İran’ın Hürmüz Boğazı’nı açık tutacağını duyurması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın bu adıma teşekkür etmesi piyasalarda önemli bir kırılma yarattı.
Sabah saatlerinde 94 dolar seviyelerinde işlem gören Brent petrol, ilk etapta yüzde 5 geriledi. Gün içinde düşüş derinleşerek yüzde 12’yi aşarken fiyat 87,6 dolara kadar çekildi.
Petrol fiyatlarındaki bu hızlı geri çekilme, enerji arzına yönelik endişelerin azalmasına işaret etti.
Petrol fiyatlarındaki düşüş, küresel enflasyon görünümünü doğrudan etkiledi. Enerji maliyetlerinin gerilemesiyle birlikte enflasyon baskısının hafifleyeceği beklentisi öne çıktı.
Bu durum, merkez bankalarının faiz indirimine daha yakın olabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Piyasalardaki risk iştahı da bu gelişmeyle birlikte belirgin şekilde arttı.
Enerji piyasalarındaki rahatlama sadece petrolle sınırlı kalmadı. Avrupa’da doğalgaz fiyatları da arz endişelerinin azalmasıyla birlikte sert düştü.
Hollanda merkezli TTF’de işlem gören mayıs vadeli doğalgaz kontratları yüzde 8,7 gerileyerek 38,74 euro seviyesine indi. Bir önceki gün kapanış 42,42 euro olmuştu.
Jeopolitik risklerin azalmasıyla birlikte dolar endeksi gerilerken, altın fiyatları yükselişe geçti.
Ons altın sabah saatlerinde 4.794 dolar seviyesindeyken, gelişmelerin ardından 4.889 doların üzerine çıktı.
Yurtiçinde gram altın da bu hareketi takip ederek Kapalıçarşı’da 7 bin TL seviyesini aştı. Euro/dolar paritesi ise 1,1844 seviyesine yükselerek son iki ayın zirvesini gördü.
Enerji fiyatlarındaki düşüş ve artan faiz indirimi beklentileri, küresel borsalara alım getirdi. Almanya’da DAX endeksi gün içinde yüzde 2’nin üzerinde yükselirken, Fransa’da CAC 40 endeksi de benzer şekilde değer kazandı.
ABD tarafında Nasdaq 100 vadeli endeksinde yükseliş yüzde 1’i aşarken, S&P 500 enerji sektörü hisseleri petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yüzde 2,7 geriledi.





