Berivan KAYA/EGEDESONSÖZ- Interfresh Eurasia Fuarı’nın bugün kapılarını açtı.

Açılışa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Interfresh Eurasia Genel Koordinatörü Murat Özer, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, CHP İzmir İl Başkan Vekili Barış Özdemir, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık ve çok sayıda iş insanı katılım sağladı.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay açılış töreninde yaptığı konuşmasında, “Dünyada ve Türkiye’de sebze ve meyve ihracatının yükselen yıldız olması bizim için çok önemli. İzmir aslında bir tarım kenti, aynı zamanda fuarlar kenti. Uluslararası ticaretin gerçekleştiği şehirlerden birisi. İzmir’in gelişmesi için üzerimize düşen katkıyı vermeye hazırız. Tarımın zor günler geçirdiği ve gelecekte de zorlanarak tarım yapılacağını biliyoruz. Bu fuarlar tarımın geliştirilmesi için katkı olacaktır. Bu sene 70’in üzerinde firmanın katıldığını öğrenmekten mutluluk duyuyorum. KKTC çok değer verdiğimiz toprak parçamız. Onların burada olması da bizler için onur verici. Söylenecek her şey söylendi. İZFAŞ ailesi olarak bu fuara ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.



YÜREĞİMİZ TÜRKİYE İLE
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, “İzmir’deyiz. Türklük mücadelesinde bugünlere gelirken Türkiye yanımızdaydı. Yılardır ambargo ile yaşamak zorunda kalan KKTC’nin yaşaması için Türkiye Cumhuriyet’inin varlığı çok önemlidir. Yüreğimiz Türkiye Cumhuriyeti ile atıyor. Hedeflerimize ulaşmak adına birlikte adımlar atıyoruz. KKTC, Türklük adına yaşamaya devam edecektir” dedi.



28,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACATIN 10 MİLYAR DOLARI EİB’DEN
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, “Bugün burada tarımın, gıdanın geleceğini konuşmak üzere bir aradayız. Ege’nin bereketli topraklarından çıkan ürünlerin dünya yolculuğuna tanıklık ediyoruz. 28,5 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatın 10 milyar doları EİB tarafından yapıldı. Bu tablo lider konumu açıkça ortaya koymaktadır. Tarıma yatırım yapan herkese teşekkür ediyorum. Üreticimizin gayreti Türkiye’nin geleceğini inşa ediyor. Dikili yıllık 80 bin ton yaş sebze ile Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezi olacak. Kınık, Torbalı’da hayata geçen yatırımlar üretim üssü oldu. Bizim hedefimiz güçlü Türkiye, güçlü tarımdan geçer. İzmir’i dünya liginde üst sıralara taşımak en temel vazifemizdir. Birlikte üretirsek birlikte kazanırız. Fuarların sayısının artması hepimizin sorumluluğudur” dedi.

İstanbul İddianamesi ile gündeme gelmişti… Batıçim'in milyarlık projesine onay!
İstanbul İddianamesi ile gündeme gelmişti… Batıçim'in milyarlık projesine onay!
İçeriği Görüntüle



BARIŞIN ANA MERKEZİ TÜRKİYE
Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, “Biz Türkmenler olarak her zaman ilişkiler önemlidir. TC bizim için önemlidir. Türkiye her zaman yanımızda olmuştur. Iraklı Türkmenler olarak ticaret şansımız az ancak önemli olan o bölgede varlığımız. Biz buraya geldiğimi zaman kendimizi yabancı hissetmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti dışında olan insanlar Türkiye’nin çok güçlü olduğunu biliyor. Zor şartlar altında olan insanlara verdikleri destek çok önemli. İnsanlarımız Türkiye ile ticaret yapıyor. İnşallah gelecekte daha fazla olacak. Bölgemizin barışa ihtiyacı var. Barışın ana merkezi Türkiye Cumhuriyeti'dir.” dedi.

DEÜ’YE İHRACAT AKADEMİSİ YOLDA
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, “Yoğun programları nedeniyle açılışa katılamayan Bakanımız Ömer Bolat’ın selamlarını getirdim. Hamdolsun ülkemiz üretim gücü ihracat azmiyle krizin içerisinde dimdik duruyor. Ekonomimiz kesintisiz büyüyor. İhracat rakamlarına baktığımız zaman geçtiğimiz yıl 261,8 milyar dolarlık ihracat ile tarihi rekora imza attı. Bu büyüme trendi devam ediyor. Tarım ve gıda alanında 2024 yılında 32,6 milyara ulaştı. Bu rakamlar sadece büyüme değil katma değerli markalı işlenmiş ürünlerde yakaladığımız dönüşümün göstergesi. Biz bakanlık olarak sizlerin yanındayız. KOBİ2lerden büyük markalara kadar her aşamaya destek veriyoruz. Bu toplantıdan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü ile görüşeceğiz ve ihracat akademisini 90 saatlik müfredat ile eğitim başlayacağız. İhracatçılarımıza finansman kolaylığı sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi.


20 BİNİN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Geçtiğimiz yıl ilk defa düzenlenmesine rağmen 14 bin ziyaretçiye ulaşan ve hızlı büyüyen fuarının bu yıl ziyaretçi akınına uğrayarak katılımcı sayısının 20 binin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımıza verdikleri desteklerle bakanlıklarımızın, valimizin ve vekillerimizin büyük emekleri var. Bu sene KKTC’nin fuarımıza katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

BİZ DE DOMATES ÜRETİYORUZ!
Interfresh Eurasia Genel Koordinatörü Murat Özer, “Zira don yaşadık. Bu sebepten dolayı kayıplar verdik. Ciddi rakamlarda sıkıntılar yaşandı. Ancak buna rağmen fuar genel katılımımız arttı. Yurtdışı ziyaretçisi yüze 20 civarında arttı. Amacımız yurtdışından gelen alımları Türkiye’ye çekmek ve ticaret rakamlarını arttırmak. Bizler de domates, patlıcan üretiyoruz. Diğer ülkelerde üretiyor. Biz çok ağır şartlarda üretiyoruz. 2026’da da buradayız” dedi.