HABERLER>POLİTİKA
31 Ağustos 2021 Salı - 17:15

Uzlaşı kısa sürdü... Kılıçlar yeniden çekildi!

İzmir'de 30 Ekim depremi sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi ile AK Parti arasında yaşanan '340 milyon Dolar'lık Dünya Bankası kredisi' tartışmaları Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yaptığı açıklamalar ile yeniden alevlendi.

Uzlaşı kısa sürdü... Kılıçlar yeniden çekildi!

EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim günü Seferihisar'ın açıklarında yaşanan 6,9 şiddetindeki depremde kent genelinde birçok yapı hasar görmüştü. Özellikle depremden en fazla etkilenen ilçe olan Bayraklı'da binlerce bina için ağır, orta ve hafif hasar olmak üzere çeşitli hasar kayıtları oluşurken, deprem sonrası yaraları sarılması amacıyla gerek bakanlıklar aracılığı ile hükümet, gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor.

Hükümet kanadından ağır hasarlı ve deprem anında yıkılan yapılar için yüzde 50 bakanlık yüzde 50 mülk sahibi ödemeli 18 yıl geri ödemeli bir sistem belirlenmişti.

Ağır hasarlı yapılar için gerek rezerv konut alanında gerekse etaplar halinde inşaat süreci başlarken, orta ve hafif hasarlılar ise yapılarının dönüşümü için gözlerini gelecek iyi bir habere çevirmişti.

Depremzedelerin sorunlarını çözmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını sürdürürken, orta hasarlı konut sahiplerine Başkan Tunç Soyer'den müjdeli haber gelmişti. Dünya Bankası ile 340 milyon Dolarlık kredi için anlaştıklarını duyuran Başkan Soyer, orta hasarlı yapılar için bu kredinin düşük faizli şekilde kullanılabileceğini duyurmuştu. Dünya Bankası kredisi için Büyükşehir'in bürokratik işlemlerinin tamam olduğunu dile getiren Soyer, kredinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğunu ancak aylardır imzalanmadığı iddiasında bulunmuştu.

Başkan Soyer'in iddiası sonrası AK Parti cephesinden gerek Genel Başkan Yardımcılığı gerekse İl Başkanlığı ve Milletvekilliği düzeyinden iddiara yalanlama gelirken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'da İzmir ziyaretinde deprem bölgesinden kredi için Cumhurbaşkanı'na 'onayla' çağrısına bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu'nun söylemi sonrası tartışmalar yeni bir boyut kazanırken, geçtiğimiz günlerde ise sürpriz bir gelişme yaşanmış ve AK Parti İzmir İl Başkanlığı binasına giden Başkan Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile ziyareti sonrası Dünya Bankası kredisi için 'müzakereler devam ediyor' ifadelerini kullanmış, AK Partili Sürekli ise 'Cumhurbaşkanının önünde herhangi bir dosya yok' söyleminde bulunmuştu.  

SOYER'DEN CUMHURBAŞKANI'NA 'YENİDEN' ÇAĞRI
Yaşanan gelişme ile birlikte Dünya Bankası kredisi henüz bakanlık düzeyinde söylemleri gelirken, Sözcü Gazetesi'ne konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Orta hasarlı binada da oturulamıyor, boşaltmak zorundayız. Bulduğumuz krediyi orta hasarlı binalar için kullanalım” dedim. Aradan 6 ay geçmesine rağmen hiçbir gelişme olmadı. Hazır kredi orada duruyor ve banka bunu bize vermek istiyor. Cumhurbaşkanı onaylarsa o parayla 7-8 bin konut yapılacak. Kredi onayı verilmediği için orta hasarlı 5 bin 800 konut sahibi vatandaşlarımız sahipsiz bırakılmış durumda" ifadelerini kullanmıştı.

SÜREKLİ'DEN İDDİALARA 'TAKDİR KAMUOYUNUN' ÇIKŞI
Tunç Soyer'in yeniden 'Cumhurbaşkanı'nın onayda bekliyor' söylemleri sonrası açıklamalara sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği video ile tepki gösteren AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise, "Anlaşması yapılmamış bir krediyi Cumhurbaşkanımızın onaylamadığını öne sürenler; 1 hafta önce işin aslını itiraf ederken; bugün aynı ezberlerine dönmüş! İzmir ne çekiyorsa, “Bizi engelliyorlar” nakaratından çekiyor! Takdir, kamuoyunundur…" ifadelerini kullandı.

 
CHP’li Sertel Bergama’daki okul krizinde topa girdi: Sorun ortak akılla çözülmeli
 
AK Partili Dağ'dan Marmaris çıkarması, muhalefete eleştiri: Yangına körükle gittiler!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 31 Ağustos 2021 Salı 20:13

Başlatmayın kavganıza! insanlar mağdur olmuş siz hâlâ bu insanları nasıl borçlandırırız, nasıl müteahhitlere pazar açarız derdindesiniz. Devletin yap işlet devret ile verdiği garanti ödemeler bile bu insanların cebinden 5 kuruş çıkmadan sorunların giderilmesine en hızlı şekilde katkı sağlar. Ama muhteremler neyin derdinde? Vatandaşı nasıl kredi yükünün altına sokarız bunun derdinde. Manavgatta evi yananlara boş senetler imzalatılmış AFAD tarafından ve buna yalanlama dahi gelmedi ayıptır ayıp! Yahu devlet afetten mağdur olan vatandaşına tek kuruş fatura çıkarmadan yardım eli uzatacağına vatandaşın vergisini yap işlet devret projelerinde kullanılmayan her hizmet için zengin iş adamlarına çuvalla para ödüyor. Bunları konuşacağımıza vatandaşı hangimiz kredi ile borçlandırıp müteahhitin eline bırakacağız konuşuluyor. Bir de utanmadan sivil toplum kuruluşları hedef gösteriliyor. Uyumayın bu kayıkçı kavgalarıyla artık.

Yorumu oyla      6      3  
ksk 31 Ağustos 2021 Salı 19:05

İkisinden biri yalan söylüyor.Yalan söyleyen kimse delikanlı ise ortaya çıksın.Bu ne Allahaşkına millette yalancı kim öğrensin..

Yorumu oyla      5      3  
Doğrucu Davut 31 Ağustos 2021 Salı 17:46

Diyelim ki Sayın Soyer'in Dünya bankasından almak için garanti aldığı kredinin belgesi Sayın cumhurbaşkanının önünde değil ve başkan yanlış bilgi verdi. E be kardeşim konu 3 aydır gündemde. Sağır sultan duydu. Kredinin verileceğinin garantisi alınmış. Hazine bunca zamandır başvuru veya garanti vermek için, konuyu Sayın Erdoğan'a sunmak için neyi bekliyor. Bunca zaman AKP, belge yok, cumhurbaşkanının onayına gelmedi, kredi için garanti lazım diye konuyu sakız gibi uzatınca da doğal olarak İzmir'in engellendiği gerçeği ortaya çıkıyor. Bırak sen Soyer'in ne dediğini. Bunca zaman neden hazine garanti vermek için çalışma yapmadı. Konu neden cumhurbaşkanına sunulmadı onun cevabını ver.

Yorumu oyla      7      3  
anlat bakalım 31 Ağustos 2021 Salı 17:28

Alıcının henüz onaylamadığı bir kredinin anlaşmasımı yapılır? Anlaşmayı yapıncamı onaylayacak? olmaz ya deki anlaşma yapıldı, onaylamazsa anlaşma ne olacak? Kafanızmı iyi?

Yorumu oyla      4      4  
Ağam bizimle eğleniy 31 Ağustos 2021 Salı 17:27

Krediyi Cumhurbaşkanı onaylamayacak, kredi alabilirsinizi onaylayacak. Ankara banka mı ki krediyi onaylasın? Onay çıkmadan kredi alınamıyor, bunda anlaşılmayan ne var? Buca metrosu için de kredi alabilirsiniz onaylandı ya, bu da benzer; tek fark hazine garantisi isteniyor. Adam 340 milyon dolar bulduk, uzun vadeli diyor, bunlar ne diyor. Adam sanki parayı cebine atacak. Birileri yazıyor, bu parayla hangi kooperatiften ne alacaksın diye. Adamlar zannediyor ki kredi alınca kafana göre, istediğin yere harcayabiliyorsun.

Yorumu oyla      6      3  
SOKAK 31 Ağustos 2021 Salı 17:25

Olan yine sokaktaki vatandaşa oluyor. Kendi vatandaşları ile bu kadar çok dalga geçen başka bir ülke var mı acaba merak ediyorum?

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sertel Bergama’daki okul krizinde topa girdi: Sorun ortak akılla çözülmeli
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, Bergama 14 Eylül ...
CHP İzmir İl Başkanlığı, muharrem ayı dolayısıyla aşure dağıttı
CHP İzmir İl Başkanlığı, muharrem ayı dolayısıyla vatandaşlara aşure dağıttı.
‘Trole gereği yapılsın’ dedi : Bu adam yalan söylemez!
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat,  Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir ...
 
MHP'den Buca’da anlamlı zafer sergisi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Buca İlçe Başkanlından anlamlı sergi. ...
'Artık ne verirsin değil, ne alırsın diyeceğiz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ay Yıldız Projesi Temel Atma Töreni'nde konuştu. ...
Tebrik töreninde dikkat çeken tablo
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki heyet, 30 Ağustos Zafer Bayramı ...
 
CHP İzmir'den zafer kutlaması... Hükümete eleştiri yağmuru!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Örgütü, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Cumhuriyet ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Biz' derken neden şimdi 'ben' oldu?
Mehmet KARABEL yazdı... 'Biz' derken neden şimdi 'ben' oldu?
Erdoğan'dan 30 Ağustos mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva