Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Konak ilçesi sınırları içinde yer alan ve sokak aralarına kurulan Levent Pazaryeri’yle ilgili kapatma kararı, semt sakinlerinin tepkisine neden oldu.
Pazarını isteyen vatandaşlar, pazarcı esnafının başlattığı imza kampanyasına büyük destek verdi. Mahalle Muhtarı Abdülbaki Oktay, bir kişinin şikayetiyle pazaryerinin kapatılmasına anlam veremediğini söylerken, İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar da 200 esnaf ve 20 bin vatandaşın mağdur edildiğini, acilen çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
OKTAY: BUNCA YIL SORUN YOKTU ŞİMDİ Mİ SORUN OLDU?
Cumartesi günleri sokak aralarında kurulan tezgahlardan kimsenin rahatsız olmadığının altını çizen Levent Mahallesi Muhtarı Abdülbaki Oktay, “Tüm yollar kapanıyor diyorlar. Evet, bazı yollar kapanıyor ama alternatif yollarımız var. Arada bir cumartesi günü cenazemiz olsa, arka sokaktan camiye götürebiliyoruz. Ara sokaklara arabalarımızı park edebiliyoruz. Yıllardır alıştığımız pazaryeri şimdiye kadar hiç sorun olmamış, bugün mü sorun haline gelmiş” ifadelerini kullandı. Bir kişinin şikayet etmesiyle Levent Pazaryeri’nin kapatılmasını doğru bulmadığını özellikle vurgulayan Muhtar Abdülbaki Oktay, “Pazarcılar imza kampanyası başlattı. Vatandaşlarımızla birlikte ben de bu kampanyaya destek verdim. Pazarımızı geri istiyoruz” dedi.
ACAR: 78 PAZARYERİNDEN 49’U MEVZUATA UYGUN DEĞİL
Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde AK Partililer, söz konusu pazaryerinin kapatılmaması amacıyla önerge verdi. İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, 200 esnafın ve 20 bin vatandaşın bu karar nedeniyle mağduriyet yaşamasının doğru olmayacağına vurgu yaptı. Acar, şunları söyledi:
“İzmir’de 78 pazaryeri var. Bunların 49’u mevzuata uygun değil. 2012 yılında çıkarılan pazaryerleri yönetmeliğine uygun sadece 29 pazaryeri var, koca İzmir’de. O yönetmeliğe göre, sokak aralarında kurulan ve yönetmeliğe uygun olmayan pazaryerleri, bir kişi dahi şikayet etse, aynen Levent Pazaryeri’nde olduğu gibi belediye orasını kapatmak zorunda. Çünkü yönetmeliğe uygun değil. Devlet, belediyelere o yönetmelik sonrası süre tanıdı, kapalı pazaryeri yapması için. Fakat bu süreyi değerlendirmedi belediyeler. Konak’ta sadece Kahramanlar Pazaryeri’nin altında bir kapalı pazaryeri açıldı, o kadar. Diğer illere bakıyorum, yönetmeliklere uygun pazaryeri oranı yüzde 90’lara gelmiş. Levent Pazaryeri krizi de pekala aşılır. Levent, Gürçeşme ve Toros mahallelerinin kesiştiği yerde üç ayrı pazaryeri alanı var. Fakat belediye orada bir kamulaştırma veya başka bir çalışma yapmadı. Sokak aralarında pazar kurmak yasal bir şey değil. Fakat buna vatandaş göz yumuyor, belediye göz yumuyor, biz pazarcılar her türlü sıkıntıyı göze alıyor ve halkımız mağdur olmasın diye pazar kuruluyor. Levent pazaryerinin kapanmasıyla 200 esnafımız mağdur oldu. Mağdur olan vatandaş sayısı ise 20 bin… Pazarın kurulmasından dolayı sıkıntı yaşanan sokaklar varsa, o sokaktaki tezgahları başka bir sokağa taşırız. Biz buna da razıyız.”