HABERLER>EKONOMİ
17 Haziran 2022 Cuma - 13:40

Kriz vurdu, işler patladı… Eski koltuklar baş tacı!

Ağırlaşan ekonomik şartlarda yeni koltuk takımı alma imkanı olmayan vatandaşlar, yıpranmış, çökmüş koltuklarını artık tamir ettiriyor, yüzünü değiştirip kullanmaya devam ediyor. İş yoğunlukları artan koltuk tamircileri, fazla mesai yapmaya başladı

Kriz vurdu, işler patladı… Eski koltuklar baş tacı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İçinde bulunduğumuz kriz ortamında alım gücü iyice düşen vatandaşlar, gıda dışındaki ihtiyaçlarını karşılamayı en arka sıralara atıyor. Yeni ayakkabı almak yerine ayakkabısını tamirciye götüren, eski elbisesini terziye götürüp yeni bir kıyafet çıkartan insanlar, eskimiş, yıpranmış koltuk takımlarını yenilemeyi akıllarından bile geçiremiyor. Çünkü kullanılabilir orta kalite bir koltuk takımının fiyatı 40 bin liradan başlayınca, tamircide koltukların yüzünü, süngerini değiştirtip kullanmayı tercih ediyor.

KİRİŞKUZU: ÜÇ AYDA TAMİR MALİYETİ 3 BİN LİRA ARTTI
Güzelyalı’da 37 yıldır koltuk tamirciliği yapan Ahmet Kirişkuzu, insanların artık koltuklarını iyice eskiyinceye dek kullandığını söyledi. Kullanılabilir orta kalite bir koltuk takımının 40 bin liradan başladığını belirten Ahmet usta, insanların artık yeni bir koltuk takımı almak yerine, uzun süredir kullanıldığı, yıpranmış, çökmüş koltuğunu tamir ettirme yoluna gittiğini söyledi. Mağazalarda satılan koltuklarda da tamircilerde de aynı malzemelerin kullanıldığını hatırlatan Kirişkuzu, “10-15 bin lira aralığında bir bedel karşılığında yüz değiştirme, süngerleri yenileme, vernikleme gibi çalışmayla eski bir koltuk, yepyeni bir hal alıyor. İnsanlar doğal olarak, kirasını, elektrik, su faturasını ödedikten sonra karnını da doyurabiliyorsa, ancak o zaman koltuğunu tamir ettiriyor. Koltukları tamir edip yenilemek eskiden daha da ekonomikti. Üç dört ay öncesinde bu işler, yaklaşık 3 bin lira daha ucuzdu fakat bugün malzeme fiyatları aldı başını, yürüdü. Bugün bir takım sünger olmuş 1000 lira. Kumaş fiyatı ikiye katladı. Ortalama 10 bin lira karşılığında eskimiş koltuk takımını, sıfır durumuna getiriyoruz. Bugün oturulabilir bir koltuk takımı 40 bin lira. Paranız çoksa, 100 bin liraya da var. Ama parası olmayan, bizim kapımızı çalıyor” dedi.

ÇELİK: ESKİ KOLTUKLARI ÇÖPE ATMAK TARİHE KARIŞTI
Alsancak’ta babası Zekeriya Çelik ile birlikte koltuk tamir işi yapan Ahmet Çelik, eski koltukları çöpe atmanın artık tarih olduğunu söyledi. Koltuklarını değiştiremeye bütçesi yetmeyenlerin, yeniletme yoluna gittiğini belirten Ahmet Çelik, “35 yıldır bu işi yapıyoruz. Vatandaşın alım gücü iyice düştü. O kadar ki, koltuklarını yeniletmeye bile cesaret edemiyor yeri geldiğinde. 40-50 bin liraya yeni koltuk alamıyor ama 10-15 bin lira tamir parasını bile yüksek buluyor. Vatandaş da haklı. Biz de haklıyız. Eskiden malzeme fiyatları senede bir veya iki kez artardı, bugün 15 günde bir artıyor. Biz de baş edemiyoruz” dedi.

Tüketiciyi mağdur etmemek için kazançlarını minimuma indirmek zorunda kaldıklarını anlatan Ahmet Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Vatandaş, koltuğunu yeniletebilsin diye işçiliğimizden kısa kısa, daha makul fiyatlara çekiyoruz. Neredeyse para kazanmıyoruz. Mağazalarda 90 bin liraya, 100 bin liraya da koltuk takımları var. En üst kalite malzeme kullanarak, çöpe atılacak kadar eskimiş koltukları yepyeni hale getiriyoruz. Vatandaş bu yenileme işimizden çok memnun. Çünkü hem yüksek kalitede yeni bir koltuğa sahip oluyor, hem de yeni koltuğun neredeyse 6’da biri kadar paraya mal ediyor. İşlerimiz çok yoğunlaştı. Öyle ki sadece Alsancak sakinlerinin koltuklarını değil, çevre semtlerden, ilçelerden, hatta Balıkesir, Denizli gibi illerden de tamir işleri gelmeye başladı. Sıfır koltuk satışları azalırken, tamircilerin işleri arttı.”

 
Kuyumcuya giren maskeli hırsızlar tutuklandı!
 
Ukrayna'ya AB adaylık statüsü önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dış borç stoku nisanda 133,4 milyar dolar oldu
Kısa vadeli dış borç stoku, nisanda 2021 yıl sonuna göre yüzde 9,6 artarak ...
İzmir, eşitlik yıldızlarıyla parlayacak
 İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) koordinatörlüğünde, Türkiye Odalar ve ...
İzmir, bir fuar daha kazanacak!
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, Mermer Fuarı, ...
 
Kredi kartı olanlar dikkat! Kart aidatında emsal karar!
Kahramanmaraş’ta yaşayan Ahmet Babaoğlu, 2012 ile 2020 yılları arasında ...
Merkez Bankası rezervleri geriledi!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 10 Haziran ...
Yenilenebilir enerjinin başkenti: İzmir!
Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine ve Ege Bölgesi’nin taşıdığı ...
 
Döviz alım satımında kimlik tespit sınırı arttı
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle döviz alım satımında 3 bin ABD ...
Gramaj düştü, fiyat yükseldi… Bir zam da fırıncılardan!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek’i 2,5 lira yapmasının ardından ...
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva