HABERLER>İŞ DÜNYASI
29 Aralık 2022 Perşembe - 09:26

Tepki çeken proje halka sorulacak!

Karaburunluların yıllardır hukuki mücadele verdiği Lodos Karaburun Elektrik Şirketi rüzgar enerji santralinin kapasitesini genişletme talebi 17 Ocak’ta düzenlenecek ÇED toplantısında halka sorulacak.

Tepki çeken proje halka sorulacak!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2013 yılında aldığı izinle 2013 yılında İzmir’in Karaburun ilçesinde faaliyetlerine başlayan Lodos Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali’nin kapasitesinin artırılması için harekete geçildi.

Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi Bakanlığa başvurarak ilçenin Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip bölgesinde yer alan rüzgâr enerji santralinin kapasitesini 268 MWm/268 MWe’den 455.16 MWm/455.16 MWe’e türbin sayısının ise 87’den 128’e çıkarılması hedefleniyor.

TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU!
Şirketin genişleme talebi 17 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek halkın katılımı toplantısında Karaburunlulara söylenecek. Toplantının yeri ve saati ilerleyen günlerde netleşecek.



İLK SIRAYA YERLEŞECEK
4 milyar 350 milyon TL bütçe ayıran şirket bakanlıktan onay alırsa yıllık elektrik üretimini 940 milyondan 1 milyar 596 milyona çıkaracak. Proje hayata geçirse aynı zamanda Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santrali de olacak. Hali hazırda ki 288 MW gücündeki Soma Rüzgar Enerji Santrali ilk sırada yer alıyor.

ENDEMİK TÜRLERİN YAŞAMI ALANI
Türbinlerin dikileceği noktalar yüz bin ölçekli çevre düzeni planında tarım, orman ve mera alanında yer alıyor. RES sahası aynı zamanda, 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme)  kapsamında 5 adet bitki türü de yer alıyor. Yarımada florasında, 76 tür tıbbi, 38 tür arıcılık, 30 tür gıda, 39 tür ticari, 34 tür peyzaj ve 19 tür yem değerine sahip ve ekonomik değeri olan bitki türü yer alıyor.

ÜÇÜNCÜ KAPASİTE ARTIŞI TALEBİ
14 MW gücündeki ilk 7 rüzgar türbini devreye alınarak üretime başlayan santral ilk kapasite artışı ile türbin sayısı 50'ye toplam kurulu güç 120 MW’ye ikinci kapasite artışı ile ise türbin sayısını 87’ye kurulu gücünü 268 MW’ye çıkarılmıştı. Karaburunlular yaşam alanlarının sınırlarına kadar gelen projenin iptal edilmesi için pek çok kez eylem yapmış, halkın katılımı toplantılarını protesto etmiş ve bakanlığın kararını mahkemeye taşımıştı. Bölge halkının açmış olduğu dava sonucunda yerel mahkeme projenin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmiş ancak Danıştay 6’ncı Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Vatandaşlar son olarak RES projesini Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Son olarak Lodos Karaburun Elektrik tarafından dikilmek istenen ruhsat sahasında dikilmek istenen 7 adet güneş enerji santralinin halkın katılımı toplantısı bölge halkı ve yerel yönetim tarafından tepkiyle karşılanmış ÇED tanıtım toplantısına izin verilmemişti.



YÜZDE 89’U RESLERE TAHSİSLİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2018 yılında özel çevre koruma bölgesi ilan edilen 484 kilometrekare yüz ölçümlü Karaburun Yarımadası’nın 430 kilometrekarelik kısmı yani yaklaşık yüzde 89’luk bölümü RES projelerine tahsis edilmiş durumda. Bu bölgenin 251 kilometrekarelik kısmı ise Lodos Karaburun Elektrik Üretim şirketine tahsisli.

LODOS ENERJİ KİME AİT?
1970’li yıllarda kurulan Alto Holding, 1990’lı yılların başında Köhler Elektrik Sayaçları'nı kurdu ve üretimine başladı. 1996’da yılında faaliyet alanını genişleten şirket, Alman ortaklarıyla Tekirdağ Çorlu'da 30 bin metrekarelik alana kurulu Altoteks Tekstil Giyim Boya Apre Sanayi adlı firmayı hayata geçirdi. Ardından Altoteks Kumaş Pazarlama, Altoel Elektrik Elektronik Sanayi gibi şirketleri devreye alan firma, 2004’te ise elektrik üretiminde önemli bir adım attı ve Lodos Elektrik Üretim firmasını satın aldı. Şirketin sahipleri arasında Mehmet Uçar, Tahsin Uçar ve Şükrü Uçar yer alıyor.  Alman şirketler ve Alman finans kuruluşlarıyla da bağı bulunan Lodos Şirketi’nin birçok alanda yatırımı bulunuyor

 
Kemeraltı'nda Vakıf mülklerine yüzde 250 zam!
 
Zafer Partisi İzmir İl Başkanı belli oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SİT geldi, ocak gitti!
Menderes'te bir taş ocağının genişleme sahasında Roma Dönemi'nden kalma ...
Özgener'den asgari ücret ve EYT uyarısı: Enflasyon yükselebilir!
Enflasyona karşı mutlaka bir programın ortaya konması gerektiğini belirten ...
EYT’lilerin Başkanı Türker güven tazeledi!
İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin genel ...
 
Emlak, İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı sektörü buluşturdu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve Nobel Expo Fuarcılık ...
İzmirli emlak kralı vefat etti!
Öğrenciyken ayrıldığı İzmir’e emlak kralı olarak dönen Kasım Pırlant’ın ...
Yabancılar için ödenen cezalar arttı!
Türkiye'de çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlerin her ...
 
Muğla’nın su ürünleri ihracatında büyük artış!
Türkiye’de su ürünleri ihracatının başkenti konumundaki Muğla, 2022 yılında ...
Başkan Öztürk'ten 2023 mesajı ve ekonomi reçetesi: Yüzüncü yıla yeni bir senaryo gerek!
İzmir Deniz Ticaret Odası’nın yılın son meclis toplantısında 2023 değerlendirmesinde ...
Bakanlık ÇED süreci başlattı... Zeytinliklere hançer!
Selçuk’ta zeytin tarlarının yanı başına yapılmak açılmak istenen mermer ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva