HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Kasım 2023 Çarşamba - 09:51

Sayıştay Raporları belli oldu… İZBAN’da kriz!

İzmir Banliyö Taşımacılığı  Sistemi Ticaret Anonim Şirketi’nin (İZBAN) 2022 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. Bir çok maddenin yer aldığı raporda en dikkat çekici konuların başında borçların ödenmemesi ve Çiğli’de yer alan ana hizmet binasının kaçak olması yer aldı

Sayıştay Raporları belli oldu… İZBAN’da kriz!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Sayıştay 2022 yılı raporlarını açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD ile ortak işletmesi olan İzmir Banliyö Taşımacılığı  Sistemi Ticaret Anonim Şirketi’nin (İZBAN) de raporunun yer aldığı süreçte  bir çok bulguya yer verildiği görüldü.

Açıklanan 10 bulgu arasında en dikkat çekenler ise ‘biniş ücretleri’ , ‘hurdaların kayıt altına alınmaması’ ve ‘kaçak hizmet binası’ maddeleri oldu.

ANA HİZMET BİNASI KAÇAK!
Yapılan incelemelerde en dikkat çekici maddelerin başında İZBAN’ın tamir ve ana hizmet binası olarak Çiğli’de kullandığı hangarlar yer alıyor. Sayıştay tarafından yapılan incelemelerde 105 bin metrekare alan üzerine kurulan yapıların ruhsatının olmadığına vurgu yapılırken,  şirketin muhasebe kayıtlarına ise erişilemediği vurgulandı. Yayımlanan bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Yapılan incelemelerde Çiğli İlçesinde bulunan ve şirket tarafından ana hizmet binası ve tamir atölyesi olarak kullanılan yapıya ait 105.960,03 m2 arsanın hazineye ait olduğu ve İzmir Büyükşehir Belediyesine tahsis edildiği, söz konusu arsanın şirkete devrine veya kiraya verilmesine ilişkin olarak alınmış herhangi bir karar bulunmadığı, mezkur arsa üzerinde yer alan ve Şirket tarafından ana hizmet binası ve tamir atölyesi olarak kullanılan yapının yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesinin de olmadığı tespit edilmiştir.

Şirketin merkez binasının bulunduğu arsanın Şirkete ait olmaması, bununla ilgili gerekli satış, tahsis ve devir işlemlerinin yapılmamış olması, arsa üzerinde bulunan yapının İmar Kanunu hükümlerine aykırı yapılmış ve kullanıyor olması, söz konusu yapının her an tahliye edilmesi ve yıkılması gibi riskleri beraberinde getirmektedir. Ayrıca bu durum şirketin mali tablolarında ana taşınmaza ilişkin kayıt yapılmasına engel olmakta ve ciddi bir mali değeri olan tamir atölyesi ile hizmet binasının muhasebe kayıtlarına alınamamasına sebebiyet vermektedir.

Şirket tarafından kullanılan taşınmazın muhasebe kayıtlarına alınabilmesi için gerek Milli Emlak gerekse Büyükşehir Belediyesi ile görüşülmek suretiyle taşınmazın kullanımının yapılacak sözleşme ile İZBAN’a devredilmesi, ayrıca taşınmazın kullanım izninin ve ruhsatının da gerekli birimlerce alınması için başvuruların yapılması gerekmektedir.”

KARTTA UNUTULAN PARALAR NEREDE?
İZBAN için yapılan Sayıştay incelemesinde biniş ücretlerinin toplanma sistemindeki eksikliklere dikkat çekildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İnovasyon ve Teknoloji AŞ şirkeri arasında yaptığı  anlaşamaya dikkat çekilen raporda kentte özellikle yabancı turistlerin kartalrında kalan ücretlerin akıbetinin belli olmadığı belirtildi. Yayımlanan  bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Sözleşmenin yapılması kadar içeriği ve kapsamı da önem arz etmektedir. İmzalanan sözleşmede tarafların hak ve yükümlülüklerinin yapılan işin bütün detaylarını içerecek şekilde düzenlenmediği görülmüştür. Tarafların temel görevleri ve sorumlulukları ifade edilmiş ve sistem işleticisi olan İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ’nin şehirde ulaşım firmalarının bilet basımı, satışı, ücret toplanması ve ücret paylaşımı konusunda yetkilerine ve bu hizmetler karşılığı İZBAN’dan alması gereken komisyon oranlarına yer verilmekle birlikte kartlarda biriken ve kullanılmayan paralara, izmirim kart maliyeti ve satış bedeli arasındaki kârın kime ait olacağına, aktarma sonucu taşınan yolculara ait hasılat paylaşımın nasıl yapılacağına, yıllar itibariyle bahsedilen sebeplerle biriken paraların hangi kurum nezdinde tutulup ne şekilde değerlendirileceğine ve ilgililerine pay ayrılıp ayrılmadığına ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

İzmir’in ülke genelinde en çok turist alan şehirlerden biri olduğu göz önüne alındığında gelen turistlerden toplu ulaşımdan faydalanmak isteyenlerin İzmirim kart satın aldıkları ve İzmirim kart satış bedeli ile maliyet bedeli arasında oluşan kârın kime ait olduğunun bilinmediği görülmüştür. Kart satış kârının yanında yine aynı sebeplerle gelen yolcuların şehirde ne kadar biniş yapacaklarını tam olarak bilemedikleri için karta ortalama bedeller yükledikleri ve tamamını kullanmadan şehirden ayrıldıkları durumda kartta kalan ve yıllarca kullanılmayan tutarların hangi hesapta toplanacağı, ne şekilde nemalandırılacağı, bu bedellerin paylaşımı vb. hususlara yönelik düzenlemelerin yapılmadığı görülmektedir. Nitekim şirketin kurulduğu zamandan bu yana kartta kalan paralara yönelik herhangi bir gelir elde edemediği ve hâlihazırda bu paraların miktarı ve nerede biriktiği hakkında bilgisinin olmadığı görülmektedir.

Belirtilen hususlar dışında il içerisinde aktarma yapılmak suretiyle birden fazla toplu taşıma aracı kullanıldığında bu tutarların ilgililerine nasıl dağıtılacağına ilişkin protokolde herhangi bir hüküm bulunmadığı ve bu uygulamanın da teamüllere dayanılarak yürütüldüğü anlaşılmaktadır.

Bahsi geçen hususlar göz önünde bulundurularak kapsamlı ve her detayı düşünülerek hazırlanacak sözleşmenin taraflar arasında imzalanarak gelecekte ortaya çıkması muhtemel anlaşmazlıkların engellenmesi gerekmektedir”

HURDALAR DEĞERLENDİRİLMİYOR
Yapılan incelemelerde ayrıca kullanım süreci dolan, kırılan veya arızalanan taşınırların ekonomik değerinin olmasına rağmen bunların kullanılmadığına dikkat çekildi. Taşınırların açık alanda bırakıldığının belirtildiği raporda bunların kilitli alanlarda tutulması ve gerektiği zaman yeniden kullanılması gerektiğinin altı çizildi. Yayımlanan bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Arızalanma, kırılma, kullanım ömrünü tamamlama vb. sebeplerle gerek istasyonlardan gerek tren setlerinden çıkan hurda niteliğindeki taşınırların kayıt altına alınmayarak depoda herkesin ulaşım imkânı olan açık bir alana bırakılarak bu hurdalardan tekrar faydalanılması amaçlanmaktadır. Nitekim istasyon şeflikleri veya tren bakım onarımı ile ilgilenen birimler herhangi bir parça arıza yaptığı zaman doğrudan yenisini sipariş vermek yerine öncelikle bu hurda alanından parçanın temin edilip edilemeyeceğini kontrol etmekte ve temini mümkün ise kuruma ek mali külfet yüklemeyerek bu alandan temin etmektedir. Daha sonra herhangi bir şekilde kullanım imkânı kalmadığı anlaşılan hurdalar kilitli hurda depo alanına taşınarak orada muhafaza edilmektedir.

Kullanım ömrünü tamamlamış taşınırların ihtiyaç duyulan parçalarının ilgili birimlerce tekrar kullanılması iyi bir uygulama olmakla beraber çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu risklerle karşı karşıya kalmamak için hurdalardan bu şekilde faydalanılmasına devam edilmesiyle birlikte bunların görevlendirilecek bir personel sorumluluğunda kayıt altına alınarak kilitli bölümde muhafaza edilmesi ve ilgililerce ihtiyaç duyulduğunda yine görevli eşliğinde tekrar kullanıma yönlendirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

BORÇLAN ZAMANINDA ÖDENEMİYOR
Raporlara yansıyan bir diğer konu ise ilçede en fazla tartışma konusu olan borçlanma. İZBAN’ın kuruluş zamanında yapılan borçlanmaların taksiktlerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle ek masraflar getirdiğine dikkat çeken Sayıştay yetkilileri,  borçların sürdürülebilir olmadığını ve TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görüşme gerçekleştirmesi gerektiği belirtildi. Raporda ayrıca borçların yeni bir borçlanma olmaksızın kapatılamayacağına da vurgu yapıldı.

İlgili bulguda şu ifadelere yer verildi;

“Şirket tarafından çekilen bazı kredilerin, anapara ve faiz ödemelerinin gerçekleştirilmeyerek ilave bir takım masraflara katlanıldığı görülmüştür. Şirketin kuruluş sürecinde yurt dışından satın almış olduğu tren setleri için çekilen kredilerin 2020 yılından itibaren anapara ve faiz ödemelerinin gerçekleştirilemediği, aylar itibariyle taksiti gelen ödemelerin ertelenmesi için borçlanılan kuruluşa başvuruda bulunulduğu ve kredilerin ertelenmesi için ilave masrafa katlanıldığı, ödenen bu erteleme bedellerinin borcun anapara ve faizinden indirilen ödeme olmayarak borç miktarının sabit kaldığı ve ödenen bedellerin borcun belirli bir süre ertelenmesi dışında kuruma herhangi bir faydasının olmadığı, bu bedellerin katlanarak arttığı ve kurum bütçesi içerisinde önemli bir yüke sebebiyet verdiği görülmüştür. Yine yıllar itibariyle ödenemeyen ve ertelenen borçlar katlanarak büyüdüğü için önce 50.000.000 USD daha sonra 30.000.000 USD kredi çekilerek vadesi geçmiş borçların kapatıldığı ve şirketin sürekli artan borç yükü altına girdiği anlaşılmıştır.

şirket 2022 yılında ödemesi gereken kredileri erteleme yoluna gitmiş ve bunun karşılığında 4.418.391 USD yani 82.515.505-TL maliyete katlanmıştır. Aynı yıl şirketin yıllık cirosu ise 280.183.218,13-TL olarak gerçekleşmiştir. Görüleceği üzere şirketin yıllık cirosunun yaklaşık %30’u kredi erteleme maliyeti olarak yansımaktadır. Bu maliyet hesabında 2020-2022 yılları arasında ertelenerek birikmiş olan kredilerin ödenmesi için çekilen 50.000.000 USD kredinin maliyeti olan 210.353.764-TL’ye yer verilmemiştir. Kredi maliyeti de dâhil edilirse şirketin 2020 yılından itibaren katlanmış olduğu toplam maliyet tutarı 347.239.985,6-TL olarak gerçekleşmiştir.

Şirketin satın almış olduğu tren setleri için 179.998.812 USD tutarlı anaparadan oluşan akreditif proje kredisi olduğu görülmektedir. Şirket 2020 yılında kredi taksit ödemesini gerçekleştiremeyerek ilk olarak kredi erteleme talebinde bulunmuş ve 3 er aylık dönemlerle bu bedelleri ertelemiştir. Sonraki yıllarda hem ertelenen kredilerin vadesi hem de normal kredi vadeleri geldiği için şirketin ödeme yükü daha da artmış ve bu kredilerin bir kısmı yine ödenemeyerek tekrar ertelenmeye başvurulmuş ve bu süreç böylece şirket borç yükü artarak devam etmiştir.

Şirketin bahsi geçen borçlarının neredeyse tamamı dolar cinsinden olduğu için şirketin ödeme kabiliyeti yıllar itibariyle ciddi derecede azalmış ve gelinen süreçte yeniden borçlanılmadan ödenemeyecek seviyeye gelmiştir. Nitekim 2022 yılında kredi vadeleri ödenemediği için şirket tarafından Vakıfbank’tan 50.000.000 dolar kredi çekilmiş ve çekilen kredi şirket faaliyetleri için değil yine borçların kapatılması ve kredilerin ertelenmesi için kullanılmıştır. Vadesi geçen borçların kapatılması için 2022 yılı sonuna doğru tekrar 30.000.000 USD kredi almak için hazırlıkların başlatıldığı görülmüştür

Şirketin 2022 yılı faaliyet gelirlerinin toplamının 280.183.218,13-TL olduğu göz önüne alındığında 50.000.000 USD’nin yani 31.12.2022 tarihindeki kur değeriyle 934.500.000- TL’nin Vakıfbank’tan borçlanılarak vadesi geçmiş borçların ödenmesi gelinen süreçte bu ödemelerin sürdürülebilir olmadığını göstermektedir.

Şirketin mevcut faaliyetlerini sürdürmesi için ihtiyaç duyduğu personel, kira, ısınma, enerji, bakım onarım gibi faaliyet giderlerini hesaba katmadan yapılan kıyaslamada bile borçların ödenmesi için değil borçların vadesini erteleyebilmek adına toplam faaliyet gelirlerinin yaklaşık 3,5 katı büyüklüğünde tekrar borç almak durumunda olması durumun ciddiyetini göstermektedir.

Bahsi geçen durumun Şirket açısından sürdürülebilir olmadığı dikkate alınarak, Şirketin finansal dengesinin sağlanması için ana hissedarlar olan TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi nezdinde girişimlerde bulunulması gerekmektedir.”

 
Gemi seferlerine ilişkin esaslar belli oldu
 
Kemalpaşa'ya yeni adliye binası!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yusuf 25 Kasım 2023 Cumartesi 15:57

Izmirin neresinden tutsan elinde kalıyor o kadar berbat ki ne belediye çalışanları ne yerel belediye başkanları iş bilmez kendi kadrosu nu kurar iş ile alakası olmayan bilgisiz kişiler avanta koltuk ta oturur kendileri ne çalışır 30 seneden beri böyle gecekondu en çok izmirde pislik ten sokaklar geçilmiyor balçık çamur alsancak kordon göztepe buca Karabaglar menderes çeşme urla menemen buraları desen konser derdinde heryer su altında eğlenceye devam ediliyor bunlar utanmadan oy istiyor

Yorumu oyla      2      3  
tuna 22 Kasım 2023 Çarşamba 21:49

yorgun demokrat bilmedigin konulard ayorum yapmak zorunda değilsin izban bir kamu hizmetidir adamlar diyorlar ki kurulalı 13 seen olmus hala daha yasal olarak olması gereken devir işlemlerini gerçekleştirmemişsiniz diyorlar. Yapı kullanım belgesi neden 13 senedir alınmadı neden izbana devir işlemleri yapılmadı diyorlar once bir oku sonra yorum ya

Yorumu oyla      2      3  
Erhan Aydın 22 Kasım 2023 Çarşamba 19:22

Başkan batırmış izbanı,aday gösterilmiycek İzmir li sana oy vermeyecek, İzmir e hizmet etmeyen başkan,

Yorumu oyla      2      3  
Murat 22 Kasım 2023 Çarşamba 17:14

BAŞ MÜDÜR VAR ORDA TCDD DEN EMEKLİ . AYRICA SÖNMEZ ALEV VAR. BİR DE BALLI BİR GENEL MÜDÜR AYRICA TÜRKİŞ SENDİKASI VAR. AMAN AMAN AMAN TADINDAN YENMEZ VAR BİR ŞEYLER

Yorumu oyla      3      3  
YORGUN DEMOKRAT 22 Kasım 2023 Çarşamba 15:27

Şu an ana binanın olduğu arazide tramvay için inşaat çalışması var. O da mı kaçak:)). Kaçak inşaata yapılan ödemeler yasal mı oluyor.

Yorumu oyla      5      3  
TAM 35 22 Kasım 2023 Çarşamba 12:09

Kartta unutulan paralar nerede? Evinize aldığınız bir gıda ürününün son kullanma tarihini takip etmeden o ürünün son kullanma tarihini geçirdikten sonra ürünü kullanmadığınızda nasıl bir israf oluşuyorsa kartta da aynı şekilde bir israf söz konusudur.Önce bu ülkede nelerin doğru yolunda gidip gitmediği tespit edilse bir çok şeyin sonucu değişebilir. Kullanılan kredilerin niçin Türk Lirası değilde Döviz kuru cinsinden alındığı gibi mesela.

Yorumu oyla      7      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta kadın öyküleri yarışması sonuçlandı
Konak Belediyesi Kadın Öyküleri Kısa Öykü ve Şiir Yarışması’nda “Muhayyile” ...
Sayıştay’dan İZFAŞ’a uyarı: Soyer'in başkanlığı mevzuata aykırı!
İZFAŞ’ın Sayıştay raporunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ...
Menderes'te öğrencilere 'cep harçlığı' desteği
Menderes Belediyesi tarafından başlatılan eğitime destek programı kapsamında ...
 
Başkan Batur'dan Özel'e ziyaret
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti.
Soruşturma açılması sonrası Soyer'den açıklama: Her sözümün arkasındayım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İçişleri Bakanlığı’nın kendisine ...
Tunç Soyer'e soruşturma açıldı!
İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e İzmir’in ...
 
Çiğli’de Çocuk Hakları Günü kutlandı
Çiğli Belediyesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Çiğlili ...
IF Wedding kapılarını 17'nci kez açtı... İzmir'de 'beyaz' heyecan!
IF Wedding kapılarını 17'nci kez açtı... İzmir'de 'beyaz' heyecan!
Bayraklı'nın kursları kadınların ilgi odağı!
Bayraklılı kadınlara hobi ve meslek edindirme kursları açarak onların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva