MSB'den acı haber: Pençe-Kilit'te bir şehit! MSB'den acı haber: Pençe-Kilit'te bir şehit!

Meşhur Sarıyer Börekçisi markasının adını kullanan Menaz Un Mamulleri İmalat ve Pazarlama isimli şirketin taklit eden bir firmanın ürettiği börek harcından kanatlı et ve sakatat (taşlık) tespit edildi. Özellikle pide harcı, lahmacun ve pizza harcı gibi ürünlerin içerisine işletmelerin sürekli bir şeyler karıştırdıkları kamuoyuna yansıyor. 

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ya da tağşiş yapılan ürünler listesini yayımladı. Son listede her zamanki gibi yine kırmızı pul biber yerini aldı. Pul biberde yabancı madde tespit edilirken, zeytinyağında da firmaların hileleri ifşa edildi.

Milliyet'te yer alan habere göre, Gıda Mühendisi ve Denetim Uzmanı Nurten Sırma, “İstanbul’da bir semt adı ile adeta özdeşleşmiş bir börek türü var. Kıymanın içindeki kuş üzümü ve çam fıstığı ilavesi ile satılan bu börek 100 seneden fazladır aynı semtte ve tek şubede satılmaya devam ediliyor. İstanbul’da açılan börekçilerin neredeyse yüzde 80’i aynı isimlerle sahada. Müşteride bıraktığı izlenim ise o bilinen semtteki güven algısı. Fakat durum hiç de öyle değil. Her dükkan kendi gıda güvenliği sorumluluğu ile üretiyor'' dedi. 

Sırma, konuyla ilgili şunları söyledi:

''İstanbul’da binlerce börekçi açılıyor. Bir günde 325 ton börek üretiliyor. Bu da 1 milyon 605 bin porsiyon demek. Her 10 çalışandan birinin güne börek alarak başladığını gösteriyor. Çoğu da kıymalı ve peynirli. Peki kıymada sahtecilik oranı ne seviyede? Yapılan denetimlerde yakalanan durumlarda ise maliyeti düşürmek adına kıymanın içine katılan daha düşük fiyatlı taşlık, kanatlı eti ilavesi olduğunu gösteriyor. Görüntüsü ete benzer, tat ise baharat ile maskelenmiş.

''Ana sebep maliyeti düşürmek''

Sahada maliyeti düşürmek adına yapılan eylemleri görüyoruz. Gıda işinin başka bir sorumluluğu var. Öncelik kamu sağlığı ve tüketici menfaatlerinin korunması. Son olarak Kağıthane’de bulunan işletmenin çiğ börek harcında kanatlı hayvan eti tespit edilmiş ve sakatat taşlık çıkmış. Bunun ana sebebi maliyeti düşürmektir.''

Kaynak: T24