HABERLER>İŞ DÜNYASI
27 Aralık 2022 Salı - 16:43

Başkan Öztürk'ten 2023 mesajı ve ekonomi reçetesi: Yüzüncü yıla yeni bir senaryo gerek!

İzmir Deniz Ticaret Odası’nın yılın son meclis toplantısında 2023 değerlendirmesinde bulunan Başkan Öztürk ana gündemin seçim ve ekonomi olacağını ifade etti. İzmir limanlarında 2022 yılında elleçlenen konteyner sayısının kapasitesinin çok gerisinde olduğunu bilgisini veren Başkan Öztürk “Ancak imalatımızdaki ve ihracatımızdaki yavaşlama ile limanlarımızda elleçlenen yükte son aylarda yaşanan durgunluk, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında yeni bir senaryoya ihtiyacımız olduğunu gözler önüne seriyor.” dedi.

Başkan Öztürk ten 2023 mesajı ve ekonomi reçetesi: Yüzüncü yıla yeni bir senaryo gerek!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Aralık ayı meclis toplantısı, Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Başkan Yusuf Öztürk ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda Denizcilik sektöründe ülke ve bölgedeki güncel gelişmeler değerlendirildi.

Meclis Toplantısı'nda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk sözlerine 2022 yılı değerlendirmesi ile başladı.  2022 yılında elleçlenen konteyner sayısının yaklaşık 2 milyon TEU olduğunu açıklayan Başkan Öztürk limanların 4 milyonluk TEU kapasitesinin çok gerisinde olduğunu ifade etti. Başkan Öztürk, İmalattaki ve ihracattaki yavaşlama ile limanlardaki elleçlenen yükte son aylarda yaşanan durgunluğa karşı Cumhuriyetin yeni yüzyılında yeni bir senaryoya ihtiyacımız olduğunu gözler önüne serdiğini dile getirdi. 



'100. YIL BARIŞ VE HUZUR YILI OLSUN'
2022’nin pandemiden çıkış yılı olduğunu ifade eden Başkan Öztürk, “Doyasıya nefes alabildiğimiz bir yıl oldu. Ancak yılın ilk aylarında başlayan yanı başımızdaki Ukrayna-Rusya savaşı, geleceğe dair iyimser umutlarımızı kırdı. Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması nedeniyle bizim için apayrı bir değeri olan 2023 yılının, savaşların son bulduğu, ülkemizin ve insanlığın barışa, huzura, berekete kavuştuğu bir yıl olmasını diliyoruz.” dedi.

Yılın son çeyreğinde büyümenin yavaşladığını ifade eden Öztürk “Pandemi sonrası ertelenmiş talebin etkisiyle çok hızlı büyüyen dünya ekonomisi, enflasyon ve merkez bankalarının faiz artırımları ile yılın son çeyreğinde oldukça yavaşladı. 2023 yılında ise küresel ekonominin geleceğini; ABD ve AB’nin resesyona girme tehlikesinin, Çin’in giderek düşen büyüme temposunun ve Rusya-Ukrayna savaşının gidişatının belirlemesi bekleniyor. Karantina önlemlerini gevşeten Çin’deki artan vakalar, dünya ticaretini şimdiden olumsuz etkilemeye başladı. Yıl içinde 3,600 puanın üstüne çıkan Baltık Kuruyük Endeksi, küresel mal talebindeki zayıflamanın etkisiyle 1,500 puan civarında seyrediyor. Yılbaşında 20’lik konteynerde 5 bin doların üzerine çıkan Şangay Konteyner Endeksi, 23 Aralık’ta 1,107 dolar oldu. Navlunların, 2023 yılı boyunca düşük seyretmesi beklenmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

‘ANA GÜNDEM SEÇİM VE EKONOMİK’
2023 yılı ilk yarısının ana gündemi seçim ve ekonomi olmaya devam edeceğini belirten Öztürk şunları söyledi “Yeni belirlenen asgari ücretin hayırlı olmasını dilerken, enflasyonu düşürme hedefi doğrultusunda alım gücünün artmasını temenni ediyoruz. Bir diğer dileğimiz, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin demokrasi şenliği içinde ve ekonomide yeni sorunlara yol açmadan tamamlanmasıdır.  “Enerji Krizi” ve “Gıda Krizi”nin devam etmesinin öngörüldüğü 2023 yılında, ülkemizin stratejik önemi daha belirgin hale gelecektir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı Karadeniz’de yeni doğalgaz  rezervlerinin de ülkemize hayırlı olmasını  diliyoruz. Türkiye, 2023 yılında da Boğazları sayesinde güvenli gıda koridoru, enerji transfer merkezi, Asya-Avrupa yüklerinin aktarıldığı doğal bir köprü olmaya devam edecektir. Ancak imalatımızdaki ve ihracatımızdaki yavaşlama ile limanlarımızda elleçlenen yükte son aylarda yaşanan durgunluk, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında yeni bir senaryoya ihtiyacımız olduğunu gözler önüne seriyor. Her ne kadar imalat sektörünün geliştiği ve organize sanayi bölgelerimizde yer kalmadığı ifade ediliyorsa da, üretim yapısını katmadeğeri yüksek, orta ve yüksek teknoloji ürünler üretecek şekilde değiştirmek durumundayız. Lojistik performansımızı artıracak ve ticareti kolaylaştıracak adımlar da, üretim ve ihracatta rekabet gücümüzü destekleyecektir”.



‘İZMİR LİMANLARI KAPASİTESİNİN GERİSİNDE’
İzmir limanlarının kapasitesinin gerinde olduğunun ifade eden Başkan Öztürk “İzmir Limanları’nda 2022 yılında elleçlenen konteyner yaklaşık 2 milyon TEU oldu. Ancak bu rakam, limanlarımızın mevcut kapasitesinin çok gerisinde bulunuyor. Bizim toplam kapasitemiz 4 milyon TEU. Yani biz yarı kapasitesi çalışabilmişiz. Herkesin dile getirdiği demiryolu yatırımlarına başlamak ve sanayi bölgelerini limanlara bağlama hedefine hız vermek zorundayız. Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün biran önce bitirilip limanların da daha etkin kullanılmasını ve çalışmasını sağlamalıyız. Limanlarımız da hızlıca modernize edilmesi, yaklaşım kanalı ve derinliğinin artırılması gibi konuları hızla hayata geçirmeliyizKuşak ve Yol Projesi’nin genişleyerek devam ettiği, Süveyş Kanalı’nın özelleştirilmesinin gündeme geldiği bir dönemde ülkemiz limanlarının ana ulaştırma koridorlarına bağlantısını güçlendirmeliyiz.  İzmir Alsancak Limanı’nın modernizasyonu, İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi, Kuzey Ege Çandarlı Limanı, Kemalpaşa Lojistik Merkezi, yat bağlama kapasitesini artıracak yeni yat limanları, bölgemizden Avrupa’ya yeni denizyolu hatlarının oluşturulması ve sürekliliğinin sağlanması projeleri, gündemimizde yer almaya devam edecektir.” dedi.

Öztürk “Ülkemiz kruvaziyer sektörü bu yılı yaklaşık bin gemi, bir milyonun üzerinde yolcu ile kapattı. 2023’te kruvaziyer turizmi ve yat turizmi başta olmak üzere deniz turizmi ve su sporlarında yakaladığı ivmeyi devam ettirmek için çalışmaya devam edeceğiz.  2023’te Sınırda Karbon uygulaması ile resmen başlayacak AB Yeşil Mutabakatına, deniz taşımacılığı ve limanlar olarak uyum sağlama konusu da bir diğer önemli gündem maddemiz olacaktır. 2023 yılında her şeyin gönlünüzce olmasını, sevdiklerinizle beraber mutlu bir yıl geçirmenizi yürekten diliyorum.” dedi.

 

 
Irak'ın kuzeyinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
 
5 isim adaylığını açıklamıştı… İYİ Parti İzmir’de seçim tarihi belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık ÇED süreci başlattı... Zeytinliklere hançer!
Selçuk’ta zeytin tarlarının yanı başına yapılmak açılmak istenen mermer ...
EGİAD’a taze kan geldi!
2022’de 70 yeni üyenin EGİAD ailesine katılmasıyla taze kan kazanan EGİAD ...
İzmir iş dünyasından 2023 beklentisi!
İzmir İş Dünyası, 2022 yılı değerlendirmesi yaparak 2023 beklentilerini ...
 
5 milyarı aştı… İzmir’e teşvik yağdı!
İzmir merkezli 93 proje Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 5,2 milyar ...
'Vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Dışsal yeni şoklarla karşılaşmadığımız ...
Nae Sao Paulo ısrarı... Rota yeniden İzmir'e mi?
Kamuoyunda taşıdığı asbest miktarı nedeniyle ‘ölüm gemisi’ olarak adlandırılan ...
 
İşsizlik maaşına rekor zam
İşsizlik maaşına rekor zam
TOBB İzmir verilerini açıkladı... Kaç şirket açıldı/kapandı?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı verilere göre 2022’nin ...
Siyasetle iş dünyasını buluşturan açılış!
Türkiye'nin lider mutfak markası Lineadecor Güzelbahçe Mağazası; İzmir’in ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva