Tehdit, suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmakla suçlanan CHP’’li Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç için toplam 185 yıl hapis cezası istendi.’
İZMİR - İzmir'in Çeşme İlçesi'ne bağlı Alaçatı Beldesi Belediyesi'ne yönelik geçen yıl düzenlenen ve 'Fare Kapanı' adı verilen operasyonun ardından hazırlanan iddianamede, 'tehdit, suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak'la suçlanan Başkan CHP'li Muhittin Dalgıç için toplam 185 yıl hapis cezası istendi. Yargılanan 34 kişi hakkında ise 6 yıldan 196 yıla kadar değişen hapis cezaları talep edildi.
Jandarmaya, 2008'de gelen telefon ihbarının ardından Alaçatı Belediyesi yakın takibe alındı. O dönem çok sıyada operasyona imza atan eski Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla, bir yıl sonra, 2009'da Alaçatı Belediyesi'ne yönelik olarak 'Fare Kapanı' adı verilen operasyon gerçekleştirildi. Jandarma Belediye, Başkan Muhittin Dalgıç'ın villası, 80 ev ve işyerine baskın yaptı. Belediye'deki evrak ve bilgisayarlara da el konuldu. İhale, hakediş, imar planı dosyaları ile meclis kararları incelenmek üzere alındı. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda ayrıca 6'sı ruhsatsız 12 tabanca, 5 av tüfeği, tarihi değeri olan 15 sikke ele geçirildi.
Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'la birlikte, meclis üyeleri, bürokratlar, işadamları, turizmciler ve esnafın da aralarında bulunduğu 41 kişi 'ihaleye fesat karıştırma', 'rüşvet ve yolsuzluk' iddiasıyla gözaltına alınıp, Adliye'ye sevk edildi. Şüphelilerden, aralarında Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın da bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Tutuklamalara yapılan itiraz üzerine 10 gün sonra Başkan Dalgıç da dahil olmak üzere 6 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Bir başka Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz, Samsun'a tayini çıkan Savcı Murat Gök'ten kalan soruşturmayı tamalayarak, 77 sayfadan oluşan iddianameyi hazırlayıp, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile birlikte toplam 35 sanık suçlandı. İddianamede, Başkan Dalgıç hakkında, 'tehdit, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, mala zarar vermek ve kıyı kanununa muhalefet etmek' suçlarından ve bazı suçları birden fazla işlediği iddia edilerek, toplam 185 yıla kadar hapis cezası istendi.
İddinamede, operasyon başlamadan önce bir ihbar telefonuyla, belediyenin 1 yıl süreyle teknik takibe alındığı belirtilerek, ihaleyi kazanacakların, önceden tespit edildiği vurgulandı. İddianamede, yeşil alan olarak ayrılan yerlere kendileri ve akrabalarının kaçak olarak inşaat yaptıkları, ticarethane açtıkları ve haksız gelir elde ettikleri, kendi akrabalarına ve Alaçatılı vatandaşlara öncelik tanıdıkları, belediyenin alması gereken harçları almadıkları yada indirim yaptıkları, belediyeye ait iş makinelerini özel işlerde kullanılmasını sağladıkları, Port Alaçatı Projesi'nde denizi doldurarak kıyı kenar çizgisinin yeniden dolgu yapılan yere göre belirlenmesinin sağlandığı, dolgu yapılan yerlere denizi sıfır değeri milyon dolarları bulun bulan lüks villalar yapıldığı yer aldı.

İddianamede ayrıca başkanın Alaçatı Venedik Evleri'ni yapan şirketin yönetim kurulu başkanı olduğu, bu evlerin yapılması ve ihalelerinde usulsüzlükler olduğu, başkan Dalgıç'a ait değeri 1.5 miyon TL'yi bulan evinin bulunduğu ve bu proje kapsamında usulsüzlüklere göz yumulması için makam aracı alındığı, futbol sahasında bulunan kafeteryanın gelirini direk başkanın kendisinin aldığı, belediyedeki emlak şefi M.G.'nin belediyede 15 yıldır çalıştığı ve çok zengin olduğu, aldığı maaş ile serveti arasındaki orantısızlık bulunduğunun tespit edildiği yer aldı.
Sanıkların, soruşturmayı yürüten savcıya ve ilk sorguyu yapan nöbetçi hakime verdikleri ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri de iddianamede vurgulandı. Davaya henüz başlanmadı.
Kime ne kadar ceza istendi:
ALAÇATI Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç'ın, 7 ayrı suçtan, 42 kez cezalandırılması gerektiği belirtilerek toplam 185 yıla kadar hapsi istendi. Fen İşleri Müdürü N.G.'nin 5 ayrı suçtan, 40 kez cezalandırılması gerektiği belirtilerek toplam 196 yıla kadar hapis cezası, halkla ilişkiler sorumlusu İ.A.'nın 6 ayrı suçtan, 42 kez cezalandırılması gerektiği belirtilip toplam 195 yıla kadar hapis cezası, belediyenin satın alma komisyonu başkanı Ü.Ç.'nin 2 suçtan 17 kez cezalandırılması gerektiği belirtilip, toplam 198 yıla kadar hapis cezası, satın alma komisyonu üyeleri B.B'nin 69 yıla kadar, B.A.'nın 57 yıla kadar, S.A.'nın 18 yıla kadar, F.A. 28 yıla kadar hapis istendi. Diğer sanıklar A.Ö., M.İ., M.B., A.A.Y., K.Y., E.Ç., M.L., Z.K., Z.G., Y.Ç., H.K., S.A., M.M., Y.B., T.İ., Ş.A., C.İ., A.Y., O.G., E.B., İ.A., S.Ö., N.A., O.D., D,T., M.S., B.Ö. ve M.M., hakkında ise, örgüte isteyerek ve bilerek yardım etme, kamu malına zarar vermek, ihalete fesat karıştırmak ve görevi kötüye kullanmak suçlarından 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezaları istendi. (Bahri Karataş / Doğan Haber Ajansı)





