Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile 50’den fazla işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti almalarını zorunlu kılmıştı. Son düzenlemeyle 50’den az, hatta 1 kişi bile çalıştıran “az tehlikeli” sınıfına dahil işyerlerinin de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti almaları zorunlu hale getirildi. Bu yeni düzenleme, İzmirli otelcileri alarma geçirdi.

KARTALKAYA FACİASI NEDENİYLE GÖZLER OTELCİLERE ÇEVRİLDİ
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni uygulamada, iş güvenliği anlamında gerekli güvenlik önlemlerini almayan, işyeri hekimi hizmetinin bulunmadığı işletmelere, eksiklerin tamamlanması açısından zaman tanınıyor. İzmir Otel, Pansiyon İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İbrahim Veral, Kartalkaya’daki yangın faciasının ardından gündeme gelen düzenlemenin bir mağduriyet yaratmadığını, aksine faydalı olduğunu söyledi. Oda’ya bağlı 250 otelin çoğunun 30-35 yıl önce ruhsat almış, 30-40 odalı oteller olduğuna dikkat çeken Başkan Veral, tüm otelcilere seslenerek, yeni düzenlemenin gerektirdiği şartları bir an önce yerine getirmelerini istedi.

Ibrahimveral

HER GÜN ÜYELERİMİZİ MESAJLA UYARIYORUZ
İzmir Otel, Pansiyon İşletmecileri Odası Başkanı İbrahim Veral, “Otellerimizin çoğu eski olmasına rağmen fazla da bir eksiğimiz yok” dedi ve şu açıklamalarda bulundu:

Yılmaz: Ekonomik programımızı kararlılıkla sürdürüyoruz Yılmaz: Ekonomik programımızı kararlılıkla sürdürüyoruz

“Eksikleri hızlıca gidermek için çaba harcıyoruz. Bu yasal düzenleme sayesinde kendi kendimizi denetlemeye başladık. Yangın çıkış işaretleri olmayanlar, bunları standartlara uygun getirmeye çalışıyor. Yangın tüplerini çoğumuz yeniledik. Yangın merdivenlerini depo gibi kullananlar, yangın merdivenlerini boşalttı, işler hale getirdi. İşlevini yitirmiş alarmlar yeniden düzenlendi. Duman algılama cihazları elden geçirildi. Belediye, itfaiye ile birlikte hemen bu unsurların yerine getirilip getirilmediğine yönelik denetlemelere ağırlık verdi. Oda olarak üyelerimize iş güvenliği ve işyeri hekimliği hizmeti vermesi için uygun koşullarda bir şirketle anlaştık. İşyeri hekimi, belki 50 otelin birden işyeri hekimliğini yapacak. Bu iş için kişi başı 250 lira isteyen de var, 1000 lira isteyen de… Bu hizmet karşılığında anlaştığımız firmaya kişi başı 250 lira artı KDV ödenecek. Tüm üyelerimize sesleniyorum. 3 kişi çalıştırıyorsanız, yıllık 9 bin lira eder. Bu masraftan kaçmayalım, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimliği hizmet alımını yerine getirelim. Aksi takdirde 88 bin 828 lira ceza ödemek zorunda kalmayalım. Üyelerimizi her gün mesajla bu konuda uyarı yapıyoruz. Uyarımızın ciddiye alınmasını rica ediyorum.”