İzmir Ticaret Borsası (İTB) Türkiye’’de ürün senetlerinin alınıp satıldığı bir borsa olmadığı görüşünden hareketle, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) deneyimiyle yeni bir ürün borsası kurulmasını için beyin fırtınasına başladı.
Meclis Başkanı Halit Kaya’’nın önerisiyle başlayan çalışmaların hızla sürdüğünü söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ’“Pamukta lisanslı depoculuk konusunda zaten ürün borsası düşünüyorduk’” dedi. Konuyu meclis toplantısında gündeme getiren Meclis Başkanı Kaya, 2005 yılında 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’’nun çıkmasının ardından ürün ihtisas borsası kurulmasının da yolunun açıldığını kaydetti.

NASIL İŞLEYECEK
İzmir’’e VOB gibi başarılı bir borsa kazandırmak için İTB’’nin yine öncü olabileceğini anlatan Kaya, İTB Meclisi ve Yönetim Kurulu’’nun görüş birliğine varması halinde konuyu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’’na taşıyacaklarını kaydetti. Kaya, konuyla ilgili bir kaç defa toplantı yaptıklarını belirterek Türkiye’’de bir ilkin yine İzmir öncülüğünde gerçekleşmesi fikrinin heyecan verici olduğunu vurguladı.