HABERLER>TARIM
7 Ocak 2023 Cumartesi - 10:41

Susuzluğu karşı Ziraatçılar'dan öneri: Yeni ürünler denenmeli!

İzmir'de yağışlı gün sayısındaki azalmanın ürün desenlerini değiştireceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, "Bazı bölgelerde susuz tarım seçenekleri üzerinde yoğunlaşmalı. Yüzey sularımız da rezerv suları da azalıyor. Bu ürün desenlerine yansıyacak. Bazı ürünler artık ekilemeyecek. Su olmadığı için çiftçi mısır üretiminden vazgeçecek" dedi.

Susuzluğu karşı Ziraatçılar dan öneri: Yeni ürünler denenmeli!

ZMO İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, son dönemde yaşanan sıcaklık artışları ve kuraklığın tarımsal üretime etkisini değerlendirdi. Meteorolojinin tahminlerine göre önümüzdeki hafta gelmesi beklenen yağışların da yetersiz kalacağını söyleyen Hakan Çakıcı, sıcaklık artışları ve kuraklığın içme suyu temininden tarımsal üretime kadar birçok alanda sıkıntıya neden olacağını ifade etti. İklim değişikliklerinin küresel bir sorun olduğunu anlatan Çakıcı, Akdeniz havzasının değişikliklerden en çok etkilenen yerlerden biri olduğunu belirtti. Çakıcı, "Türkiye özelinde Güney Ege ve Batı Akdeniz bu değişimden çok fazla etkilenen bölgelerdir. Tarımsal ürün anlamında da bunun etkileri çok fazla hissediliyor. Yağışsız günler artıyor, hatta son yıllarda 90 günleri buluyor. Tarımsal ürünlerde de rekolte düşüşleri gördük. Özellikle buğday rekolteleri düşüyor. Bu yıl da son yağışların üzerinden epey zaman geçti" ifadelerini kullandı.

'BAZI ÜRÜNLER EKİLEMİYOR'
Yağışlı gün sayısındaki azalmanın buğday üretiminde de etkisini gösterdiğini belirten Çakıcı, havalar soğuk olmadığı için ürünlerin erken geliştiğini ve bu durumun verim kaybına neden olduğunu anlattı. Suyun azalmasına bağlı olarak alınacak önlemler hakkında bilgi veren Çakıcı şöyle konuştu:

"Meyvelerin de kışın dinlenme döneminde soğuğa ihtiyacı var. Eğer yeterli soğukluğu almazlarsa bahar ve yaz dönemindeki meyve kalitesinde azalmalar görebiliriz. Kışlık sebzelerde de erken olgunlaşma sorunu var. Pazara gelen üründe azalma olacak. Menemen Ovası'nda özellikle kanallara verilen suyun azalmasına bağlı olarak bazı ürünler ekilemiyor. Yeniden üretim desenleri üzerinde düşünmemiz lazım. Bazı bölgelerde susuz tarım seçenekleri üzerinde yoğunlaşmalıyız. Yüzey sularımız da rezerv suları da azalıyor. Bu ürün desenlerine yansıyacak. Bazı ürünler artık ekilemeyecek. Çok su isteyen pamuk ve mısır gibi ürünler var. Su olmadığı için çiftçi mısır üretiminden vazgeçecek. Bunu tarım politikalarıyla gündeme getirmek lazım. Basınçlı sulama sistemlerine geçilmeli."

YÜZDE 25 VERİM KAYBI
Önümüzdeki birkaç yıl içinde yağışın daha da azalacağı ve düzensiz olacağı beklentisi bulunduğunu bildiren Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, bunun tarımsal üretime de etkisiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Yağış miktarında yüzde 25 oranında azalma, gelecek dönemde ürünlerde de yüzde 15 ile 25 arasında verim kayıplarına yol açacak. Bunun için önlemler alınmalı. Üretim havzaları kapsamında su potansiyeline göre yeni ürün desenleri oluşturmalıyız. Çok su isteyen ürünler ekilemeyebilir. Mısır çok su ister. Mısıra ihtiyacımız var ama bu ürün kuraklıktan daha az etkilenen yerlerde üretilebilir. İzmir ve çevresinde mısır ekilen yerlerde artık ayçiçeği yetiştiriliyor. Çünkü ayçiçeği daha az su istiyor. Sulu tarımın çok yapıldığı bir bölgedeyiz. Suya bağımlı ürünleri ekemeyeceğiz. Bu çarşıya, pazara yansıyacak. Ispanak gibi ürünleri pazarda çok erken bulacağız. Hava koşullarına bağlı olarak pazara gelme miktarları da değişecek."(DHA)

 
Derin yoksulluğa karşı kadın dayanışması!
 
Ekvador-İzmir hattında zehir ticareti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tahıl Koridoru raporu: 626 gemi geçti!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tahıl Koridoru'na değinerek, "5 Ocak ...
Menemenli çiftçilere can suyu... 4,5 milyon ek gelir sağlayacak!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
Ege'nin ihracatına tarım dopingi!
Verimli tarım alanları, ürün çeşitliliği ve iklimiyle tarımsal üretimde ...
 
İzmirli kadınlardan aile bütçesine 'mantarlı' destek!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesine bağlı bir kırsal mahallede kadınlar, "köy ...
Muğla'dan dünyaya 60 bin ton domates!
Muğla'da, 2022 yılında 60 bin ton domates ihracatından 60 milyon dolar ...
2022 yılında 40,4 milyar lira destek ödemesi!
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, 79 milyon 164 bin liralık tarımsal destek ...
 
ÇKS başvuruları 31 Aralık'ta sona erecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ...
Tahıl koridorundan taşınan yük miktarı 15 milyon ton!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tahıl Koridoru kapsamında ...
Tarımsal destek ödemeleri başlıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, 96 milyon 411 bin liralık tarımsal destekleme ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva