HABERLER>EKONOMİ
20 Haziran 2022 Pazartesi - 09:25

Sürücü kursları kapanma noktasına geldi!

Akaryakıt fiyatlarının son dönemde hızla yükselmesiyle birlikte girdi maliyetlerinin yüzde 300 artması, sürücü kurslarını kapanma noktasına getirdi. Geçen yıl aralık ayında belirlenen 2.900 TL taban fiyatın artık maliyetleri karşılamadığını belirten sektör temsilcileri, "Taban fiyat en az 4.000 TL olmalı. Bir düzenleme gelmezse birçok kurs kapanacak" dedi.

Sürücü kursları kapanma noktasına geldi!

Yılın başından bu yana akaryakıt fiyatları başta olmak üzere girdi kalemlerin artması sürücü kurslarını zor durumda bıraktı.

Dünya gazetesinin haberinde görüşlerine yer verilen İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, geçen yılın aralık ayında belirlenen taban fiyatın artık sürdürülebilir olmadığını belirtti. 

Tekin, "Yılda bir sefer belirlenen taban fiyat uygulaması iki defa yapılmalı. Geçen aralık ayında bu fiyat belirlenirken yakıt giderleri 9 TL idi şimdi ise 30 TL oldu. Araç fiyatları iki katına çıktı. Asgari ücret 2.825 TL’den 4.250 TL oldu. Bu durum hem yakıt maliyetlerini hem de araba ve eğitmen giderlerini artırdı. Bunun yanında işyerlerinin kirası ve araç sigorta vergilerinin artması sürücü kurslarının ayakta durmasını zorlaştırıyor. İstanbul’da yaklaşık 700 sürücü kursu bulunuyor ve bir önlem alınmazsa bu kurslarımızın çoğu kapanmayla karşı karşıya kalacak” diye konuştu.

'YA KAPANMA YA DEVRETMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Serdar Tepeöz ise, "Sürücü kursları artan akaryakıt maliyetleri karşısında ekonomik olarak taleplerini karşılayamaz hale geldi. Sürücü kursu giderleri 2021 Aralık ayından bu yana yüzde 300 arttı. Sürücü kursları kapanmanın yanı sıra kurumlarını devretmeye çalışıyor” dedi.

Sektörde bir kursiyerin maliyetinin 3.000 ila 3.500 lira arasında değiştiğini ifade eden Tepeöz, “Yılda bir kez belirlenen taban fiyat artık bunu karşılamıyor. İl il değişen taban fiyatın Türkiye ortalaması 2.900 TL. Bu oranın üzerine yüzde 15 ila yüzde 20 kâr payı koyuyoruz. Ancak artan maliyetler kârımızı eritti ve zararına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu zor durumdan çıkmak için taban fiyatın en az 4 bin TL olmalı” dedi.

'YÜZDE 20 DARALMA OLDU'
Türkiye’de 4.100 sürücü kursunun faaliyet gösterdiğini dile getiren Tepeöz, “Sektörde 50 bin kişi istihdam ediliyor. Sürücü kurslarına ayda 110 bin ila 130 bin kişi başvuruyor. Son dönemde alım gücünün düşmesi kursiyerlerin başvurusunu düşürdü. Sektörde yaklaşık yüzde 20 daralma oldu” dedi.

'FİYAT KOMİSYONU İKİ DEFA TOPLANMALI'
Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz artan maliyetlerin sürücü kurslarını zor durumda bıraktığını belirterek, "Taban fiyatlar yılda bir kez komisyon tarafından belirleniyor. Her ilde ayrı taban fiyatlar uygulanıyor. Aralık 2021’de belirlenen taban fiyat hızla artan girdi maliyetleriyle kursların faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Taban fiyatın yılda 2 kez belirlenmesini istiyoruz” diye konuştu. 

Ayrıca dünyada enerji maliyetlerinin artması ve buna bağlı olarak akaryakıt giderleri ile personel ücretleri ve eğitim araçlarının temininde yaşanan sorunların giderilmesiyle ilgili Özel Öğretim Genel Müdürlüğü’ne bir dilekçe yazdıklarını belirten Yılmaz, "Komisyonun tekrar toplanmasını talep ettik fakat bu isteğimize olumsuz cevap aldık. Ancak başvurularımız devam edecek“ diye konuştu.

Ehliyet kurs ücretlerinin yılbaşlarında bir kez belirlendiğini belirten Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Oral, akaryakıt başta olmak üzere artan girdi maliyetlerinin sektörü kapanma noktasına getirdiğini söyledi. Oral, "Her geçen gün mazota, gaza ve benzine zam geliyor. Bizim bu maliyeti, öğrenciye, kursiyere aktarmamız yasal olarak mümkün değil. Bu nedenle büyük sıkıntılarımız var. Bakanlığın en kısa sürede ehliyet kursu düzenleyen firmaları, eğitim kurumlarını rahatlatacak düzenleme yapmasını bekliyoruz” dedi.

 
CHP’li Sındır o karara tepkili… ‘Akılla mantıkla örtüşmüyor!'
 
Büyükşehir alıcı bulamadı... Yeniden ihale edilecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kripto para dolandırıcılarının yeni adresi: LinkedIn
CNBC tarafından paylaşılan bir rapora göre; popüler sosyal ağ LinkedIn, ...
Mayıs'ta 8 ülkeye ihracatta rekor kırıldı
Türkiye'nin aylık ihracatta rekora imza attığı ülkeler Senegal, Dominik ...
TMSF, Aynes Gıda'yı satışa çıkardı
TMSF, Aynes Gıda ile E Data-R2 Servis Ticari ve İktisadi Bütünlüğünü satışa çıkarıldı.
 
Bir günde yüzde 10... Bitcoin kritik seviyenin altında
Bitcoin, son 24 saatte yüzde 9'den fazla değer kaybederek 20 bin dolar seviyesinin altını gördü.
Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanına çevrildi
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son 28 yılın en güçlü faiz artışını gerçekleştirmesinin ...
Kriz vurdu, işler patladı… Eski koltuklar baş tacı!
Ağırlaşan ekonomik şartlarda yeni koltuk takımı alma imkanı olmayan vatandaşlar, ...
 
Dış borç stoku nisanda 133,4 milyar dolar oldu
Kısa vadeli dış borç stoku, nisanda 2021 yıl sonuna göre yüzde 9,6 artarak ...
İzmir, eşitlik yıldızlarıyla parlayacak
 İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) koordinatörlüğünde, Türkiye Odalar ve ...
İzmir, bir fuar daha kazanacak!
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, Mermer Fuarı, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva