HABERLER>TURİZM
17 Ağustos 2020 Pazartesi - 17:34

Tatil cennetinde plajları işletmeler kaptı, ücretsiz yer kalmadı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 yılında Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Kargı Koyu, Karaincir Sahili, Kumluk Plajı ve Taşlık Plajı’nı yönetim kadrosunda Cumhurbaşkanı Danışmanı, bakanlık bürokratları, eski vali ve kaymakamın da bulunduğu MUÇEV adlı şirkete verdi. MUÇEV’e verilen yerler arasında 1. derece doğal sit alanı olan Kurubük sahili de yer alıyordu yurttaşların itirazları ve protestoları sonucu protokol iptal edildi.

Tatil cennetinde plajları işletmeler kaptı, ücretsiz yer kalmadı!

Bakanlıktan kullanım hakkını alan MUÇEV, sahil ve koyları onlarca şahsa senelik olarak metrekare başına para alarak kiraya verdi. Fahiş fiyatlara şahıslara senelik olarak kiraya veren MUÇEP’in metrekare başına 70-117 lira arasında para aldığı iddia edildi.

Yüksek fiyatlara MUÇEV’den kiraladığı yerleri şezlong ve şemsiyeler ‘cenneti’ haline getiren işletmecilerden ise yurttaşlar memnun değil. Plajlara giriş parasız olsa da şezlonglardan dolayı yurttaşların havlularını serip oturabileceği yer yok.

BirGün’e konuşan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, 2017’de ihaleye girmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla görüştüklerini ancak ihalesiz olarak sahillerin MUÇEV’e devredildiğini belirtti.

Yurttaşların özgürce denize giremediğini ifade eden Uçar, “Şezlong ve şemsiye kiralamadan denize gitmeyen isteyen bir kişinin ‘bilgili’ veya ‘cesaretli’ olması gerekiyor. İşletmeler ücret konusunda algı yaratıyor. Yurttaşlar sahile gidemiyor. Ayrıca işletmelere yüksek fiyatlardan kiralanıyor. Kumluk Plajı’nda metrekaresine 114 lira para veriyor işletmeci. Datça’nın sahilleri parsellenmiş diye yurttaşlar bize tepki gösteriyor. Söz sahibi değiliz. Biz sadece sahildeki çöpleri topluyoruz” ifadelerini kullandı.

Datça Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve MUÇEP Eş Sözcüsü Avukat Güngör Erçil ise hukuki sürece değindi. 2018 Nisan’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 647 kişinin MUÇEV ile imzalanmış protokollerin iptale talebiyle dilekçe verdiğini hatırlatan Erçil, “Bakanlık dilekçelere yanıt vermedi. Bunun üzerine Ağustos’ta 2018 Datça’dan 45 yurttaş MUÇEV’le imzalanmış protokollerin iptali için dava açtı. Dava Ankara ve Muğla mahkemeleri arasında geldi gitti. Son olarak mahkemesi usul yönünden reddetti ve istinafa taşıdık” ifadelerini kullandı.

Bakanlık ile MUÇEV’in arasındaki protokolün süresinin dolduğunu ancak ona rağmen MUÇEV’in sahilleri kiralamaya devam ettiğini belirten Erçil, “Esnaf, MUÇEV’e sahilleri kiralarken sözleşme dayanağının ne olduğunu soruyor, MUÇEV gizliyor. MUÇEV’le sona erdi Bakanlığın protokolü. Datça’dan bir yurttaşın bilgi edinme hakkına başvurması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan cevap geldi.

Cevapta, ‘ilgili yönetmeliğe göre yükümlülüklerini yerine getirmiş eksi kiracı MUÇEV’e talebi halinde pazarlıkla ihale edilmesi imkanı var’ denildi. Açıkça söylenmese de sanırım yeniden MUÇEV’e verilecek” ifadelerini kullandı.(BİRGÜN)

 
Futbolcu, babasının tabancayla intihar etti!
 
Foto muhabiri İlyas Namoğlu hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz turizmi sektöründe Almanya sevinci
Almanya’nın Aydın, Antalya, İzmir ve Muğla’ya kapsayan Türkiye’nin turizm ...
Bayramı Çeşmeli otelciler yaptı
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, Antalya'daki otellerin yüzde 90'ının boş kaldığı ...
TÜİK: İkinci çeyreğin turizm verileri yayımlanmayacak
TÜİK, nisan-haziran döneminde anket çalışmalarının yapılmadığını ve bu ...
 
Egeli turizmcilerin gözü yurt dışında
Kurban Bayramı tatilini dolu dizgin geçirmeyi hedefleyen Egeli turizmciler ...
Rusya uçuşlarının başlaması turizmciyi sevindirdi
Rusya ile Türkiye arasında hava trafiğinin bugün itibarıyla başladığının ...
Tatilde sürprizle karşılaşırsanız adres Tüketici Mahkemesi
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ege Bölge Temsil Kurulu (BTK) ...
 
Ruslar, Türkiye'ye gelebilmek için engelleri aşıyor
Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan ve pandemi sürecinden önce Rusya'ya ...
Turizmde yurtdışından rezervasyon hareketliliği
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Özden, "Dünya normalleştikçe, ...
Otelin günlük şezlong ücreti şoke etti!
Normalleşme süreci kapsamında şehirler arası seyahat kısıtlaması kaldırılınca ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva