Bağımsız milletvekili Tayfun İçli'nin BDP'nin önerisinin "kafatasçı ve faşist" olduğunu söylemesi, BDP'li vekillerden büyük tepki gördü. Sırrı Sakık, İçli'ye küfür etti. Sakık'a kınama cezası verildi.’

ANKARA - Barış ve Demokrasi Partisi’’nin "etnik nüfuslardaki azalmanın araştırılması" yönünde grup önerisi vermesine, Eskişehir bağımsız milletvekili Tayfun İçli çok sert tepki gösterdi.
Tayfun İçli öneri aleyhindeki konuşmasında, ''Etnik nüfus yapısını neye göre araştıracaksınız; kafatasına, kan sayımına, DNA'ya, beyan esasına göre mi yapacaksınız?'' diye sordu.
Etnik kimlik sayımını, ''kafatasçılık'' olarak nitelendiren İçli, bu önergenin TBMM'nin işleme almaması gerektiğini söyledi. İçli, ''Bu ırkçılık, kafatasçılıktır; Türk milletini fişlemektir. Bunun adı kültür, demokrasi değildir'' dedi. Gençliğinde hiç kimsenin mezhebine, ırkına bakmadıklarını, bu ayrımı yapanlara da ''faşist'' dediklerini anlatan İçli, birilerinin ''ırkçılık ve faşizmi, demokrasi kavramı içine sığdırdığını'' öne sürdü.
İçli, BDP'lilerin kendisine laf atmasına, ''Mahalle kabadayısı gibi laf atmayın'' diye karşılık verdi. İçli, kişilerin, silahlarla değil, düşüncelerle konuştuğunu kaydetti.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, yerinden kalktı ve bağırarak kürsüye doğru yürüdü. İçli de gözlüğünü çıkararak, Sakık'a doğru yöneldi. Sakık'ı, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan araya girerek, engellemeye çalıştı.
AK Parti'li milletvekilleri de İçli'yi sakinleştirmeye çalışırken, Sakık'ın kullandığı ifadeye tepki gösteren İçli, ''Burası dağ başı mı'' diye bağırdı.
Tartışmanın sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşime ara verdi.
Aranın ardından, Birleşimi yöneten Pakdil, tutanakları incelediğini belirterek, ''Yaralayıcı ifadeler kullandığı'' gerekçesiyle Sırrı Sakık'a kınama cezası verilmesini önerdi.
Savunma hakkını kullanmak için kürsüye gelen Sakık, hayatlarının faşizme, ırkçılığa karşı mücadeleyle geçtiğini belirterek, ''Hatip bizi iyi tanımasına rağmen, sürekli bu şekilde itham etmesinden dolayı, hepimiz çok gerildik. Tasvip etmediğimiz sözcükler ağzımızdan çıktı, bundan dolayı Genel Kuruldan ve bütün kamuoyundan özür diliyorum. Bu bizim tarzımız değil...'' diye konuştu.
Sakık, BDP Grubunun, ne ırkçı ne kafatasçı ne de milliyetçi olduğunu kaydederek, ''Bu söylemleri hak etmiyoruz. Kan ve gen bağının çok kutsal olmadığını hep söylüyoruz, en kutsal bağ, duygu bağıdır. Bu duygu bağını daha da çok bütünleştirmemiz gerektiğini söyleyen bizleriz. Bunu söyleyen gruba, ırkçı, milliyetçi deyince, bizim de kendimizi kontrol edemediğimiz anlar oluyor; bundan dolayı özür diliyorum'' görüşünü dile getirdi.
BDP'liler dışındaki milletvekillerinin ''kabul'' oyuyla Sakık'a kınama cezası verildi.
Ara nedeniyle yarım kalan konuşmasını tamamlamak için kürsüye gelen İçli ise BDP'nin araştırma önergesindeki yaklaşımın Hitler Almanya'sı, Irak, Yugoslavya'daki gibi fişleme anlamına geleceğini, bunun da ırkçılık olacağını söylediğini kaydetti. İçli, hiçbir gruba, kişiye, ''ırkçı'' demediğini belirterek, ''belden aşağı vuran bir üslup kullanmadığını'' söyledi.
BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.