Teknik servislerde arıza tespit ücreti uygulaması birçok alanda yaygınlaşmaya başladı. Daha önce çoğu zaman ücretsiz yapılan arıza belirleme işlemleri için artık "tespit" ya da "diyagnostik inceleme" adı altında ücret isteniyor.
Birçok sektörde uygulanıyor
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, 2026 itibarıyla cep telefonu, tablet, laptop ve bilgisayar servislerinde bin 000 ila 3 bin lira arasında ücret talep ediliyor. Beyaz eşya servislerinde bu bedel 700 ila bin 500 lira, kombi ve klima servislerinde ise 800 ila 2 bin lira arasında değişiyor.
Otomotiv sektöründe de araçların bilgisayara bağlanarak arıza kodlarının okunması için yetkili servislerde 2 bin liradan başlayıp 7 bin liraya kadar çıkan ücretler istenebiliyor. Özel servislerde de bin ila bin 500 lira arasında ücret alınabiliyor.
Tüketici tepkili
Bazı tüketiciler, bu uygulamanın kendilerini tamire yönelten bir baskı unsuruna dönüştüğünü söylüyor. Çünkü tamiri kabul etmeyen müşteriler de yalnızca arıza tespiti için ücret ödemek zorunda kalıyor.
Araç sahibi Ali Rıza Öktem, yetkili serviste arıza tespiti için 3 bin lira istendiğini, tamir bedelini yüksek bulup kabul etmeyince bu ücreti ödemek zorunda kaldığını anlattı. Ayşe Kınalı da çamaşır makinesi için yapılan kısa incelemenin ardından bin 200 lira tespit ücreti alındığını söyledi.
Servisler maliyeti gerekçe gösteriyor
Teknik servis işletmecileri ise uygulamanın artan maliyetlerden kaynaklandığını savunuyor. Ölçüm cihazları, yazılımlar ve diyagnostik sistemlerin pahalılaştığını, tespit işleminin de emek ve teknik bilgi gerektirdiğini belirtiyorlar.




