HABERLER>EKONOMİ
30 Ocak 2023 Pazartesi - 08:55

Tarımda ‘Gödence’ modeli: Kahvehaneler boş kaldı

Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özcan Kokulu, pandemi döneminde batma tehlikesi atlattıklarını ancak bu durumu fırsata çevirdiklerini anlattı. Başkan Kokulu açıklamasında “Pandemi, bizim için fırsatların açılma yılı oldu. Gıda ve tarım öne çıktı. Abone sistemi denen pazarlama sistemimiz var ürün dağıtma konusunda pandemiyi fırsata çevirdik. 24 kalem ürünümüz var ve bu ürünleri satmakta bir sıkıntı yaşamadık. Herkes bağına, bahçesine gitmeye başladı. Kahvehaneler boşaldı, tarlalarına gidip çalıştılar” dedi.

Tarımda ‘Gödence’ modeli: Kahvehaneler boş kaldı

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Seferihisar’ın kırsal mahallesi Gödence’de 1972 yılında kurulan tarımsal kalkınma kooperatifi, 150 ortağı ile bölge ekonomisinin itici gücü haline geldi. Ürünler markalandı, markalaşan ürünler kendisini yurt içi ve yurt dışı mağazalarında bulmaya başladı.

Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özcan Kokulu, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalarda, pandemi ve ekonomide yaşanan olumsuzlukların kendilerini etkilese de yaşanan kriz ortamını fırsata çevirdiklerini de kaydetti. Başkan Kokulu’nun ise korkulu rüyası su krizi… Kurak bir dönem yaşanmasına rağmen son yağmurlar biraz olsun üreticiyi umutlandırmış ancak kaygılar henüz bitmiş değil.

COĞRAFYA İMDAT DİYOR!
Kooperatifin 2022 yılını değerlendiren Kokulu, “2022 yılı küresel ısınmaya bağlı olarak coğrafyamızın sıkıntılarıyla başladı. Ekonomik ve mali açıdan her türlü öngörümüzü masaya yatırarak tedbir ve önlemlerimizi aldık. Ödemeler dengesi bu çerçevede açık vermedi. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en güncel konu iklimsel değişikliğe bağlı olarak su sıkıntısıdır. Sadece Ege Bölgesi ile Türkiye değil dünya çok ciddi bir sıkıntıyla yüz yüze. Bu sıkıntının farkındalığı maalesef devlet yönetimine geçmedi. Son yağmurlar biraz olsun yüzümüzü güldürdü ancak coğrafi açıdan 2023 çok kötü bir şekilde geldi ve kötü gidecek.  Coğrafya imdat diyor. Bu imdat duyulmadı. En önemli konu su tasarrufuna bir an önce geçilmeli. 2000 yılında İzmir Kooperatifi Genel Kurulu’nda çiftlik göleti yapılmasını önerdik. Yağmur hasadının yapılmasını 25 yıl öncesinden söyledik. 2023 yılı, suyla ilgili çözümlerin arandığı bir yıl olacak. Şu günden başlayarak su tasarrufuna işaret ediyorum” dedi.

KAHVEHANELER BOŞALDI, PAZARLAMA ARTTI
Gödence’de , 6’ncı 5 yıllık planlamayı yaptıklarını açıklayan Başkan Kokulu, pandemi dönemini fırsata çevirdiklerini belirterek “Batma tehlikesi yaşadık, yoğurdu üfleyerek yedik. Pandemi, bizim için fırsatların açılma yılı oldu. Gıda ve tarım öne çıktı. Abone sistemi denen pazarlama sistemimiz var ürün dağıtma konusunda pandemiyi fırsata çevirdik. 24 kalem ürünümüz var bu ürünleri satmakta bir sıkıntı yaşamadık. Başka sıkıntılar yaşansa da kepengi indirmek gibi bir noktaya gelmedik. Herkes bağına, bahçesine gitmeye başladı. Kahvehaneler boşaldı, tarlalarına gidip çalıştılar. Pazarlamayı da nasıl genişletmemiz gerektiğini oturup düşündük. Mali sıkıntılarımız yok. Çiftçilerimizi kucaklıyoruz. Hasat edemeyen çiftçilerimizin ürünlerini hasat ediyoruz ancak köyler ciddi anlamda tarımsal çöküş içerisinde” ifadelerini kullandı.

HEDEF ŞARAP ÜRETİMİ
Kooperatifin 2023 yılı hedeflerini açıklayan Kokulu, “2023 bizim için yeni bir yatırım yılı olacak. Üzüm ürünleriyle ilgili bölge İzmir’in sofralık ve şaraplık üzüm bölgesidir. Altıncı 5 yıllık planda yatırım öngörülüyor. Suyla ilgili ciddi bir çalışmamız yine devam ediyor. Sulama sistemlerinin kurulması. Çünkü göleti devralma noktasına geliyoruz. Bu yılın üstünde göleti devre alacağız. Bununla ilgili su gitmeyen yerlere nasıl su taşıyacağız, bunları konuşacağız.” diyerek sözlerine son verdi.

 
Kınıklı gençlerden büyük başarı!
 
Trafo gidiyor… Meydan genişliyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Turgay Yavaş 31 Ocak 2023 Salı 09:21

Gödence halkı ilk önce komsu köyü Çamtepenin su hakkını aldı, Çamtepe köylüleri haklarını sonuna kadar arayacak...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hedef 1 milyar dolar... Egeli ihracatçıların yeni rotası Uzakdoğu!
Türkiye’ye 2022 yılında 254 milyar dolar döviz kazandıran Türk ihracatçısı, ...
İzmir’deki özel sektör öğretmenleri talepleri için buluştu
Özel sektör öğretmenleri, güncel sorularını ve çözüm önerilerini tartışmak ...
Bakan Nebati: Türkiye enflasyonu üretimle yeniyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "İşsizliği artıracak, ekonomik ...
 
Emeklilere zam farkı ödemesine başlandı
Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim ...
Zekeriya Mutlu'dan yapılandırma çağrısı: Ödemeler uzun vadeye yayılmalı!
Kamu alacaklarına ilişkin hazırlanacak yapılandırma paketini olumlu karşıladıklarını ...
Benzin ve motorine bu kez indirim geldi
Akaryakıta son dönemde gelen üst üste zamların ardından bu kez çifte indirim ...
 
Özel sektör öğretmenleri İzmir'de örgütleniyor!
İzmir’de farklı farklı kurumlarda çalışan özel sektör öğretmenleri yaşanan ...
MB'nin rezervleri 128,7 milyar dolara yükseldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 20 Ocak haftasında ...
Bankacılık sektörünün kredi hacmi arttı
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 34 milyar 413 milyon lira ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva