EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Araştırmacı Ümit Yaldız ile Gazeteci Fatih Yapar, SONSÖZ TV yayınında CHP’nin kongre süreci ele alındı.
Gazeteci Fatih Yapar, “Belediye başkanları, siyasetçiler harıl harıl çalışıyor. Mahalle delegeleri ilçeyi, ilçe il yönetimini seçecek. İl başkanı cezaevinde… ‘Yeniden il başkanı olacak mı, olmak ister mi?’ soruları var. Genel başkan bir isim önerecek mi? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ‘tarafsızım, genel başkan bir ismi işaret ederse benim adayımdır’ dedi. Büyükşehir belediye başkanının işin dışında kalması çok da mümkün değil herhalde?” sorusuna Yaldız yanıt verdi.
Yaldız yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Gittiğiniz her yerde ‘sürece müdahil olacak mısınız?’ sorusu geliyorsa demek ki bir yerde ikna problemi var. Sözünüze mi inanılmıyor? Cemil Tugay, İzBB gibi büyük bir gücü yönetiyor. Gücün en tepesinde… Dolayısıyla siyasi bir kişilik. Beraber siyaset yaptığı kişiler var. Meclis üyeleri var. Genel merkez meclis üyelerinin şirketlerden istifasını istedi. Onları kurtarmaya çalışıyor diye duyuyorum. Tugay’ın 7 isimle ilgili şirketlerden istifası istenen meclis üyesi hakkında genel merkezle görüştüğü iddiası var. Bu isimleri muaf tutmaya yönelik çalışması var.
BU 7 KİŞİ ÇOK MU VAZGEÇİLMEZ?
Yapar’ın “İzmir muaf olursa Bursa, Balıkesir, Aydın da aynı şeyi istemez mi? Genelgede belediye meclis üyeleri, şirketlerdeki görevlerinden bir an önce ayrılması lazım deniyor. Aynı zamanda belediye meclis üyeleri kongre işlerinde olamaz diyor. Kesin kararlar var. Belediyelerin finans ve istihdam gücünün sisteme çok fazla müdahale etmesinin önüne geçen de bir sistem… Belediye başkanı il delegesi olmasın dediler. Adam da tamam ben olmayım dedi, karısını delege yaptı. Oğlunu, kızını, gelinini yazan var. Herkes kontrol edebilecek birini yazıyor. Arkadan dolaşıyorsunuz. Bu 7 kişi çok mu vazgeçilmez? Bu kişiler kim? Mustafa Özuslu, Levent Yıldır, Nilüfer Bakoğlu Aşık, Saadet Çağlın, Candaş Yeter gibi isimler var. İZFAŞ’ın yönetiminde Özuslu olmayınca fuarlar mı eksilecek? Bir büyükşehir belediye başkanının genel başkanı ziyaret ettiği sırada ‘siz böyle bir genelge gönderdiniz ama benim 7 adamımım var, bunları muaf tutalım diyebilecek ne donanımları olabilir?” demesi üzerine Yaldız, “bunlar olmazsa bu şirketler batacak diye bir savunma mı yapacak? Bilmiyorum. Bu meclis üyeleri yokken bu şirketler ayakta durmuyor muydu?” dedi.
TUGAY İSTEMESE DE SÜRECİN İÇİNDE OLACAK
Yaldız şunları söyledi:
Gönül farklı şeyler ister tabii ki . Her yeri koordine edelim yönetelim herkes her yerden ek gelir elde etsin… Kontrolcülüktür bu. Cemil Tugay’ın birlikte siyaset yaptığı insanlar var derken bu 7 meclis üyesi birlikte siyaset yaptığı isimler. Bunlar şirketlerin yönetim kurulundalar, yönetim kurulu başkanı, üyesi olan var. Kritik komisyonların yönetimlerinde varlar. Bunların siyaseten geldikleri ilçelerde bir güç olmaları beklenir. Onlar ilçelerde mücadele edecekler. Özuslu, Karşıyaka’da mücadele edecektir. Levent Yıldır, Karabağlar’daki zemini 2 yıldır kazmıyor mu? Burada Cemil Tugay bunları yalnız bırakabilir mi, ne kadar yalnız bırakabilir? Tugay istemese de bu sürecin içinde olacak.

KOCAOĞLU’NUN MASAYA SERT VURDUĞU TEK SEÇİM 2014 SEÇİMİDİR
Ben Aziz Kocaoğlu uzmanıyım. Kocaoğlu 5 yıl hiçbir şey yapamadı. 2004-2009 arasında Kocaoğlu kendisini zor yazdırdı. Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu’nu yazdırabilmek için büyükşehir adaylığından istifa etme mektubunu Deniz Baykal’ın önüne koymak zorunda kaldı. Doğru düzgün meclis üyesi bile yazamadı. Kocaoğlu ne zaman güç oldu? 2009’da yüzde 57’yi cebe koydu. Kaset kumpası yaşandığı o dönem ve Kocaoğlu’nun ekibi CHP’nin üst yönetiminde pozisyonunu aldılar. O noktadan sonra Kocaoğlu masaya yumruğunu vurmaya başladı. Aziz Bey’in yumruğunu masaya sert vurduğu tek seçim 2014 Yerel Seçimi’dir.
İl Kongresi bağlamında da Ali Engin’in seçildiği kongredir. 2014 Yerel Seçimi’nde atanmış 9 ilçe belediye başkanının üstünü çizip başka isimler yazdı Kocaoğlu. Aziz Kocaoğlu 0 noktasından pik noktaya 2014 yılında gelmiştir. Sonrasında ivme kaybetmiştir, güç zehirlenmesi oluşmuştur. Binali Yıldırım’ı yenmiştir, Binali Yıldırım sonrasında başbakan olmuştur. Güç zehirlenmesi siyasetteki en büyük sıkıntıdır. Muhtemelen bu özeleştiriyi kendisi de yapıyordur. Son 5 yılda nasıl ivme kaybettiğini kendisi de görmüştür. En sevmediğimi isme, Tunç Soyer’e bıraktı yerini…
CEMİL TUGAY’IN KOCAOĞLU’NUN YOLUNDAN GİDECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Gazeteci Fatih Yapar, “Tunç Bey döneminde de milletvekili belirleme, kongreleri dizayn etme süreçleri oldu. Tunç Bey bazılarında doğrudan müdahale etmese de birlikte siyaset yaptığı isimler örneğin Şenol Aslanoğlu’nu il başkanı yaptılar. 20 yıllık CHP’nin yerel yönetim hafızası var. Bu hafıza Cemil Tugay’ın önünde duruyorken Tugay bu işe ben ne kadar karışmıyorum diyebilecek?” demesi üzerine Yaldız şunları söyledi:
“Cemil Tugay zaman zaman referans aldığı Kocaoğlu’nun yolundan gidecekse gücü elinden toplayana kadar müdahale etmemesi lazım. Fakat yolundan gideceğini düşünmüyorum. Tugay'ın bugüne kadar yaklaşık 1,5 yıllık yol yürüyüşü bize farklı şeyler düşündürüyor. Tugay, çiçeği burnunda belediye başkanı iken gençlik ve kadın kolları mücadelesi verdi. ‘Kadın kollarına ben girmedim’ diyor ama vermediyse de destek verdi. Gençlik ve kadın kolları mücadelesi, iddia ediyorum, en az 500 işçiye mal olmuştur İzBB’Ye. Hani bin 600 kişi işe aldık diyor ya. Onun muhtemelen 500’ünü bu gençlik kolları seçimi döneminde aldı. Belki de… Emin değilim. Tugay personelinin maaşını ödemekle ilgili sorunlar yaşıyor. İşçi çıkarıyor, alıyor, sendikalarla bilek güreşine giriyor. Böyle bir il kongresine kadın ve gençlik kollarındaki gibi bir müdahale Tugay’a en az bin personele mal olur. Ne dedi başkan? Yeni işe girişlerle ilgili komisyon kurduk İzmirliler karar verecek diye. Böyle bir sözler verdi. Bunlar ortada dururken Tugay’ın il kongresine bodoslama dalıp ilçe başkanlarını belirlemeye çalışması mümkün değil. Büyükşehir Belediyesi’nin artık kongre süreçlerin kaldırma durumu kalmadı. Mevcut çalışanları delege yapabilirlerse… Ona da tüzük engeli var.
TUGAY İSTİHDAMLA İLGİLİ PROBLEMLER NEDENİYLE DE TOPA GİREMEZ
Özgür Özel ve yönetimi CHP’nin örgütsel yapısını kamudan izole etmek istiyor. Bunu başaramazlar bu bir hayal. Belediye başkanını yazmayalım oğlunu, eşini, kızını yazalım durumu var. Cemil Tugay istihdam ile ilgili problemler nedeniyle de bu topa çok giremez. Ben sürece müdahil olmayacağım açıklamasında bu zorunluluk ve mecburiyet var. İzBB başkanı sürece müdahil olacak. Neyle olacak? Ya çalışanları delege yaparak olacak, onların üzerine bir güç denemesi yapacak. Ya da ’sen bize oy ver yakının işe alalım’ diyecek. Geçmişte böyle oldu bu. Yahu CHP’nin kurultayları bile İzmir’deki belediyelerin işçisini arttırmıştır. CHP’nin kurultayları bile bu kente istihdam yükü olarak dönmüştür. Kendisi en son fotoğraf netleştiğinde aday üzerinden pozisyon almaya çalışacaktır.
KOOPERATİF SÜRECİ DE TUGAY’IN MÜDAHALESİNİ ZORLAŞTIRIYOR
Tugay’ın yaşadığı travmatik bir dava süreci var. Kooperatif davası sebebiyle de örgütle ilgili Tugay’ın tartışılması durumu var. Bu da elini müdahale anlamında zorlaştıran bir şey. İlçe kongreleri biter, fotoğrafa bakılır o andan itibaren Tugay kartları karabilirse yeniden karacaktır. İhtiyaç var mı? Kocaoğlu, Tunç Soyer ne kadar birlikte uyum içinde çalışabileceği bir il başkanı talep ettiyse ki kentteki çevreler bunu belediye başkanları için ‘hak’ olarak gördüyse bu görüş Cemil Tugay için de geçerli olması lazım. En azından çatışmayacağı, 1,5 yıllık süreçteki gibi itişmeyeceği örtülü savaş içinde olmayacağı birileri ile çalışması ile gerekir. Çünkü 3,5 yıl daha bu kentin yönetimde Tugay var. Sürekli kavga ve iç çatışma, CHP’nin belediye başkanı ile örgütün çatışması CHP açısından hayra alamet sonuçlar doğurmaz”
Gazeteci Fatih Yapar son olarak “Mevcut il başkanın tek aday olmasını isteyenler var. Mahalle delege seçimleri, ilçe kongreleri üzerinden şekillenmeler var. Şu an için bazı isimleri konuşmak için henüz erken… En az 10 isim çıkıyor adaylardan. Genel başkan ne diyecek? Özel, İzmir örgütü ile ilgili süreçleri çok yakın takip ediyor. O belki ilçe kongreleri üzerinden bir değerlendirme yapacak” şeklinde konuştu.





