HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Ekim 2012 Pazartesi - 12:43

Vali Kıraç'tan bütünşehir tepkisine kilitli önlem!

İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Bütünşehir Yasası’na tepki göstermek için basın toplantısı düzenledi. Toplantı için önceden belirlenen salon Vali Cahit Kıraç’ın talimatı ile İl Özel İdaresi yetkilileri tarafından kilitlenince kriz çıktı. Değirmenci, “Ben seçilmiş bir başkanım. Ticaret Od

Vali Kıraç tan bütünşehir tepkisine kilitli önlem!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - Siyasi krize neden olan Bütünşehir Yasası ve seçim zamanı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Her platformda yasanın olumsuzluklarını gündeme getiren İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci’nin yaptığı son toplantı krize neden oldu. Değirmenci’nin il genel meclis üyeleri ile birlikte basın açıklaması yapmak için ayarladığı meclis salonu Vali Cahit Kıraç’ın talimatı ile kilitlendi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz’e “kapıları kapatın” talimatı veren Kıraç’ın basın açıklamasına sıcak bakmadığı için bu kararı aldığı ifade edildi.

İlk olarak meclis salonunun kapalı kapısının önünde toplanan Değirmenci ve il genel meclis üyeleri ardından özel idarenin bahçesinde açıklama yaptı. Değirmenci, “İl Genel Meclisi’nin başkanı benim. Salonda yapılacak her türlü iş ve işlemden yasal olarak ben sorumluyum. Yasal olarak vali de özel idarenin bağlı olduğu makamda bulunuyor. Zaten kendisinin toplantılara gelme gibi bir durumu yok. Toplantının yapılacağı zamanın öncesinde nezaketen durumu idareye bildirdim. İdarenin başındaki isim Genel Sekreter İrfan İçöz de vali beyi bilgilendirmiş. Kendisi ‘orada toplantı yapılmasın’ talimatını vermiş. Ardından kapıyı kilitlediler.  Ben il genel meclisinin başkanıyım. Ticaret Odası başkanı değilim. Eğer oranın başkanı olsam Ticaret Odası’nda toplantı yapardım. CHP ya da AKP’nin grup başkanı da olmadığım için grup odasında toplantı yapamam. Bizim toplantı yapacağımız ve kendimizi anlatacağımız yer bellidir. Burada siyasi parti yok. Halkın oyları ile seçilen insanlar var. Bu durumu  kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Böylece özel idarenin kapısına ilk kilit vurulmuş oldu” dedi.



İDAM MAHKUMUNA BİLE SON SÖZÜ SORULUR
Tasarıya göre 29 İl Özel İdaresi ve İl Genel meclisleri,  bin 591 belde belediyesi, 16 bin 82 köy tüzel kişiliğinin kapatılarak kapatılarak, 13 yeni büyükşehir belediyesinin kurulacağını ifade eden Değirmenci yaptığı açıklamada köylerin devre dışı bırakılacağını söyledi. Değirmenci, “Böylece İl Özel İdarelerin yüzde 36’sı, belde belediyelerinin yüzde 53’ü, köylerin de yüzde 47’si,  burada yaşayan halka sorulmadan, seçmen iradesi yok sayılarak kapatılıyor. Tam 56 milyon yurttaşı ilgilendiren bir konuda hiç kimsenin söz hakkı yok. Ülkemizin geldiği ileri demokrasi anlayışı işte bu. İdam mahkumuna bile infazdan önce son sözü sorulurken, kapatılan kurumların başkanlarının tek söz söyleme hakkı yok. Bu oldu bittiden, ben yaptım oldu mantığından, valilerin de, genel sekreterlerin de, AKP’li İl Genel Meclisi Başkanları ve il genel meclisi üyelerinin de memnun olduklarını hiç zannetmiyorum. Fakat hiç kimse sesini çıkarmıyor, çıkaramıyor. Halkın kendi kendini yönetme hakkı gasp ediliyor. Konuşmayan, tartışmayan, sorgulamayan, suskun bir toplum yaratılıyor. Toplum bir kişinin istemine göre yeniden şekillendirilip, başkanlık sisteminin alt yapısı oluşturuluyor.  Ülkenin idari yapısı Başkanlık sistemine göre yeniden yapılandırılıyor. Neden? Çünkü Zat-ı Şahane hazretleri böyle istiyor” dedi.

DEMOKRASİ İLE İLGİSİ YOK
Yasanın yerinden yönetim ilkesine aykırı olduğu gibi, imza atılan Avrupa Yerel Özerklik Şartına da uygun olmadığını ifade eden Değirmenci, “Bölgemizden bir örnek vermek gerekirse Alaçatı gibi, Birgi gibi turistik beldelerin mahalle olması, o yöre halkına ne kazandıracak? Bu tasarıyla köy malları belediyelere devrediliyor. Nikah kıyma hakkına bile sahip olan köy muhtarları bundan sonra sadece ikametgah tasdikçisi olarak hizmet etmeye mecbur bırakılıyor. Bu tasarı kırsal kesimin şartlarına uymuyor.  Yine tasarıyla, 29 il özel idaresi ve il genel meclisi kapatılıyor. Bunların yerine valinin görevlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi” kuruluyor. Bu merkez, merkezi idarenin illerde yapacağı yatırım ve hizmetlerin izlenmesi, denetlenmesi; afet ve acil yardım hizmetlerinin koordinasyonu ve yürütülmesi, ilin tanımı, illerdeki kamu kuruluşlarına rehberlik edilmesi, hukuki destek sağlanması için kurulmuş, valiye bağlı tüzel kişiliği olan, özel bütçeli bir kuruluş. Bütçe İçişleri Bakanı'nın uygun görüşü ve Başbakanın onayıyla yürürlüğe giriyor. Böylece valinin başkanlığında bürokratlardan oluşan bu kurum, İl Genel Meclisi'nin yerine geçmiş oluyor. Halkın oylarıyla seçilmiş meclis kapatılıp, yerine devlet memurları atanıyor. Bu uygulamanın demokrasi ile, yerelleşme ile, yerinden yönetimle hiçbir ilgisi var mı?” ifadelerini kullandı.

DEVE Mİ KUŞ MU?
Tasarının Türkiye’de 2 başlı bir yerel yönetim modeli oluşturduğunu anlatan Değirmenci, yasanın kabul edilmesi halinde ülkede farklı uygulamaların ortaya çıkacağını söyledi. Değirmenci, “Kalmasına karar verilen 52 ildeki özel idarenin bütçe gelirlerinden aldığı yüzde 1,15 oranındaki pay, yeni kanunla yüzde 0,50’ye düşürülüyor. Böylece kapatılmayan 52 İl özel idaresinin bütçesi de yaklaşık olarak üçte iki oranında azalıyor. Bu daha az hizmet demek. Demek ki yakında bu 52 il özel idaresinin kapısına da kilit vurulacak. Bu mantığı anlamak mümkün değil. Onun için bu kanun deve mi, kuş mu belli değil. Hükümetin başka bir çalışması da “İl Özel İdareleri Gelirler Yasa Tasarısı” idi. Özel İdarelerin mali yapılarını güçlendirmek, yetkilerini genişletmek için yapılan bu çalışmalar hayata geçirilecek diye beklerken bunun tam aksi bir uygulamaya gidilerek Özel İdareler kapatılıyor. Bu kanun Türk İdari yapısına uygun değildir. Başkanlık sistemine geçişin bir ön çalışmasıdır. Üniter devlet yapısından federatif sisteme geçişin ön hazırlığıdır. Ülkemizin Güneydoğusu'ndaki bölücü terör örgütü ile yıllardır süren savaş düşünülürse, illerin idari yapısının bu şekilde genişletilerek değiştirilmesi terör örgütünün ekmeğine yağ sürmekten başka bir anlam taşımayacaktır.  148 yıllık bir birikim, bir gelenek, bir anda yok edilmemeli, Özel İdareler kaldırılarak, İl Genel Meclisleri kapatılmamalıdır” diye konuştu.

Yol-İş Sendikası İzmir 2 No.lu Şube Başkanı İsmail Evran da yaptığı açıklamada kapatılacak özel idarelerde 14 bin çalışanın bulunduğunu bunların akıbetinin ne olacağının bile belli olmadığını söyledi. Evran, “Hiçbir hazırlık yapılmadan çıkartılmaya çalışılan bu yasanın kabul edilmesi mümkün değil” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sinan Öztan 16 Ekim 2012 Salı 12:43

İl Genel Meclis Başkanı AKP'li,üyelerinde çoğu yine AKP'li olsaydı ve Başkan basın açıklaması yapsaydı Sayın Vali salonun kapısını kapatın emri verebilirmiydi.Elbette veremezdi.Yoksa kelle koltukta giderdi.Şmdi Vailerin yapısı değişti.Devletin değil,iktidarın valisi olmayı içlerine sindiriyorlar.

Yorumu oyla      12      5  
private35 16 Ekim 2012 Salı 11:23

devletin valisi ol ister izmirli, hükümetin değil.Bu zihniyet faşist zihniyettir ama siz buna ileri demokrasi diyorsunuz.

Yorumu oyla      12      6  
RUMUZ 2 15 Ekim 2012 Pazartesi 22:28

BİR ARKADAŞ AZİZ KOCAOĞLU'NUN DESTEKÇİSİ YAZMIŞ VALİYE BUNA KARGALAR GÜLER BELEDİYEDEN GELEN HER PROJEYİ VE YÜZLERCESİNİ MAHKEMELERDE SÜRÜNDÜREN İZMİRİ ENGELLEYEN BABAMMIDR YOKSA VALİMİDİR O ARKADAŞ HERHALDE HİÇ HABER İZLEMİYOR AZİZ KOCAOĞLU BAKANLARIN ÖNÜNDE İSYAN ETTİDE BİRAZCIK GERİ DURMAYA BAŞLADI BUNDA 3-4 YIL ÖNCE

Yorumu oyla      14      7  
Atilla Kamar 15 Ekim 2012 Pazartesi 21:48

Maalesef hatalısınız. Zira valimizin bu güne kadar yaptığı icraat ve açtığı davaları dikkate alarak bu sonucu tahmin etmeniz gerekirdi. Diğer hatalılar ise isim kullanmamakta ısrar eden şehir edebi ve dürüst kimlik kültürü olmayan isimsiz yorum yazanlar. Bu duvar gerisinden konuşmayı artık bırakın lütfen... Taraf önemli değil... İki tarafta aynını yapanlar var.

Yorumu oyla      13      9  
adsız 15 Ekim 2012 Pazartesi 21:01

şimdiye kadar valinin memuru gibi çalıştınız. Vali de gereğini yaptı.

Yorumu oyla      14      6  
VALİ BEY DOGRU OLANI YAPMIŞ 15 Ekim 2012 Pazartesi 17:22

İLLAKİ ORASINDAN,BURASINDAN İŞİN İÇİNE SİYASET KATA CAKSINIZ.Orası bütün İZMİRLİNİN TEMSİLCİLERİNİN TOP LANTI SALONU.Vilayetin bütün temsilcileri yokken Ora yı politik emellerinize alet etmeyin.c.h.p. Çırpındık ça ne yaptıgını ne söyledigini bilmez hale geldi, YEREL YÖNETİMLERDE BÜYÜK BİR DEVRİM YAŞANACAK. MODERN İLERİ TEKNOLOJİ YÖNETİM TARZI GELİYOR.SİZİN KÖHNEMİŞ YÖNETİM ANLAYIŞINIZ YERİNİ DİJİTAL ÇAG TEKNOLOJİSİ NE BIRAKACAK.Artık İZMİRLİ ÇAGDAŞ YÖNTEMLERLE YÖNE TİLMEK İSTİYOR............

Yorumu oyla      17      11  
izmir 15 Ekim 2012 Pazartesi 15:44

akp nin valisi dediğiniz kişi,aziz kocaoğlu'nun en büyük destekçilerindendir!!nasıl oluyor sizce?

Yorumu oyla      14      19  
AHMET 15 Ekim 2012 Pazartesi 14:54

TAM BİR AKP VALİSİDİR 6 YILDIR ORDA TUTARLARMI LAİKİYLE AKP NİN VALİLİĞİNİ YAPIYOR

Yorumu oyla      23      10  
utku karademir 15 Ekim 2012 Pazartesi 13:35

türkiye için eyalet sisteminin temelleri atılıyor bütünşehir kanunuyla

Yorumu oyla      25      8  
Ahmet Türkan 15 Ekim 2012 Pazartesi 13:10

AKP'nin valisi işte ne beklenir

Yorumu oyla      28      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Durak: 500 milyonluk yatırım yaptık
CHP İzmir İl Başkanlığı’nın düzenlediği “Büyük İzmir Konferansı”nın 2. ...
Başkan Özgüven çocukların sevgilisi oldu
Boş vakitlerinde okulları dolaşan, bulduğu boşluklarda çocuklarla vakit ...
Aliağa Tokatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği açıldı
Aliağa Tokatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği açıldı. Yeni Mahalle Anadolu ...
 
Batur: Asıl amacımız işşizliği önlemek
Narlıdere Belediyesi ve KOSGEB işbirliği ile düzenlenen “Uygulamalı Girişimcilik ...
Şenol:GAZİGEM'le eğitimde fırsat eşitliği çığ gibi büyüyor
Lise ve üniversiteye hazırlanan öğrencilere ücretsiz dershane hizmeti ...
İzmir Kurban Bayramı'na hazır
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı süresince vatandaşların sağlıklı ...
 
Başkan Kocaoğlu kaldığı yerden köy yollarında
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir süredir ara verdiği ...
Boşnaklardan Başkan Tartan'a 'Üstün hizmet' plaketi
İzmirli Boşnaklar Derneği tarafından düzenlenen geleneksel ‘Dostluk ve ...
Bornova'nın 'yeni Homeros'u olmak için büyük yarış
Bornova’nın Eğridere Köyü’ndeki mağaralarda yaşadığı belirtilen İlyada ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva