HABERLER>POLİTİKA
23 Kasım 2012 Cuma - 13:08

'Büyükşehir' Anayasa’ya da ulusalararası yasalara da aykırı

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Meclisi ‘nin düzenlediği Siyaset Akademisi Eğitim Çalışması’na katıldı.

 Büyükşehir  Anayasa’ya da ulusalararası yasalara da aykırı

İZMİR - Meclis’in yoğun mesaisi, gergin ve tartışmalı oturumlarıyla geçtiğimiz hafta sonu yasalaşan Büyükşehir Yasası’nı değerlendiren Güler, “Bu tasarı ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği kaldırılıyor. Türkiye’nin 34 bin 600 köyü var yani köylerimizin yüzde 47’si kaldırılıyor. 2960 belediyeden de 1560 belediye kapatılıyor yine oranladığınızda belediyelerin de yüzde 54’ü kapatılıyor” dedi. Kapatma işlemi yapılırken, köylere de belediyelere de ben senin tüzel kişiliğini kapatacağım diye hiç kimseye bir şeyin sorulmadığının altını çizen Güler; “Oysa referandum yapma zorunluluğu var. Bu uygulama Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırı, bu şartı biz 1992 yılında onayladığımız için Anayasal değerde. Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal etmek zorundadır. Anayasa Mahkemesi iptal etmediği taktirde meşruiyetini yitirmiş olacaktır” dedi.

Yasa ile 16 olan büyükşehir belediyesinin 29’a çıkarıldığını söyleyen Güler, “ Büyükşehir belediyesi 16’dan, 29’a çıkarılırken de bir düzenleme yapılıyor. Büyükşehir belediyesi sınırlarını il sınırları ile çakıştırıyor. İl ile büyükşehir aynı hale geliyor, dolayısıyla 22 ilçesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kanunun yasalaşması ile 30 ilçesi olacak” dedi. Hukuki boyutuyla değerlendirildiğinde bu uygulamanın hayata geçirilmesinin olanaksız olduğu belirten Güler, “çünkü Anayasa diyor ki ‘Büyükşehir belediyesini büyük yerleşim yerlerinde kurabilirsin” AKP nerelerde kuruyor illerde. Anayasa büyükşehir belediyesinin illerde kurulabileceği hükmünü içermiyor. Büyükşehir belediyesi büyük yerleşim yerlerinde kurulabilir diyor. İl büyük yerleşim merkezi midir? İlin içinde büyük yerleşim merkezide var, küçük yerleşim merkezi de var, boş arazide var. Dolayısıyla Anayasa büyük yerleşme merkezi diyor, AKP büyük ve küçük boş alanlardan oluşan bir ilde Anayasa gereğince bu yasayı uygulayamaz, hayata geçiremez” dedi.

KONYA’YI İSTANBUL’U YÖNETTİĞİN GİBİ YÖNETEMEZSİN!
Bu modelle büyükşehirlerin yönetilemeyeceğini söyleyen Güler, “Bu model İstanbul ve Kocaeli’nde uygulanıyor. Kocaeli 3635 kilometre kare 1 milyon 600 bin insan yaşıyor, keza İstanbul’da 5170 kilometre kare fakat 15 milyon insan yaşıyor. Buralar metropoliten, merkez sanayileşmiş, hizmet sektörü gelişmiş burada tarım yok, köyler artık köy olmaktan çıkmış, yerleşmeler arasında boş alan kalmamış. Buralar için bu model kullanılabilir ama aynı modeli Konya’da uyguluyor, Şanlı Urfa’da uyguluyor, Diyarbakır’da uyguluyor, Van’da uyguluyor ve benzer birçok yerde uyguluyor. Özetle sadece Konya’yı söyleyelim, Konya 40824 kilometre kare; Belçika ve Hollanda büyük. İstanbul’da adım başı insan görürsün, Konya’da saatlerce yürü kimseyi göremezsin, Konya Türkiye’nin buğday ambarıdır, orayı İstanbul’u yönettiğin gibi yönetemezsin. Ya da daha çarpıcı bir örnekle İzmir’in  Bergama İlçesinde yer alan, Soma sınıra yakın olan ve İzmir merkeze 170 kilometre olan yere hizmet Büyükşehirden götürülmeye çalışılacak ya da o insanlar taleplerin buraya iletecekler. Bunu neden yapıyorsunuz diye AKP’lilere sorduğumuz da köyler hizmet veremiyor, belediyelerin personeli yok, tüm bilgileri merkezde derleyip toplayıp hizmeti buradan götüreceğiz diyorlar” dedi.

AKP GERÇEKTE YEREL YÖNETİMLERİ BU KANUN İLE YOK EDİYOR!
Yasayla birlikte köy muhtarlarının ellerinden tüzel kişilikleri alınarak, mahalle muhtarı olacağının altını çizen Güler, “Mahalle muhtarı köy muhtarıyla aynı değildir, mahalle muhtarının neredeyse hiçbir yetkisi yoktur. Köy muhtarlarının bütçesi vardır, köy muhtarlarının alıp satma yetkisi vardır, köy muhtarlıkları, köyün ortak malı olarak toprak zenginidir. Kanun da açık bir şekilde köy tüzel kişiliğine ait olan tüm taşınır taşınmaz mallar belediyelere devredileceği yazıyor. Kanun da aynen şöyle geçiyor; kanun yasalaştıktan bir ay sonra köy muhtarlıkları bütün özel mallarını ilgili belediyelere bildirir ve ondan itibaren seçimlere kadar hiçbir konuda tasarrufta bulunamaz” dedi. Bu kanunla birlikte köylerde götürü usul kalktığını hatırlatan Güler, “köylerdeki esnaf da deftere tabi oluyor, deftere tabi olmanın da koşulu bir muhasebeci ile anlaşmak. En küçük muhasebeci bir işletmeden en az 200 lira para alır, köylerde bunu esnaflara anlattığımızda insanların gözleri dönüyor, isyan ediyorlar. Bu yasa ile köylülerin kendi günlük yaşamına ve köyünün yönetimine ilişkin yetkilerini kaldırıyor aslında. Yerel yönetimleri güçlendiriyorum diyen AKP gerçekte yerel yönetimleri bu kanun ile yok ediyor. Bu tasarı ile özetle hem yönetilemezlik geliyor hem de anti demokratik bir yapı oluşuyor” dedi. AKP’nin tasarıyı çok hızlı bir şekilde bir ayda bitirdiğini söyleyen Güler, “AKP yasayı halka anlatmamıza izin vermek istemedi, aksi taktirde bu tasarıya insanların ne denli sert tepki vereceğini biliyordu” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tacizden aklanmak için dokunulmazlığından vazgeçti!
Meclis’te Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile “cinsel taciz” tartışması ...
AK Parti’ye ‘Keskin’ çıkış: Üye hırsızları!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, İzmir’in Egedesonsöz aracılığıyla ...
Çıray ‘merkez sağı’ CHP’de buluşturuyor
Geçmiş dönemlerde merkez sağda siyaset yapan Bucalılar Aytun Çıray’ın ...
 
Türeli'den komisyonda Bakan'ı terleten sorular
Rahmi Aşkın Türeli, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde ...
Şengül: TOKİ Bayındır'ın çehresini değiştirecek
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, TOKİ’nin Bayındır İlçesi’nin ...
'Silah bırakan teröriste yurtdışı olabilir'
D-8 Zirvesi için gittiği Pakistan'dan dönen Başbakan Erdoğan, uçakta gazetecilerin ...
 
CHP Kadın Kolları destek için Dikili'de
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve çalışma arkadaşlarının Yargıtay'da ...
‘Metropol teftişi’ başlıyor: İşte program
Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ve Genel Sekreter ...
CHP Dikili rotasını çizdi: 7’de 7!
Dikili’ye giderek meclis üyeleri ile fikir alışverişinde bulanan CHP İzmir ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva