HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Temmuz 2021 Çarşamba - 10:46

Soyer’in 1800 kilometrelik maratonu başladı… Gediz meselesi, memleket meselesi!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Temiz Gediz, Temiz Körfez” temasıyla başlattığı çalışmanın ilk ayağını Manisa’dan başlattı. Doğayı korumanın en büyük milliyetçilik olduğunu vurgulayan Soyer, “Milliyetçilik dediğimiz şey hamasetten geçmiyor. Milliyetçilik dediğimiz şey nehirlerimizi, doğamızı korumaktan geçiyor. Sebzenin ve zeytinin yüzde 10, üzümün yüzde 16’sı Gediz Havzası’nda yetişiyor. Nehrin temizliği ve kirliliği İstanbul’daki, Ankara’daki vatandaşı da etkiliyor” dedi.

Soyer’in 1800 kilometrelik maratonu başladı… Gediz meselesi, memleket meselesi!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gediz Havzası’ndaki kirlilik ile mücadele kapsamında ilk programını Manisa’da gerçekleştirdi.

Büyük Saruhan Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısına Soyer'in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ile parti yöneticileri, İYİ Parti Manisa Başkanı Hasan Eryılmaz ve Saddet Partisi Manisa İl Başkanı Zekai Yıldız katılım sağladı.

ACİL ÇÖZÜM GEREKİYOR
Başkan Soyer toplantıda yaptığı konuşmada  "Bu toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkan olarak değil Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak bulunuyorum. Büyük bir kuraklık ile karşı karşıyız. Bu tehdide karşı acil çözüm gerektiriyor. Bir yandan yer altı su kaynaklarının daha derinlere çekildiğini, bir yandan nehirlerin su miktarının azaldığını, kaynakların kirlendiğini biliyoruz. Dünya iklim değişikliği nedeniyle su kaynakları konusunda sorun yaşarken yanlış tarım politikaları nedeniyle suyun yanlış kullanımı devam ediyor" dedi.

EL ELE ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ
İzmir Körfezi'nin temizliği için yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Soyer, Gediz'in temizlenmemesi durumunda körfezin de temizlenemeyeceğine vurgu yaptı. Soyer açıklamasında "Gediz Nehri, İzmir’e, Ege Denizi’ne dökülüyor. Bir yandan körfez temizliği için arıtma tesisleri, ıslah çalışmaları sürüyor. Körfezin yüzülebilir olması için çalışmalar yürüyor. Ancak Gediz’in önünü kesemezsek temiz denizi sağlamamız mümkün değil. Gediz’in doğduğu yerden döküldüğü yere kadar el ele çalışmak zorundayız. İzmir dışında Gediz’in aktığı mecralarda birlikte çalışma lazım. Gediz Havzası’nda Türkiye’de tarım üretiminin yüzde 10’nu yapılıyor. Sebzenin ve zeytinin yüzde 10, üzümün yüzde 16’sı Gediz Havzası’nda yetişiyor. Nehrin temizliği ve kirliliği İstanbul’daki, Ankara’daki vatandaşı da etkiliyor. Pandemi gösterdi ki birbirimize ihtiyacımız var. Birimiz dışında kaldığımız toplu halde tedavi olmamız mümkün değil. Gediz’de de durum aynı" dedi.

Yaklaşık 1800 kilomertre alanı gezeceklerini söyleyen Soyer, "Gediz’de yapacağımız maratonda 4 günde 1800 kilometre yol yapacağız. Her noktaya girip çıkacağız. Kirlilik yaratan her yeri tespit edeceğiz. Bu maratona İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile birlikte katılıyor. Yerinde değerlendirme yapıp çözüm üretmeye çalışacağız" dedi.

MİLLİYETÇLİK HAMASETLE BÜYÜMÜYOR
Milliyetçilik vurgusu da yapan Soyer, "Öncelikle nehirlerimizin ne kadar kıymetli olduğunu topraklarımıza can verdiğini bilmemiz lazım. Milliyetçilik dediğimiz şey hamasetten geçmiyor. Milliyetçilik dediğimiz şey nehirlerimizi, doğamızı korumaktan geçiyor. Milliyetçilik hamasetle büyümüyor. Bu güzelim toprakları birlikte sahip çıkmamız gereken topraklar. Aksi durumda atalarımızın mirasına ihanet etmiş oluruz. Gediz giderek yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Bir bedendeki can gibi direnmeye çalışıyor. Bizim onu korumamız kendimizi korumamız, geleceğimizi kurtarmamız demek. 401 kilometrelik güzergahta nerede, nasıl tedbir alınması gerekiyor, nerede paket arıtma tesisi yapılması gerekiyor yerinde tespit yapacağız. Sorunları gidermek için çalışmalara başlayacağız. Gerektiği noktada hükmet yetkililerinden de çözüm isteyeceğiz. Yerel yöneticiler olarak bizler el ele vererek görev yaptığımız topraklarda doğamızı korumak, tarım alanlarını korumaya çalışacağız. Bu asli görevimizdir" dedi.

GEDİZ ERGENE, KÖRFEZ MARMARA OLMASIN
Doğanın korunması için her şeyi yapmaktan çekinmeyeceklerini söyleyen Başkan Soyer, "Biz bu vatanı seviyoruz, canımız gibi koruyacağız. Bu vatan için canımızı feda etmeye hazırız. Vatanımızın can damarlarının kesilmesine, kopmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu topraklarda doğal kaynaklarımıza, zenginliklerimize sahip çıkmamızın bedelini ödüyoruz. Marmara’da ortaya çıkan müsilaj har burup harman vurduğumuz doğamızın, kirlettiğimiz derelerin, mahvettiğimiz Ergene’nin nehirlerin sonucudur. Bu yolculuk “Gediz Ergene olmasın, Körfez Marmara olmasın” gezisidir. Temiz deniz, temiz körfez, temiz nehirler atalarımızın mirasıdır ve biz bu mirası çocuklarımız tertemiz bırakmalıyız. Bir belediye başkanının asli görevi görev yaptığı şehrin kültürel, tarihsel, doğal zenginliklerini korumaktır. Asfalt da çöp de yol da sonradan gelir. Çünkü hepimizi bir nöbeti yerine getiriyoruz. Görev yaptığımız yerler babamızın malı değil. Nöbetin asli unsuru korumak ve sahip çıkmaktır. Bizde ağacımıza, dağımıza, nehrimize sahip çıkacağız. Bu duygularla sahip olarak hareket edeceğiz. Asıl milliyetçilik, yurtseverlik budur. Bu vatanı sonuna kadar koruyarak bizden sonraki nesillere devredeceğiz" dedi.

KANAL İSTANBUL ELEŞTİRİSİ: HESAP SORMAK ZORUNDAYIM
Kanal İstanbul Peojesi'ni de eleştiren Soyer, "Gediz boyunca yapılacak çalışmalar için mutlaka bir bütçe ayrılmasını gerekiyor. İlave kanalar, paket arıtmalar yapılması gerekiyor. Bunlar sır değil, devletin bildiği gerçekler. Neden yapılmıyor? Tercihler başkan yönde de onandan. Bu kaynağı buraya değil de Kanal İstanbul’a ayırırsanız bunun hesabını sormak mecburiyetindeyiz. İzmir Körfezi, Türkiye’de üretimin yüzde 10’unu yapan Gediz Havzası kirleniyorsa ve siz bu kaynağı Kanal İstanbul’a ayırırsanız bunun hesabını sormak zorundayım. Niye oraya, buraya değil? Bizim 1800 kilometrelik maratonumuzda çok daha fazla sorun tespit edip çözüm için kafa yoracağız. Çözümleri teker teker üreteceğiz. Kimseyi çaresiz bırakmayacağız. Biz varız gereğini de yaparız" dedi.

 
Düğün takılarını durakta unuttular!
 
Seferihisar'da örnek proje: Hindi belediyeden, üretip kazanmak çiftçiden!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 14 Temmuz 2021 Çarşamba 23:49

Vallahi gerçekçi olalım ne adaylığı ne de başkanlığı döneminde çok sevdiğim bir kişi değil Soyer. Bu kişisel bir durum genel olarak olaylara bakışını beğenmiyorum. Ama akp ya da mhp milletvekillerinin açıklamalarına bakınca zaten izmiri istemediklerini görmek zor olmuyor. Ya tweet altına troller saçmalıyor ya da koskoca milletvekilleri göz göre göre yanlış ifadeler kullanmaktan çekinmiyor. Böyle basit bir muhalefet olduğuna göre Cumhur ittifakı İzmir'i çoktan gözden çıkardı da bizim mi haberimiz yok acaba ? Kerem Ali Sürekli il başkanı olunca belki birşeyler değişir demiştim ama tek başına o da etkili olmadı maalesef.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 14 Temmuz 2021 Çarşamba 18:35

Soyer den belediye başkanı olmaz . Ancak çok çok iyi bir tarım bakanı olur. bu arada evet katılıyorum aktroller olmayınca kalite artıyor . güzel yorumlar yapılıyor.

Yorumu oyla      2      3  
Troller 14 Temmuz 2021 Çarşamba 13:51

Soyer'in sosyal medya paylaşımlarının altındaki yorumların çoğunu troller yazıyor. Çok ilginç. Bu haberle ilgili paylaşımın altına İstanbul'dan gelen birisi , körfezin renginin siyah olduğunu, çeşmeden akan suyla alınan duşta ise şampuanın dahi köpürmediğini söyleyip, İzmir bunu haketmiyor yazmış. Şampuan köpürmüyormuş. Ha ha ha ...

Yorumu oyla      9      5  
Ah ah ... 14 Temmuz 2021 Çarşamba 12:29

AKP'li bakanlar iş yapmayınca, iş başa düştü.

Yorumu oyla      11      4  
Z.B 14 Temmuz 2021 Çarşamba 11:30

Harika bir çalışma. Yolunuz açık ve Allah yardımcınız olsun. Bu çalışma mutlaka desteklenmeli ve sürece koşulsuz katkı verilmeli. Çocuklarımızın ve bizim geleceğimizi ilgilendiren bir durum.

Yorumu oyla      11      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Belediyesi’nde istismara karşı farkındalık
Çocuk istismarına karşı farkındalığı tüm kente yaymak için UCİM ile ortak ...
Karaburun yaz sezonuna hazır... Başkan Erdoğan: Kuyucak'ı yeni baştan yarattık
Karaburun’un en gözde plajlarından biri olan mavi bayraklı Kuyucak sahiline ...
Başkan Sandal'ın mahalle gezileri sürüyor
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Emek ve Gümüşpala Mahallesi muhtarlarıyla ...
 
Başkan İduğ’dan esnaf ziyareti: Küçük işletmeler için hükümete çağrı
Bornova Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin Genel Kurulu’nda konuşan ...
Karabağlar’da yapılandırma zamanı
Karabağlar Belediyesi, 9 Haziran’da yürürlüğe giren 7326 sayılı bazı alacakların ...
Konak Belediyesi yeniden gündeme getirmişti... Büyükşehir reddetti!
Konak Belediyesi’nin Gaziler Caddesi üzerinde yapmayı planladığı akaryakıt ...
 
Başkan Soyer: Gediz'i kurtarmak için harekete geçiyoruz
İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik için kollarını sıvadıklarını açıklayan ...
Kastamonu belediyelerinden teşekkür ziyareti
Kastamonu'ya bağlı Cide, Araç ve Daday ilçelerinin belediye başkanları, ...
Sinema Ofisi yola çıktı... 'İzmir Türkiye'nin Hollywood'u olacak mı?' sorusuna yanıt!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Sinema Ofisi ile Turizm ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva