HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Kasım 2023 Çarşamba - 10:34

Sayıştay’dan Karabağlar Belediyesi’ne uyarı: Konak'tan taşınmazlarını hemen al!

Karabağlar Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay Raporu’nda en çok dikkat çekici bulguların başında Karabağlar Belediyesi’nin oluşma sürecinin ardından belediye mülkiyetine verilmesi kararlaştırılan taşınmazların  henüz tescil edilememesi gösterildi. Konak Belediyesi’nin mülkiyetinde görülen ve belediye ile vatandaş arasında davalık olan alanların davaya bakılmaksızın belediye mülkiyetine geçirilmesi uyarısında bulunuldu

Sayıştay’dan Karabağlar Belediyesi’ne uyarı: Konak tan taşınmazlarını hemen al!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay raporu belli oldu. 12 bulgunun yer aldığı raporda ise bir çok dikkat çeken maddeye ver verildi.

GİDER KALEMLERİ YATIRIM OLARAK YAZILMIŞ…
Yapılan incelemelerde cami tadilatı, okulların bakımı gibi çalışmaların yatırım kalemi olarak geçirilmesine dikkat çekildi. Harcamaların gider olarak geçirilmesi gerektiği belirtilen bulguda doğrudan giderleştirilmesi gerektiği uyarısında bulunuldu.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Belediye tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan ve bu kuruluşlara destek amaçlı yaptırılan işlerin 258- Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında izlendiği görülmüştür. Söz konusu giderler, Belediyenin maddi duran varlıklarını ilgilendirmeyen cami tadilatı, okulların bakım onarımı, kardeş belediyeye ait mezarlık yapımı vb. diğer kurum ve kuruluşlara ait harcamalardan oluşmaktadır.

Mevzuat hükümleri uyarınca, tamamlandığında ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılamayacak nitelikte olan harcamaların 258- Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı kullanılmadan doğrudan giderleştirilmesi gerekmektedir.”

TBB’YE GÖNDERİLEN PARA GİDER YAZILMIŞ
Sayıştay denetçileri tarafından yapıla incelemede Türkiye Belediyeler Birliği’ne gönderlien 724 milyon TL’lik tutarın gider kalemi olarak yazıldığına vurgu yapıldı. Kayıt alımında yanlışlık yapıldığı belirtilen bulguda gönderilen tutarın Kamu İdareleri Payları Hesabının kullanılarak yapılması gerektiği uyarında bulunuldu

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Yapılan incelemede, 2022 yılında Türkiye Belediyeler Birliğine 724.670,70 TL tutarında pay aktarıldığı ancak aktarılan bu payın 363- Kamu İdareleri Payları Hesabına kaydedilmeden doğrudan 630- Giderler Hesabına kaydedilerek giderleştirildiği görülmüştür. Türkiye Belediyeler Birliğine aktarılacak paylar için 363- Kamu İdareleri Payları Hesabının kullanılması gerekmektedir.”

KONAK BELEDİYESİ’NDEN TAŞINMAZLARINI AL
Bulgular arasında dikkat çeken maddelerden biri de ‘devir’ konusu yer aldı. Karabağlar’a ilçenin kuruluş aşamasında  Konak, Buca ve Gaziemir ilçelerinden toplamda 55 mahallenin bağlandığı belirtilen raporda belediyeye devredilen  taşınmazların belediye mülkiyetine geçirilmediği vurgulandı.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

Karabağlar’a Konak, Buca ve Gaziemir ilçelerinden 55 adet mahalle bağlanmıştır. Bu mahallelerin paylaşımı hususunda kurulan devir, tasfiye ve ayrıştırma komisyonunca Karabağlar’a birçok taşınmaz devredilmiş ve ilçenin kuruluşu ayrıştırılmıştır. Bu komisyon kararlarına istinaden tapudaki taşınmazlardan Buca, Gaziemir ve Konak adına tescilli birçok taşınmazın mülkiyeti Karabağlar Belediyesine geçirilmiş ve tapuda bu durum tescil edilmiştir.

 Ancak her ne kadar devir tasfiye komisyonu kararı bulunsa da Karabağlar Bozyaka 33728 ada 3 parsel, Karabağlar Limontepe 38304 ada 6 parsel, Karabağlar Limontepe 38304 ada 8 parsel, Karabağlar Vatan 13054 ada 2 parselde bulunan taşınmazların aradan 14 yıl geçmesine rağmen tapuda Karabağlar Belediyesi adına tescilinin yapılmadığı ve hali hazırda Konak Belediyesinin mülkiyetinin devam ettiği tapu kayıtlarından anlaşılmaktadır.

Bahsi geçen taşınmazların belediye mülkiyetine alınamamasının sebepleri incelendiği zaman bu taşınmazlar üzerinde Konak Belediyesi adına süren mahkeme uyuşmazlıklarının ve ihtiyati tedbir kararlarının bulunduğu anlaşılmaktadır. Konak Belediyesince ilgili taşınmazlar üzerinden bu tedbirler kaldırılarak başka taşınmazlar teminat olarak gösterilebilecektir. Karabağlar Belediyesi Konak belediyesi ile 3. Kişiler arasındaki uyuşmazlıkların muhatabı olmadığı için gerekli iletişim ve koordinasyonun sağlanarak taşınmazların komisyon kararına uygun şekilde Karabağlar Belediyesine devri için gerekli işlemlerin başlatılması gerekmektedir.”

ENGELLİ İSTİHDAMI SAĞLA
Denetim  raporları arasında yer alan bir diğer maddeye göre ise belediyede yasal sınır olan engelli kadrosunun doldurulmadığı yer aldı. 12 engelli memurun istihdam edilmesi gerektiği belirtilen raporda belediye ise hali hazırda 8 engelli memurun yer aldığı belirtildi.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Yapılan incelemede, belediyede memur kadrolarında istihdam edilen toplam 415 personelin %3 oranına tekabül eden toplam 12 engelli memur istihdam edilmesi gerekirken 8 engelli memur çalıştırıldığı görülmüştür.

Sonuç olarak, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca toplam dolu memur kadro sayısının %3 oranında engelli memur istihdamının sağlanması gerekmektedir.”

BAŞKANIK MAKAMI HARİÇ KULLANILAMAZ
Bulgular kısmında yer alan bir diğer maddede ise ‘temsil ve ağırlama, tören’ bütçelerinin başkanlık makamı dışında diğer birimlerin de kullanması oldu. Başkanlık Makamı dışında diğer birimlerin temsil ve ağırlama bütçesini kullanamayacağı belirtilen raporda Özel Kalem Müdürlüğü dışında Etüt Proje, Kültür ve Sosyal İşler, Mali Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Müdürlüğü gibi birimlerinde bu bütçeyi kullandığına dikkat çekildi.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Yapılan incelemede ise Özel Kalem Müdürlüğü dışında Etüt Proje, Kültür ve Sosyal İşler, Mali Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Müdürlüğü gibi birimler tarafından da temsil, ağırlama ve tören harcamalarının yapıldığı tespit edilmiştir. Bu ödeneğin kullanımının Belediye Başkanının yetkisinde olduğu dikkate alındığında yetki devri yapılmadan diğer müdürlükler tarafından kullanımına imkân bulunmamaktadır.

Bu itibarla, Belediye Başkanı tarafından kullanılacak temsil, ağırlama ve tören giderleri ile ilgili harcamaların Özel Kalem Müdürlüğü bütçesine konulan ödeneklerden karşılanması, dolayısıyla diğer müdürlüklere bu tertipten ödenek konulmaması gerekmektedir.”

 
Sayıştay’dan İzmir Büyükşehir’e kırık not!
 
Bucaspor 1928'de 3 kadro dışı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
M.kemal 24 Kasım 2023 Cuma 10:47

Ankara nın arsalarını parsel parsel satanlara sayıştay hangi cezaları verdi.

Yorumu oyla      2      3  
Yusuf 22 Kasım 2023 Çarşamba 21:29

Ye babam ye belediye ler ülkenin en büyük yolsuzluk yapılan yerler burada bütün yerel yöneticiler de araştırılmalı konser asfalt ihale heryol olan dışarıdan avanta işlerde koşanlar baskanin gölge leri akrabag ları hepsi araştırılsın bakalım neler çıkacak hayret edilecek durumlar var içişleri bakanlığı göreve lütfen

Yorumu oyla      3      3  
Ali Cengiz Erarslan 22 Kasım 2023 Çarşamba 18:32

Engelli HAKLARI Korunmalı parti son sırada???

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sayıştay’dan İzmir Büyükşehir’e kırık not!
Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılına ilişkin harcamalarıyla ...
Sayıştay’dan İZSU raporu: Gördes’e fazla ödeme!
Sayıştay tarafından İZSU’nun yeteri kadar su alınamayan Gördes Barajı ...
Karşıyaka’nın pazar yerlerine kış bakımı
Pazar yerlerinde hem esnafa hem de vatandaşlara sağlıklı ve konforlu şartlar ...
 
İZBETON'un Sayıştay raporu... İhalesiz kentsel dönüşüm uyarısı!
Beton ve Asfalt Enerji Üretim ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Tic. ...
Kemalpaşa'ya yeni adliye binası!
AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, ...
Sayıştay Raporları belli oldu… İZBAN’da kriz!
İzmir Banliyö Taşımacılığı  Sistemi Ticaret Anonim Şirketi’nin (İZBAN) ...
 
Konak'ta kadın öyküleri yarışması sonuçlandı
Konak Belediyesi Kadın Öyküleri Kısa Öykü ve Şiir Yarışması’nda “Muhayyile” ...
Sayıştay’dan İZFAŞ’a uyarı: Soyer'in başkanlığı mevzuata aykırı!
İZFAŞ’ın Sayıştay raporunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ...
Menderes'te öğrencilere 'cep harçlığı' desteği
Menderes Belediyesi tarafından başlatılan eğitime destek programı kapsamında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva