HABERLER>GÜNCEL
11 Temmuz 2014 Cuma - 13:51

Unutulan tarihe genç bakış: Smyrna’nın ruhu tekrar yaşayacak

Bayraklı’nın hem kentsel dönüşüm sürecine katkı sağlayacak hem de unutulan tarihine ışık tutacak projeler Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden geldi. Genç mimarlar, ilçenin büyük değerleri arasında yer alan Bayraklı Höyüğü, Yahya Hayati Paşa Köşkü ve terk edilen tarihi fabrikaları mimari çizimlerle baştan yarattılar.

Unutulan tarihe genç bakış: Smyrna’nın ruhu tekrar yaşayacak

İZMİR - İzmir’in kuruluş yeri olan ve tarihte Smyrna Kenti olarak adlandırılan Bayraklı, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencilerinin projelerine konu oldu.  Proje kapsamında vatandaşlarla bire bir görüşmelerle ‘kentsel dönüşümden ne beklediklerini’ tespit eden ve Smyrna Kenti’nin ilk kazılarını başlatan ünlü arkeolog Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın çalışmalarını kendilerine referans olarak alan gençler 4 ayrı çalışmaya imza attılar.
 
Yrd. Doç. Dr. Eray Bozkurt, Öğretim Görevlileri Mehmet Çipoğlu, Cenk Dereli ve Ar. İle Araştırma Görevlisi Arzu Cilasun’nun yürütücülüğünde gerçekleştirilen projelerde kültür, turizm ve çevre duyarlılığı taşıyan genç mimarlar çalışmalarını şöyle anlattılar: 
 
ARKEOLOJİ VE TARİH BİLİNCİ ŞART
Beste Gönültaş (Antik Kent Smyrna Müzesi ve Kazı Evi): “Hızlı kentleşme sonucu çoğu kentte olduğu gibi Bayraklı’da da tarihi zenginliklerin hızla yok olduğu görülmekte. Bunların arasında İzmir’in tam ortasında yer alan ve açık bir hava müzesi niteliği taşıyan Bayraklı Höyüğü de yer almakta. Dolayısıyla halka arkeoloji ve tarih bilincinin kazandırılması için bu kültür varlığımızın değerlendirilmesi büyük önem taşımakta. Ben de bu bilinçle projemde höyük alanında ziyaretçi merkezi, kazı evi ve kazı alanının tamamıyla ziyaretçi deneyimine olanak sağlayan bir yerleşme alanı planladım. Bu tamamen doğal zemin üzerinde kurulacak yerleşme alanı için yürüyüş yolarını ahşap platformlardan seçtim. Ayrıca İzmir’in sıcak ikliminin bir gereği olarak bol gölgeli alanları da projeye dahil ettim.”   
 
FABRİKADAN KÜLTÜR MERKEZİNE
Ayşenur Çabuk, Ecem Kıran, Zeynep Altınbaşlı (Kültür Kampüsü): “Bayraklı’nın değişen yapısında gökdelenler bir bir ortaya çıkmaya başladı. Bu da kamu ve yeşil alanların giderek azalmasına neden oldu. Biz bu değişimden yola çıkarak gökdelenlerin yanı sıra kültür yapılarının da olması gerektiğini vurgulamak istedik. Bunun için de şehir merkezinin ilk fabrikaları arasında yer alan ve 1950’li yıllarda hizmete açılan atıl durumdaki bir makarna fabrikasını kullandık. Bu 6 katlı fabrika binasının güçlendirilmesini hedefleyerek içinde bir opera binası, halk kütüphanesi ve sanat okulu yarattık.”
 
BU YOLLAR DENİZE ÇIKIYOR
Emine Buran, Cansu Belice, Selen Güceren (Kentsel Tasarım): “Bayraklı ile ilgili bir alan çalışması yaparak ilçenin kimliği ve alt yapısı hakkında bilgi edindik. Vatandaşlarla, dükkan sahipleri ve belediye yetkilileri ile de görüşerek mevcut sorunlar için çözüm analizleri üretmeye çalıştık. Düzensiz araç ve yaya yolları, otopark yetersizliği, sahilin Altınyol bağlantısı ile kesilerek vatandaşların denizden uzak kalması öncelikli problemler olarak ortaya çıktı. Bunlara çözüm olarak da yer altı otoparkları, vatandaşın denizle bütünleşmesini sağlayacak bağlantı geçişleri ve çeşitli meydan düzenlemeleri gerçekleştirdik.”   
 
HARABE GÖRÜNTÜYE SON
 Ceren Kocabıyık (Yahya Hayati Paşa Köşkü Restarasyonu ve Modern Sanat Müzesi): “İzmir’in 1883 yılında vapur işletme imtiyazını alarak körfezde yolcu taşımacılığını başlatan Yahya Hayati Paşa’nın Bayraklı’da bulunan köşkü, harabe bir halde olmasından dolayı pek çok kentli tarafından bilinmez. Altınyol’a komşu olan ve oldukça merkezi bir yerde bulunan bu köşkü restorasyon çalışmasıyla ilçe için bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefledim. Harabe görüntüsüyle turizm açısından da negatif bir algı yaratan bu köşk için aslında çok radikal olmayan bir değişimle restorasyon çalışmasının yanı sıra köşke ek olarak bir çağdaş sanatlar müzesi tasarladım.”          
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaynaklar halkı kil ocağına kapılarını kapadı!
Buca ve Bornova sınırlarının kesiştiği Gökdere Köyü’nde Batıçim Çimento ...
Türk Musevi Cemaati: Yıldız Tilbe yargılansın!
Şarkıcı Yıldız Tilbe, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına Twitter’dan ...
'Görüş Günü Kadınlar'ında af çağrısı
İzmir'de, yakınları tutuklu olan ve kendilerine 'Görüş Günü Kadınları' ...
 
İzmir’de ‘tombala’ baskını!
İzmir’de bir işyerine düzenlenen baskında kumar oynamakta kullanılan elektronik ...
Ortaç'a 'Defol git bir köşede öl' 2 yıl hapis!
MS hastası olduğu ortaya çıkan şarkıcı Serdar Ortaç’a sosyal paylaşım ...
İzmir'de korkunç ölüm: 4.kattan düştü
Bornova’da 72 yaşındaki Hürü Dülger, apartmanın 4'üncü katından düşerek hayatını kaybetti.
 
Çocuk gelin ölü bulundu: Silahla başladı silahla bitti
Adıyaman’ın Gölbaşı İlçesi’nde 3 ay önce resmi nikah yapılmadan evlendirilen ...
Türkler'in kızından suç duyurusu: Nasıl örterler?
İstanbul Merter'de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 22 Temmuz ...
Tapelerde şok talimat: 'Hadi koçum öldür şunu'
MİT'in bugün yapılan duruşmaya gönderdiği Susurluk tapelerine göre, Ağar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva