HABERLER>TARIM
2 Mayıs 2024 Perşembe - 08:56

Kiraz artık hayvan yemi… Tüccar ve ihracatçı üreticiyi yaktı!

Kirazın anavatanı olarak bilinen Kemalpaşa ilçesinde kiraz üreticileri ihracatçıların ve tüccarların düşük alım fiyatı belirlemesi ve yüksek maliyetlerden dolayı kirazlarını hayvan yemi yapmaya başladı. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “İnsanlar kirazını verme taraftarı değil. Üretici eğer hayvanları varsa hayvanlarına veriyor yoksa dereye döküyor. Sermayenin altında eziliyoruz. Bu işlerin yurt içinde ve yurt dışında ticaretini yapan insanlara bakmak lazım. Her sene ya fabrikasını büyütüyor ya altındaki arabasını değiştiriyorlar. Ama üretici eriyor" dedi.

Kiraz artık hayvan yemi… Tüccar ve ihracatçı üreticiyi yaktı!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Kirazın ana yurdu olarak bilinen Kemalpaşa’da üreticilerin belini yüksek maliyetler bükerken tüccarların ve ihracatçıların belirlediği fiyat sebebiyle yaşanan sıkıntılar daha da katmerlendi.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, üreticinin yaşadığı zorlukları ve hem yerel yönetimden hem bakanlıktan destek taleplerini Egedesonsöz’e anlattı.

1 YIL KİRAZLARIN YÜZÜNE BAKIYORSUN, SATABİLDİĞİN BELLİ
Oray, üreticilerin tepki amacıyla kirazları yere döktüğünü ve hayvanlara yem yapmaya başladığını söyleyerek “Kiraz en düşük 25 TL’den, en yüksek 90 TL’den alınmaya başlandı. Alınan bir ürün dün Turgutlu Özdilek mağazasında 249 TL’den vitrindeydi. İnsanlar kirazını verme taraftarı değil. Üretici eğer hayvanları varsa hayvanlarına veriyor yoksa dereye döküyor kirazlarını. İnsanların beklentisi var. 11 ay kiraz ağacının bakımıyla ilgileniyorsun, yüzüne bakıyorsun. Son 1 ay toplayabildiğin, satabildiğin belli. Yılda 1 defa oluyor, başka şansınız yok. İlk başta 50 lira seviyelerindeydi toplama maliyeti. Bugün 30-35 lira seviyelerinde. Bir o kadar da mazot, ilaç, gübre, çapa işleri var. Bugün baktığınızda bir üreticinin kiraz ortalaması 70-80 liranın altına düşerse zarar eder, masraflarını çıkaramaz. İşçiler de Bağyurdu’nda ikamet etmiyor. Soma’dan, Akhisar’dan, Salihli’den, Torbalı’dan gelen işçiler var. Bu parayı veren üreticiler. Eğer bu kirazlar olmasa onu da bulamayacaklar” dedi.

BİR HALKA KOPTU MU HERKES ETKİLENECEK
Oray, sözlerine şöyle devam etti:  “Herkesin bir beklentisi var. Geçimini sağlamak. Ben buradan çok para kazanayım da araba, yat alayım, liman alayım gibi bir düşüncesi yok. Hayatını idame ettirecek kadar kazanma beklentisi var. Sermayenin altında eziliyoruz. Bu işlerin yurt içinde ve yurt dışında ticaretini yapan insanlara bir bakmak lazım. Her sene ya fabrikasını büyütüyor ya altındaki arabasını değiştiriyor. Ama üretici eriyor. Bir ihracatçının binmiş olduğu bir araba bizim buradaki 4-5 dönümlük kirazı alabilir. İnsanlarımızın ederi bu kadar. Bir motor alacak onu bile düşünüyor 8-9 taksit olur mu diye…

Gelecek nesiller bu işi yapmasın diye uğraşıyor insanlar. Çocuklarını ya üniversite okutuyor ya da fabrikada çalıştırıyor. Sen, ben üretmezsek kim üretecek? İhraç edecek kirazları bulamayınca o insanlara ne olacak? Bunlar hep zincirin bir halkası. Bu halka koptu mu herkesi etkileyecek. Tüketiciyi, üreticiyi, bu işin ticaretini yapan insanı etkileyecek. Şapkayı önümüze alıp da düşünmek lazım. Pandemide insanlar araba alacağım, kıyafet alacağım diye koşturmadı. İlk önce gıdaya koştu”

KOOPERATİFİN CANLANMASI İÇİN BÜYÜKŞEHİR VE DEVLET DESTEĞİ LAZIM
Kemalpaşa’da 2017 yılında kendi başına tarımsal üretimin hepsini kapsayan bir kooperatif kurulduğunu anlatan Oray şunları söyledi:

“Yıllardır söylüyorum devlete de, Büyükşehir’e de Kemalpaşa Belediyesi’ne de. Bu kooperatifin canlanması lazım. Bizim burada üreticiyle tüketici arasındaki makası daraltmamız lazım. Üretici para kazanmalı, tüketici de uygun fiyata bu ürünleri elde etmeli. Ne yazık ki bakanlığın yönetmelikleri bu insanları bir araya getirme noktasında değil. Bakanlık mazot, gübre desteğinde bir şart arasın, kooperatif ortaklığı arasın ya da kooperatif ürünlerine destek vereceğim desin. İnsanları teşvik edin. Bu sefer hobi bahçelerine, sanayi alanlarına, imar alanlarına terk edilip gidiliyor. Bunlar satılırken de üreticinin cebine girmiyor para. Kemalpaşa’da bu işlerle ilgilenen emlakçılar var. Üretici düşmüş çünkü. Bankadan kredi çekemiyor, araziyi satayım diyor, alıcı da bulamıyor. Kemalpaşa’da üretilen kirazların yüzde 60’ı yurt dışına gidiyor. Şimdi hasat edilenler erkenci kirazlar. Bunlar tonajları küçük olduğu için 200 gramlık, yarım kiloluk ambalajlarla uçakla Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Rusya,  Avrupa’nın çeşitli yerlerine gidiyor.

18 YILDIR BAŞKANIM, ARTIK YORULDUM VE ÜMİDİM YOK
Üçüncü kuşaktır tarımın içindeyim. Ben artık bu işi bu şekilde devam ettirmek istemiyorum. 18 senedir oda başkanıyım ve bunlarla mücadele ediyorum ama artık yoruldum çünkü ümidim yok. Bugün mecliste 600 beyefendi oturuyor. Bugün kendileri üreticiden birer kilo evlerine götürmek için kiraz almış olsa küçük de olsa bir damla olur. Büyükşehir’in bir sürü bürokratları var. Geçmişte patates para yapmadığında üreticiye destek vermek için destek verdilerse bugün de kiraz için maliyetin altında satılıyor diye Büyükşehir’in destek vermesi lazım” ifadelerini kullandı.

AFET YOK, BAHANE VAR!
Üreticinin yetiştirdiği ürünün fiyatlarını belirlemede söz sahibi olmadığını dile getiren Oray,  “Fiyatlar tamamen üreticinin elinde olmayan bir siStemle belirleniyor. Alıcıların belirlemiş olduğu bir fiyat var. Bugün en güzel kiraz 90 liraydı. Pazara gelen kirazın yoğunluğuna, malın kalitesine göre alıcılar fiyat belirliyor. Dolu yok, yağmur, fırtına yok, ülkenin bir yerinde deprem yok, gönderilen yerlerde olumsuzluk yok ama diyor ki  ‘piyasa toplanmadı 70 lira. Tamamen onların inisiyatifine kalmış durumda. Kooperatif çatısı altında bir araya gelinemediği için onlar belirleyici oluyor. Ben üreticiye diyorum ki ’herhangi bir markete gidin, bir bisküvi alın o fiyatın haricinde bir fiyata alabiliyor musunuz ya da alacağınız ürünün fiyatını siz belirleyebiliyor musunuz? Aynı şekilde bunu kiraz için düşünün’ diyorum. Sen üretiyorsun ama benim kirazım 10 lira diyerek satabiliyor musun? Bugün markette 300 gr kirazın etiket fiyatı 395 lira. Üreticinin eline geçen para 80-90 lira” dedi.

ÜRETİCİNİN SIRTINDAN PARA KAZANIYORLAR

Oray, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki üreticinin sorununa kulak versinler. Bazı insanlar anlatıldığı gibi değil diyorlar ama o zaman gelsinler burada kendi gözleriyle görsünler. Burada üreticiden alınan kiraz kaç para, maliyeti kaç para, rafa gittiğinde kaç para? Onlar rapor hazırlasın. Allah’ın kirazının 300 gramı 390 lira. Kilosu 1200 liraya denk geliyor neredeyse. Ben kredi kartımı yatırmadığım zaman bankalar tepeme çöküyor, motorlu taşıtlar vergimi yatırmadığım zaman devlet her taraftan bağlıyor. Sen 70 liraya aldığın kirazın üstüne 70 lira işçiliği koy, 70 lira maliyeti koy, 70 lira kar koy, 70 lira girdi çıktıyı koy. 300 liraya mal et. Rafta kilosu 1200 lira. Sezon sonu  ihracatçının altında son model araba, fabrikasına yapmış 50 milyonluk yatırım, benim sırtımdan kazanıyor. Üreticinin sırtından para kazanıyorlar. Bu insanların alın teri, emeği var.”

 
Sınır kapısında ele geçirildi: 23 külçe altın!
 
Başkan Eşki sabah mesaisinde... 'Erken kalkan yol alır'
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş Fahrettin 3 Mayıs 2024 Cuma 08:39

Kemalpaşa' ya geldiğimiz zaman uygun fiyata kaliteli kiraz nereden alabiliriz? Kiraz satan kiraz bahçesi var mı? Yurtdışına gönderilen güzel kirazları aracının aldığı fiyattan almak istiyorum. Kaliteli kirazı ucuza yemek istiyorum. Çözüm? Öneri?

Yorumu oyla      0      0  
Suat 2 Mayıs 2024 Perşembe 23:53

İlginize teşekkürler

Yorumu oyla      0      0  
Cihat 2 Mayıs 2024 Perşembe 15:01

Bırak kardeşim.zaten ithal malları getirmeyi çok seviyorlar.uretimi bırakın.insanlarımız bile ithal.kiraz mı getirmezler.dunyada birinci sıralardayız kiraz uretiminde

Yorumu oyla      1      0  
Cihat 2 Mayıs 2024 Perşembe 15:01

Bırak kardeşim.zaten ithal malları getirmeyi çok seviyorlar.uretimi bırakın.insanlarımız bile ithal.kiraz mı getirmezler.dunyada birinci sıralardayız kiraz uretiminde

Yorumu oyla      0      0  
İhracat hakkında - Ziraatçi 2 Mayıs 2024 Perşembe 14:25

Kiraz en çok avrupaya gidiyor. Çiftçi bilinçsiz olduğu için kalıntı riski oluyor. Kalıntı olursa bir tır işlenmiş kiraz imha ediliyor. bu yetmemiş gibi, her tır ne satarsanız satın, denetime giriyor bir defa kalıntı çıktı diye. Toplanan kirazın nakliyesi, finansmanı, ambalajı, seçme ve paketleme işçiliği, test ücretleri, firesi, tesis yatırım maliyetleri, alacağını tahsil edememe riski, alacağı tahsil edemezsen ve ya 90 günde tahsil edemezsen, devletin milyon TL ceza tehdidi. Daha sayayım mı?

Yorumu oyla      0      0  
MKC 2 Mayıs 2024 Perşembe 11:21

Adamlar (ureticiler) senelerdir ayni muhabbette. Ihracatci kazaniyor, biz ureticiler olarak kazanmiyoruz diyorlar. Yahu hic mi coluk cocugunuzdan universite bitiren yok? Biraz kendinizi gelistirin. Ihracat o kadar da zor degil. Kendiniz yapin, tum parayi siz kazanin.

Yorumu oyla      1      1  
hakkı 2 Mayıs 2024 Perşembe 10:37

Kemalpaşa ovasını sanayiye yem ederken kimsenin sesi çıkmadı..

Yorumu oyla      1      0  
ANKARA 2 Mayıs 2024 Perşembe 10:17

Her Sene Kemalpasa İlcesine Giderim... Gecensene de Gittim Bu Sene de... Bir Tane İlac Niyetine Kiraz Bulamazsin... Ortada Duzgün Bir Tane Kiraz Bulamazsin... Tamamini İhracata Gonderiyorlar... Cöpe Atilacaklari da Vatandasa Kiraz Diye Buyuk Marketlere Satiyorlar... Bu Tur Oyunlara Ne Belediye Ne de Vatandas İnanmamali... Kiraz Ureticileri KAZANİYOR... Nokta...

Yorumu oyla      2      2  
Halkçı Cevdet 2 Mayıs 2024 Perşembe 09:25

Bu nedir ya ınsanlar geçim derdinde kirez şu anda tezgahta iki yüz lira alen yök seyreden çok stl ve belediyeler üreticiden geçerli fiyatlar ile alsın halka satsın bu iş bu kadar zor mu? Bır ay önce yerel seçimlerde belediye başkanları her şeyin düzelteceğiz diyerek ahkâm kestiler şimdi zafer sarhoşluğu devam ediyor....

Yorumu oyla      6      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımsal üretimde kredilerin esasları belli oldu
Bitkisel veya hayvansal üretimde 300 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli ...
Kemalpaşa’daki hüsranı Ziraat Odası başkanı anlattı: Böyle giderse 5-10 yıla kiraz biter!
Kirazın anavatanı olarak bilinen Kemalpaşa’da ilk hasat yapıldı. Kemalpaşa ...
Ege İhracatçı Birlikleri, kirazdaki ihracat hedefini büyüttü
Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazda, ilk hasattan sonra geçen ...
 
İzmir bir değerini daha kaybediyor!
Kendine has lezzetiyle ünlü Çeşme kavunu üretiminde imara açılan tarım ...
Emiralem çileği yüzleri güldürdü!
Emiralem çileği yüzleri güldürdü!
Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme
Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını ...
 
Zeytinyağı ihracatında rekor!
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının Türkiye’deki tek çatı kuruluşu olan ...
Manisa'nın bir lezzeti daha tescil aldı
Manisa'nın Demirci ilçesinde üretimi yapılan Demirci kirazı, Türk Patent ...
Tarımsal destekleme ödemeleri bugün hesaplarda
Bakan Yumaklı, 4 milyar 435 milyon 821 bin liralık tarımsal destekleme ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva