Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir’in gözde tatil beldelerinden biri olan Çeşme’de kıyıya vuran orkinoslar 1 aydır kent gündeminde…

Kıyıya vuran ölü ya da yaralı orkinos balıklarının sayısında artış yaşanmaya devam ediyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ağustos ayı meclis toplantısında orkinos ölümleri gündeme geldi.

“İZMİRLİLER OLARAK KÖRFEZ’İ REZİL ETTİK”
Et, Balık ve Su Ürünleri sanayi meclis üyesi Musa Nedim Anbar, mecliste söz alarak şunları söyledi:

“İzmir’imizi yönetemeyen yöneticiler ile İzmir’i batırıyoruz. İzmir Körfezi’nde son 1 haftadır balık ölümleri yine başladı. 1 aydır Çeşme bölgesinde orkinos ölümleri var. İzmir Körfezi’ndeki ölümlerin körfezi, İzmirliler olarak rezil ettiğimizi, yöneticilerin de bu rezaleti ortadan kaldıracak önlemi almadıklarını görüyoruz. Sağı solu suçlamadan önce kendimize bakmamız gerektiğini düşünüyorum: Bianet’te Bülent Şık isimli gıda mühendisinin bir yazısı var. Vurguladığı gibi kabahat sadece mahalli yerel yöneticilerinin değil, İzmir’imize kötü gözle bakan bu ülkeyi yönetenlerdir.

“İZMİR’E 5 KURUŞ YARDIM YOK”
İzmir Körfezi’nin arıtılması için el uzatmıyorlar bugünde kadar. 5 kuruş yardım yok. Batırabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar.”



“22 YIL SONRA İLK DEFA ÖLÜMLER BAŞLADI”
Anbar, orkinos ölümlerine dair yaptığı açıklamada “Orkinoslar, Çeşme bölgesine getirilmekte… İzmir Körfezi’nde bütün suçlar balık çiftliklerine atılacak. İyi ki körfezde yok. 2003 yılında orkinos beslenmeye başlandı. 22 yıl sonra ilk defa ölümler başladı. En az yüze 50’nin arıtması yok. Sadece bulaşık suyunuz değil, tuvalete bıraktığınızı da arıtmaya gönderiyorsunuz. Bir beyefendi, bunlar çiftlik balığı demiş. Zannedersiniz ki DNA testi yaptırdı da böyle bir açıklama yaptı. Ölüm nedeni olarak bir bakteri, tespit edildi. Doğadaki ölümler başladı. Orkinos çiftliklerinde de ölümler başladı. Hepsi lisanslı bertaraf firmalarına veriliyor ve bertaraf ediliyor. Tedaviler başladı. Yer yer antibiyotik, vitamin ile orkinos balıklarının bünyesel dirençlerinin artırılması hedefleniyor. Çiftliklerinde ölümler bir miktar bitti, bazılarında da bitmek üzere. Bazıları yemleri yemek istediği için kafeslere çarpıyorlar ölüyorlar. Bazıları diyor ki ölenleri dışarı atıyorlar. Bunlara inanmayınız” ifadelerini kullandı.

“LEVREK-ÇİPURA ÇİFTLİKLERİNDE DE ÖLÜMLER BAŞLADI”
Sözlerine levrek çiftliklerinde de ölümler başladığını söyleyerek devam eden Anbar, “Levrek çipura çiftliklerinde de maalesef ölümler başladı. Onlarda da tedaviye başlandı. Lisanslı bertaraf firmalarına gönderilip bertaraf ediliyorlar” dedi.

“SIĞACIK’TA TEK BİR ÖLÜM YOK”
Anbar, Sığacık’taki orkinos çiftliğinde ölüm olmadığına dikkat çekerek “Çeşme yarımadasındaki denizlerimizde görülen bir bakteri var. Orkinos çiftlikleri 5 tane var. Çiftliklerin 4 tanesi Çeşme’de 1 tanesi Sığacıkta. Sığacık’ta bir tek ölüm yok. Yüksek ısı plankton ölümlerine de sebep oluyor. Oksijen eksikliği yaratıyor” diye konuştu.

“BAKANLIK İZMİR’E YARDIMCI OLMALI”
Bakanlığın İzmir Körfezi için maddi ve bilimsel destekte bulunması gerektiğini vurgulayarak “Derhal denetimler başlamalıdır. Özellikle Çeşme yarımadasının deşarjlarını, arıtmalarının kontrolü yapılmalı. Yüzde 50’sinin direkt denize deşarj edildiğini biliyorum. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın süratle İzmir’e yardımcı olup gerekli maddi ve bilimsel desteği sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.