HABERLER>TARIM
20 Haziran 2022 Pazartesi - 09:12

CHP’li Sındır o karara tepkili… ‘Akılla mantıkla örtüşmüyor!'

Türkiye’de tarım yapılabilir vasıfta 33 milyon dekar alanın kullanılmadığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Atıl halde bırakılan tarım alanlarımızda ekim dikim yapmak varken, 10 bin kilometre ötede Venezuela’da tarım yapmanın akılla mantıkla örtüşen bir tarafı yok. Hükümetin, tarım yapmak için yurt dışında toprak arama çabası, Türk tarımının geldiği noktayı, vahametini ortaya koyan somut bir göstergedir” dedi

CHP’li Sındır o karara tepkili… ‘Akılla mantıkla örtüşmüyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Venezuela Tarım Bakanı Wilman Castro Soteldo ve Devlet Başkanı Madura’nın, “Bizim ülkemizde üretim yapın” teklifinde bulunduğunu, 100 kilo buğday üretin, 70’ini alın, 30’unu bize bırakın, yeter” dediğini ifade etmişti. Venezuela Devlet Başkanı Madura’nın, Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından ortaya çıkan Venezuela’da tarım yapma kararı, çeşitli kesimlerden tepki gördü. Bir tepki de CHP İzmir Milletvekili, Ziraat Mühendisi Kamil Okyay Sındır’dan geldi.

BİZİM TOPRAKLAR 140 MİLYON İNSANI BESLEYECEK KADAR BÜYÜK
İzmirli tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın, Sudan ve Nijer’den sonra Türkiye’nin tarım çalışmaları yapmak üzere gündemine aldığı Venezuela ile ilgili köşe yazısında, Venezuela’da buğday üretimine uygum iklim olmadığını, dolayısıyla buğday ekimi yapılmadığını hatırlatmıştı. Yıldırım yazısında ayrıca, Venezuela’nın un ihtiyacının yüzde 58’ini Türkiye’den aldığına vurgu yapmıştı. CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da 10 bin kilometre ötede bir ülkenin topraklarında toprak arama ve tarım yapma çabasının, Türk tarımının halkın ihtiyaçlarını karşılayamadığını, Türk tarımının geldiği noktayı, vahametini ortaya koyan somut bir gösterge olarak yorumladı.  “Bizim böyle bir şeye ihtiyacımız mı var? Bizim toprakların suyu mu çıktı? 140 milyon insanın ihtiyacını karşılayacak kadar geniş tarım alanlarımız var bizim” diyerek eleştirilerine başlayan Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Başkasının topraklarını işleyerek mi vatandaşımızı beslemek istiyoruz? Bu kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye’de yaklaşık 33 milyon dönüm, yani 3,3 milyon hektar ekilebilir, üretim yapılabilir tarım alanı kullanılmıyor. 3 bin dönümden bahsetmiyorum, 33 milyon dönümden bahsediyorum. Trakya’nın iki katı kadar bir yerden bahsediyorum. Bunu devletin resmi kaynakları söylüyor” dedi.

BÖYLE BİR KARARIN AKILLA MANTIKLA ÖRTÜŞEN BİR YANI YOK
Böyle bir gerçek ortadayken, kendi topraklarımızı işlemek, atıl bırakılmış tarım alanlarını değerlendirip ekim yapmak için projeler geliştirmek yerine, Venezuela’ya gidip orada tarım yapmanın hiçbir mantığı olmadığına vurgu yapan Milletvekili Sındır, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Toprağımız var, üretecek çiftçimiz var. Hal böyleyken hükümetin kalkıp dışarıda toprak araması kadar saçma bir şey olamaz. Bunun arkasında belli tavizlerin olduğunu düşünüyorum. Diyelim ki Venezuela’da üretim yapıldı. Kardeşim, 10 bin kilometre öteden buraya gelecek olan ürünün lojistik giderlerini, maliyetini düşününce, astarı yüzünden pahalı olmayacak mı? Son derece gereksiz, anlamsız bir girişim. Kendi topraklarını en verimli şekilde kullanırsın, üretimi doğru şekilde planlarsın, alabileceğin maksimum verimi sağlarsın ve buna rağmen tarımsal ürünlere ihtiyaç duyarsın, işte o zaman bir yabancı ülkede işlemek üzere toprak ararsın. Bunu anlarım. Ama 3,3 milyon hektar işlenmeye hazır tarım alanımız varken, Venezuela’da tarım yapmaya kalkışmak saçmalıktır.”

BU KARARDA SİYASİ, DİPLOMATİK BİR DURUM SÖZ KONUSU
Tarım Bakanı Vahit Kirişçi ve bürokratlarının, böyle bir çalışmayı, o ziyaret öncesi planladıklarını düşünmediğini belirten Sındır, “Önce buğday ekimi yapılacağı söyleniyor, sonra başka tarım uygulamaları olacağından söz ediliyor. Buradan şu anlaşılıyor. Venezuela ile ilgili bu uygulamanın, bakanlıklar arası bir koordinasyon olmadan, doğrudan Sarayın arzusu, talebi, talimatı, isteği doğrultusunda yapılan bir şey olduğu ortadadır. Tarım bakanlığının, başta bakan bey olmak üzere bakanlık bürokrasisi, Venezuela’da toprak kiralasak, orada tarım yapsak, hayırlı bir iş yapsak, demedi. Venezuela ile olan siyasi, diplomatik bir durum sözkonusu. Hangi baronların isteğiyle böyle bir şey yapılıyor, araştırmak lazım.  CHP iktidara geldiğinde bunların hepsi ortaya çıkacak” diye konuştu.

 
YKS soruları ve cevapları açıklandı!
 
Sürücü kursları kapanma noktasına geldi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolu etkili oldu... İnciri vurdu!
İzmir'in Tire ilçesinde sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi.
Esnafın kayıtlı ihracat yapmasının önü açıldı
Gümrük Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, tacirlerin yanı sıra isteyen ...
Tahıl krizine özel çözüm: 'Kırmızı hat'
Milli Savunma Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna savaşının neden olduğu tahıl ...
 
Çavuşoğlu'ndan tahıl koridoru açıklaması!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tahıl koridoru ile ilgili olarak Rusya'dan ...
Meyveye ‘yaz’ ne zaman gelecek?
Yazla birlikte manav ve pazar tezgahları renklendi. Ancak yazlık meyvelere ...
İzmir tarımında kara mürver zamanı!
Hipokrat tarafından “ilaç sandığı” olarak tanımlanan ve doğanın en şifalı ...
 
AK Partili Çankırı kadın üreticilerle buluştu
Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının ...
Kirişci: 32 yılda 2 milyon hektar alan kaybedildi
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımın mevzuat açısından eksiğinin ...
Üreticinin fındıkta beklentisi 45 lira
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2021'de üreticiden 26,50 liraya aldığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva