HABERLER>TARIM
1 Ekim 2021 Cuma - 18:32

Seradan markete zam yolculuğu: Yüzde 176'lık artış!

Zincir marketlerde fahiş fiyat denetimleri sürüyor. Antalya'da serada kilosu 2,5 liradan satılan domatesin 5 kilometre mesafedeki markette yüzde 176 farkla 6,90 liradan satıldığı görüldü.

Seradan markete zam yolculuğu: Yüzde 176 lık artış!

Zincir marketlerde fahiş fiyat denetimi devam ederken, bazı marketlerin fiyatlarda indirime gitmesi dikkat çekti. Antalya'da serada kilosu 2,5 liradan çıkan domatesin 5 kilometre uzaklıktaki markette yüzde 176 farkla 6,90 liraya satıldığı görüldü. Semt pazarında ürünler markete göre yarı yarıya ucuz satılırken vatandaş da ağırlıklı olarak pazarları tercih ediyor.

SERADAKİ ÜRÜNÜN FİYATI MARKETTE YÜZDE 176 ARTTI

Serada kilosu 2,5 TL ile 5 TL arasında çıkan domatesten hemen herkesin market, manav, semt pazarında kolayca ulaşabildiği standart üretim 2,50 TL'lik domates, ürünün çıkış yaptığı seraya yalnızca 5 kilometrelik uzaklıktaki zincir marketin rafına 2 katından fazla fiyatla çıktı. Yüzde 176'lık farkla market rafında satışa sunulan domatese zincir market yönetiminin raf gideri, işçi maliyeti, nakliye, çürük ya da ezilen domateslerin maliyetini ve KDV eklediği öğrenildi. Denetimden sonra da bazı marketlerin ise 6,90 TL'lik fiyat etiketinin üzerini çizip indirim yaparak 5,15 TL'ye sattığı görüldü.

Serasında topladığı ürünün kat kat fazla fiyatla markette satıldığını görünce üzüldüğünü anlatan üretici Mustafa Aslan, “Bizim para kazandığımız çok söylenemez. Zaten girdi maliyetleri oldukça arttı. Gübre fiyatları bir anda iki katı arttı. Benim kilosunu 2,50'ye toplayıp toptancı haline götürdüğüm domates markette 6,90 TL'ye satılıyor. Aradaki farkı anlamıyorum" dedi.

''MARKETLERİN ELİNE GEÇİNCE HERKES KAYBEDER OLDU''

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, komisyoncuların fiyata bir etkisinin olmadığını, gelirlerinin sabit olduğunu söyledi.

Marketlere verilen ürünlerin paralarının 90 güne kadar tahsil edildiğini ifade eden Yılmaz, “Hiç hoş bir durum değil. Eskiden marketler bu kadar hüküm sahibi pazara hakim değilken paramızı haftalık alırdık. Marketler borcunu ödemeden mal alamazdı. Biz de paramızı haftalık aldığımız için üreticiye anında ödeme yapardık. Marketlerin eline geçince herkes kaybeder oldu" diye konuştu.

SEMT PAZARI ESNAFI DA DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

23 yıldır pazarda sebze meyve sattığını belirten Seyfettin Akbulut, marketlerin fahiş fiyatlarla ürün sattığını söyledi. Marketlerin büyük bütçelerde piyasayı elinde tuttuğunu kaydeden Akbulut, “Özellikle pandemi döneminde herkes marketlere yöneldi. Ben çilek satıyorum. Kilosu bende 10 TL, markete gidin bakın en az 20 TL'dir. Pazarlar marketlerden ucuz. Fiyatlara bakınca resmen vatandaşa zulmediliyor" dedi.

Bir başka semt pazarı esnafı Musa Ağırman ise pazarların marketlere göre daha taze olduğunu söyledi. Marketlerin bekletilen ürün satmasına rağmen daha pahalı olduğunu söyleyen Ağırman, “Marketlerin daha ucuz olması lazım. Bizde 10 liralık sebze meyve orada 15,90, 13,90'dan satılıyor. Biz de şikayetçiyiz bu durumdan. 5'e alınan ürünün 15'e satılması fahiş fiyattır" diye konuştu.

Elma satışı yapan Yasin Akbulut da marketteki fiyatlara tepki gösterdi. Kendisinin 5 liraya elma sattığını belirten Akbulut, “Evimin önündeki markette gördüm. Beğenmediğimiz elma orada 8 liraydı" şeklinde konuştu.

TÜKETİCİ SEMT PAZARINDAN VAZGEÇMİYOR

Pazarda 3 kilosu 10 liradan domates alan Canan Faraş, “Burada daha rahat seçebiliyoruz. Fiyatı da uygun. Markette kilosu 5 lira. Marketler benim için pahalı. Fahiş fiyat uyguluyor olabilirler" dedi.

Pazardan 3 poşet ürün aldığını belirten Mehmet Erdoğdu Yiğit, “40 TL harcadım. Markette alsaydım daha fazla ödeyecektim. Evimin önünde market var. Domatesin fiyatına bakıyorum 7-8 lira. Burada 3-4 lira. Semt pazarı daha ekonomik olduğu için geliyorum" diye konuştu.

 
Pınar Karşıyaka Michael Roll ile anlaştı
 
Ödemiş'te vatandaşlar yağmur duasına çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın üreticiler uygulamalı çiftçi okulu ile güçleniyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ve İzmir İl Tarım ve Orman ...
Aydın'da kuraklık kuru inciri de vurdu, kilo fiyatı 100 liraya çıktı
Kuru incirde, 47 bin tonluk üretim ile dünyada birinci sırada yer alan ...
Mandalinalar ihtiyaç sahipleri için hasat edildi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ...
 
Domates markete gelene kadar fiyatı ikiye katlanıyor!
Gıda fiyatlarındaki artış gündeme geldiğinde tüketicinin en çok konuştuğu ...
Bakan Pakdemirli İzmir'de 'Akdeniz meyve sineği'ne karşı uyardı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar ...
Bakan Pakdemirli: Kuru fasulye üretiminde Cumhuriyet rekoru kırıldı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuru fasulye üretimine desteklerin ...
 
'Ekonomiye yıllık 75 milyon liralık katkı sağlayacak'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Eskişehir’in Günyüzü ilçesinde ...
Beyaz et üreticisi maliyetten şikayetçi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tavuk ...
Bakanlık açıkladı: Suya göre tarımsal üretim dönemi
Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklığın önüne geçebilmek amacıyla suya göre ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva