmadığını dile getiren Erdener, İstanbul'un olimpiyat adaylığına da değindi. 2020 Olimpiyatları'na aday olan İstanbul'un daha önce de, 4 kez aday olduğunu ancak kaybettiğini söyleyen Erdener, "Geçmişte dört kez kaybettik, bunların büyük bir bölümü ev ödevimizi doğru yapmamaktan kaynaklanan eksikliklerdi. Bu kez durum çok daha farklı. Bu kez İstanbul ve Türkiye açısından birçok göstergenin fazlasıyla pozitif olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin içinde bulunduğu istikrarlı ekonomik tablo ve yine istikrarlı bir hükümetin oluşu ve İstanbul'un adaylığı için verilen güçlü destek var. Ayrıca iyi hazırlanan bir adaylık dosyası var" şeklinde konuştu.

İYİ HAZIRLANDIK
23 Mayıs'ta Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Yönetim Kurulu'nun beş aday kentten hangilerinin devam edeceğini ya da hangilerinin eleneceğine karar vereceğini dile getiren Erdener şöyle konuştu:
"Şu an aday adayı durumundaki kentler 24 Mayıs'tan itibaren aday kent haline gelecekler. İstanbul'un dışında, Tokyo, Madrid, Doha ve Bakü aday kentler olarak yola devam ediyorlar. Roma ekonomik nedenlerle adaylıktan çekildi. İstanbul'un diğer aday kentlerle kıyaslanması yapılmakta. Diğer kentlere oranla artıları ve eksileri yan yana getirilip değerlendirilmekte. Sonuçta her şey Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 7 Eylül 2013'de Buenos Aires'te vereceği karara bağlı."

PSİKOLOJİ ÖNEMLİ
Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 110 üyesinin bulunduğunu dile getiren Erdener, aday kentlerin milliyetlerini taşıyan üyelerin oylamada oy kullanamayacağını belirtti. Kendisinin de İstanbul'un aday olmasından ötürü oy kullanamayacağını belirten Erdener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oy kullanamayan üyelerin de sayısı düşüldüğünde yaklaşık 98-100 üyenin oy kullandığını ve 49-50 maksimum 51 oyun olimpiyat oyunlarını kazanmaya yettiğini görürüz.
Rakamsal olarak bakıldığında bu iş kolay görünüyor ama işin aslında bu kadar kolay değil. Çok iyi şekilde hazırlanıp, üyeleri ikna etmek gerekiyor. Lobicilik, siyaset işe yarar mı? Bana göre bunlar çok az etkiler. Eğer sizin projeniz doğruysa, tanıtım çalışmanızı, kampanyanızı başarılı bir şekilde yürütmüşseniz, doğru insanlarla, doğru işleri yapmışsanız, diğer faktörler çok rahatlıkla elimine olabiliyor. Sonuçta oy kullanan bir insan olarak o psikolojiyi rahatlıkla ifade edebilirim."

İZMİR KAZANACAKTIR
Erdener, daha önce olimpiyatlara dört kez aday olan İstanbul'un ilk kez bu kadar doğru ve işi bilen profesyonellerle adaylık çalışmasını yürüttüğünü de belirtti. Önceki gün adaylık süreciyle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı bir toplantının gerçekleştirildiğini dile getiren Erdener, "Oldukça başarılı bir sunum oldu. Gelen sorular cevapları önceden bilinen sorulardı. Bunu çok iyi bir ekiple çalışmanın sonucu olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ben inanıyorum ki İzmir'de bu kez çok daha etkin bir tanıtım yapacak. Çok daha iyi bir ekiple bu iş götürülüyor. İşin başında gerçekten çok deneyimli, çok enerjik bir dostumuz var. Ben de bu kez çok güzel bir sonucun yaşanacağına yürektüen inanıyorum" şeklinde konuştu.

EXPO RAKİP DEĞİL
İki büyük organizasyonun birbirini olumlu etkileyeceğini sıkça vurgulayan Erdener, EXPO'nun bir spor organizasyonu olmadığını bu nedenle de olimpiyat oyunlarının rakibi durumunda bulunmadığını söyledi. Olimpiyat oyunlarını belirleyen kurulun dikkat ettiği en temel kriterin olimpiyat oyunlarının 30-40 gün öncesi ve sonrasında herhangi bir başka büyük spor organizasyonun alınmaması olduğunu dile getiren Erdener, "EXPO'da durum aynı değil. Her iki organizasyon birbirine rakip organizasyonlar olarak yürümüyor. Tam tersine sinerji yaratacak, bir birini destekleyecek şekilde yürüyor" dedi.

İSPANYA ÖRNEĞİ
İşadamı Erdoğan Özgörkey, 1992 yılında İspanya'nın Barselona'da olimpiyatları yaparken Sevilla'da da EXPO'nun olduğunu söyledi. Her ikisine de katıldığını belirten Özgörkey, benzer durumun Türkiye'de de olabileceğini dile getirdi.

ÖZGENER: GÜCÜMÜZ VAR
Türk Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener'in ardından kürsüye bu kez İzmir'in EXPO 2020 Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener çıktı. Erdener'in fikirlerine katıldığını belirterek söze başlayan Özgener, Türkiye'nin iki büyük organizasyona aday olabilecek güçte olduğunu söyledi. Çin örneğini veren Özgener, "Benim şahsi fikrim birbirini olumsuz etkilemez, tam tersi birbirini destekler. Türkiye'nin hem olimpiyatlara hem de EXPO'ya aday olması ülkemizin gücünü, kendine güvenini ve vizyonunu gösteren en güzel örnektir. İki organizasyon aynı dalda olmadığı için süreci etkilemeyecektir" dedi. Özgener iki organizasyonun da kazanılması halinde Türkiye'ye gelecek olan yabancı konukların hem EXPO hem de olimpiyatlar gibi dev bir spor organizasyonunu bir arada yaşayabileceğini söyledi.

Daşöz: Bütün Ege çalışmalı
Toplantıya katılan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, EXPO adaylık sürecinde sadece İzmir'in değil, bölgedeki diğer illerin de çalışması gerektiğini vurguladı. Özellikle gönüllüler konusuna ağırlık verilmesini isteyen Daşöz, "Çocuklardan oluşan gönüllü orduları yaratılmalı. Büyüklerden gönüllü oluşturmak gerçekten zor. Ama çocuklardan müthiş bir enerji, sinerji yaratmak daha kolay ve daha mümkün. Dileğimiz bu işin bu dönem olmasıdır. Olması yönünde inancımız, güvenimiz yüksektir. Bu desteklerle de bu işin daha da artacağına inanıyorum" dedi.

SORULARA NET YANITLAR VERDİ
İki adaylık birden sıkıntı yaratmaz
İzmir Reklamcılar Derneği Başkanı Murat Türkay, Türkiye'nin iki organizasyona aday olmasının yurtdışı tanıtımları sırasında sorun yaratıp yaratmayacağı yönündeki sorusuna yanit veren Erdener şöyle dedi: "EXPO ve olimpiyat oyunları aynı ülkede yapılıyor. Yakın zamana bakarsak Çin, 2008'de Pekin'de olimpiyatları yaparken 2015'te de Şangay EXPO'sunu düzenledi. Bunu örnek verebiliriz. Kaldı ki, şu ana kadar hiçbir üye arkadaşım bana, 'İzmir EXPO'ya aday, İstanbul olimpiyatlara aday. Bu ikisi birbirine nasıl bir etki yapar?' diye sormadı. Bizim üye yapımız bunu sorgulamaz diye düşünüyorum. EXPO'da oy verecek üye yapısını tanımıyorum. Üye sayısı da olimpiyattan fazla. Ama şunu açıkça söyleyebilirim ki, olimpiyat oyunları konusunda böyle bir bu durum söz konusu değil. EXPO'NUN bize olumsuz bir yansıması olmadı" yanıtını verdi.

GÖNÜLLÜ SORUNU
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Sezai Özel'in her iki organizasyonda da görevlendirilecek gönüllülerin oluşturulmasında nasıl bir çalışma yapıldığı yönündeki soru üzerine Erdener şunları söyledi: "Ülkemizde maalesef büyük organizasyonlarda görev alacak gönüllülere yönelik bir kültür alt yapımız yok. Olimpiyat oyunları 7 yıl önceden verildiği için ciddi bir alt yapı iyileştirmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Biz de maalesef gönüllü bir beklenti içine giriyor, 'Bana ne vereceksiniz?' diyor. İşte bu düşüncenin değiştirilmesi için çalışmalarımız var. İlk öğretimde yürüttüğümüz bir proje var. Aşağı yukarı 650 bin çocuğumuz, 22 ilimizde bu proje kapsamında olimpik ve spor kültürü eğitimine tabi tutuldu. Oyun havası altında ciddi bir eğitim veriliyor. Spor kültürü araştırması var. Aşağı yukarı 2 bin denek üzerinde yapıldı. Bu sonuçlar üzerinde yapılan planlamalar yapıyoruz. Yine BP ile imzaladığımız bir anlaşma var. Onların yürüteceği çalışmalar da olacak. Bunların tümü gelecek yıllarda hayata geçirilecek" dedi.

RAKİP DEĞİLLER
İzmir'de özellikle siyasi platformda uzlaşının olmadığını söyleyen İşletmeci Cenap Türksavaş'ın, iki organizasyondan birisi tercih edilmesi halinde Türkiye'nin hangi organizasyonu seçeceği yönündeki sorusuna ise Erdener, "EXPO ve olimpiyat oyunları birlikte olmaz denilseydi bu zamana kadar zaten söylenirdi. Olimpiyat oyunları ile Avrupa Şampiyonası bir arada olmaz deniyor ama EXPO ile ilgili bir sorun yok. Çünkü EXPO bir spor organizasyonu değil. İçiniz rahat olsun. Ülke insanının her ikisine de destek vermesi gerektiğini düşünüyorum" yanıtı verdi.

OBAMA OY İSTEDİ
Ülkelerle görüşmelerde iki organizasyon için de oy isteneceği için süreçte bir pazarlığın olup olmadığı bir soru üzerine ise Erdener, "EXPO'da oy verecek üye yapısını açıkçası detaylarını bilmiyorum. Bakın 2016 olimpiyat oyunlarının finaldeki aday kentleri Chicago, Rio, Tokyo ve Madrid'di. Amerikan Başbakanı Obama gelip benim koluma girdi. "Başbakanınız, Cumhurbaşkanınız ile ben çok yakın dostum. O yüzden oyun bizim" dedi. Ama ben açıkça söyleyeyim Chicago'ya oy vermedim. İnanın proje iyiyse, sunumlar sizi etkilemişse buna gerek kalmıyor. Şahıs olarak duygusal etkilenmeler dışında, hükümet bazında ya da siyasi irade bazında bir etkilenme olmaz" dedi.

MEDYANIN GÖREVİ
İş adamı Ahmet Toptil'in İzmirlilerin hem EXPO hem de olimpiyatlar konusuna uzak kaldığını belirtmesi üzerine Erdener, medyaya büyük iş düştüğünü söyledi. Yazılı ve görsel medyada yer alan spor programlarında sadece futbolun öne çıkarılmasını eleştiren Erdener, "İstanbul'da düzenlenen Dünya Salon Şampiyonası'nda önemli bir gelişme oldu. Salonlar biletli seyirciler tarafından dolduruldu. Açılış seremonisi sırasında boş olan tribünler, yarışmalar sırasında doluydu. Her iki organizasyon için bir zaman var. EXPO'da ciddi anlamda yabancı konuk ağırlanacaktır. Gerekli çalışmalar yapılmaz, önlemler alınmazsa ciddi mahcubiyetler yaşanabilir" diye konuştu.
Özlem Otur'un dört kez aday olup kazanamayan İstanbul'da nelerin değiştiği yönündeki sorusuna ise Erdener, "Başta ekonomik gösterge olmak üzere bir çok gösterge değişti. 2012 yılında bu büyüme hızını bir ciddi yön olarak kullanabiliyoruz. Ayrıca Hükümet desteğini de ciddi bir yön olarak kullanabiliyoruz" yanıtı verdi.

Olimpiyatlar ve EXPO 2020
İstanbul'un 2020 Olimpiyatlarını kazanması halinde 2014-2020 döneminde 280 bin kişinin istihdam edilmesi, 2013-2020 döneminde 7.5 milyar dolarlık spor yatırımı, yine aynı dönemde 21 milyar dolarlık destekleyici yatırım yapılması öngörülüyor. Aynı şekilde İzmir'in de EXPO 2020'yi kazanması halinde on binlerce kişiye iş ve kente milyarlarca dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor. Tüm bunlara ek olarak kentin tanıtımının artması ile turist sayısının artması ve dolayısıyla kentin marka kent olması yolunda önemli bir adım atılmış olacak.
Her iki organizasyonun da nerede yapılacağının kararı 2013 yılında verilecek. 2020 Olimpiyatları için karar 7 Eylül 2013'te Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te açıklanacak. EXPO 2020 için ise Paris'teki BIE Genel Kurulu'ndaki oylamanın ise 2013 yılının Kasım ayı sonunda yada Aralık ayında yapılması öngörülüyor. Her iki uluslararası organizasyonda ülkelerin ve kentlerin prestiji açısından çok önemli olarak nitelendiriliyor.
İstanbul ve İzmir her iki organizasyon için birbirinden zorlu rakiplerle yarışacaklar. İstanbul'un 2020 Olimpiyatları için rakipleri başkentler olacak. İtalya'nın başkenti Roma ekonomik kriz nedeniyle yarıştan çekilirken, Katar'ın Başkenti Doha, Japonya'nın başkenti Tokyo, Azerbeycan'ın başkenti Bakü İstanbul'un rakipleri olacak. İzmir'in rakipleri ise Brezilya'dan Sao Paulo, Tayland'tan Ayutthaya, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai, Rusya'dan Ekaterinburg.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme kruvaziyer turizmine 'merhaba' dedi
Uzun yıllardır kruvaziyer turizme evsahipliği yapmak isteyen Çeşme, bugün ...
Savunma sanayicilerinin ‘teşvik paketi’ mutluluğu
EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu Ege iş dünyasını, stratejik sektörler ...
''İstemezükçüler cezalandırılsın'' önerisine tam destek
ESİAD Başkanı Bülent Akgerman’ın önerisi, davalar nedeniyle sabrı taşan ...
 
ESBAŞ'ta başkan yine bir 'Tuncer' oldu
Ege Serbest Bölgesi’nin yeni yönetim kurulu başkanı belli oldu. Yeni başkan ...
Memurun yüzü 'ek bordro' ile gülecek
Memur zammının 15 Mayıs'a yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu tarihe yetişmezse ...
Pizza Pizza üç günde üç kurdele kesti
İzmir merkezli Pizza Pizza, her geçen gün büyümeye devam ediyor. Türkiye ...
 
Erdoğan zam yaptı! Artık 5 çocuk bile olur
Başbakan Erdoğan, İstanbul'da katıldığı bir konferansta ilginç açıklamalarda ...
Yeni kent merkezi yine engellendi
İzmir, 11.6 milyar liraya yapılcak İzmir-İstanbul Otoyolu inşaatını durduracak ...
İzmir sanayisi yeni teşvik paketini nasıl yorumladı?
Merakla beklenen yeni teşvik paketi açıklandı. İzmir yine 1. bölgede yani ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva