HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Kasım 2023 Çarşamba - 10:04

İZBETON'un Sayıştay raporu... İhalesiz kentsel dönüşüm uyarısı!

Beton ve Asfalt Enerji Üretim ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Tic. ve San. A.Ş.’ye (İZBETON) dair 2022 yılı sayıştay raporu belli oldu. Raporda Uzundere Mahallesi 3.Etap Kentsel Dönüşüm Alanı, Örnekköy 3.4 Etap Kentsel Dönüşüm Alanı, Aktepe Emrez 1. Etap Kentsel Dönüşüm Alanı yapım işlerine ilişkin olarak mevzuata aykırı olarak ihaleye çıkılmadan protokolle devrettiği belirtildi.

İZBETON un Sayıştay raporu... İhalesiz kentsel dönüşüm uyarısı!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Kamu idareleri ve sosyal güvenlik kurumlarının maddi gelir ve giderlerini denetleyen Sayıştay, İzmir’deki belediyelere dair 2022 yılına dair olan raporunu açıkladı.

Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beton ve Asfalt Enerji Üretim ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Tic. ve San. A.Ş.’ye dair (İZBETON) raporunu da açıkladı.

Raporda açıklanan bulgulardan ilki olarak şirketin yabancı kaynaklarının öz kaynakları geçmesi sebebiyle finansal giderlere tabi olduğu belirtildi. Raporda, “Şirket tarafından yabancı kaynak öz sermaye dengesini sağlanarak kullanmış olduğu yabancı kaynaklara ait giderleri finansal gider kısıtlaması uygulamasına tabi olmadan tamamının giderleştirilmesinin sağlanması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

MİLYARLIK DÖNÜŞÜMDE YÖNETİM KURULUNUN İMZASI YOK
Raporda, şirketin mali yapısını etkileyecek düzeyde olan faaliyetlerinde yönetim kurulu kararı gerekirken, yönetim kurulu kararı alınmadan genel müdür tarafından direkt imzalanmasına dikkat çekildi. Muammen bedeli 1.254.881.263,74 TL olan 4 adet kentsel dönüşüm yapım işinin genel müdür imzasıyla yürürlüğe konulduğu raporda belirtildi. Raporda, “Şirketin herhangi bir yetki devri olmaksızın yönetim kurulu kararına dayanılmadan genel müdür imzasıyla sözleşmede taraf olarak yükümlülüğe girmemesi gerekmekte olup yapılacak yetki devrine ilişkin düzenlemelerle yönetim kurulu kararı alınmadan genel müdür tarafından imzalanan sözleşmelerle taraf olabilecektir” ifadeleri kullanıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINDA ‘İHALE’ VURGUSU
Uzundere Mahallesi 3.Etap Kentsel Dönüşüm Alanı, Örnekköy 3.4 Etap Kentsel Dönüşüm Alanı, Aktepe Emrez 1. Etap Kentsel Dönüşüm Alanı yapım işlerine ilişkin olarak Sayıştay, bu yapım işlerinin ilgili kanunlara göre üçüncü şahıslara mevzuata aykırı olarak ihalesiz devrettiğine ilişkin raporda not düştü. Sayıştay, bu alanların protokol imzalanarak üçüncü şahıslara verilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.

ALDIĞI BORÇLARI İLGİLİ KURUMLARA BİLDİRMEDİ
Raporda, İZBETON’un Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ile Bakanlık görüşü olmadan borçlanmasına dair bir rapor yer aldı. Raporda, şirketin 74.550.000,00 TL borçlandığı ve bu borçlanmaya dair Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayının alınmadığı belirtildi.

BORÇLARI KİMDEN ALDI?
Bu borçların ise şirketin yönetim kurulu kararı ile a 15.02.2022 tarihinde İzenerji AŞ’den 8.500.000,00 TL, 01.03.2022 tarihinde İzdeniz AŞ’den 3.950.000,00 TL, 30.05.2022 tarihinde İzmir Metro İşletmeciliği Taşımacılık AŞ’den 37.500.000,00 TL, 19.09.2022 tarihinde İzenerji AŞ’den 1.600.000,00 TL, 28.09.2022 tarihinde Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji AŞ’den 10.000.000,00 TL, 19.10.2022 tarihinde İzdeniz AŞ’den 13.000.000,00 TL alındığı görüldü.

YÖNETİM KURULU KENDİ ÜCRETİNİ KENDİ BELİRLEDİ
Raporda, yönetim kurulu üyelerine sağlanan menfaatlerin genel kurul kararı ile belirlenmesi gerekirken yine yönetim kurulu ile belirlendiğine dair dikkat çekildi. Yönetim kuruluna ödenecek olan huzur hakkı ve ücret ödemesi gibi kararların yine yönetim kurulu tarafından belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğu belirtildi.

İZBETON’un vergi ve SGK borçlarını zamanında ödememesi sebebiyle gecikme cezası ödediği raporda yer alan bir diğer husus olarak öne çıktı. Şirketin, vergi borcu sebebiyle 2.285.355,97 TL gecikme cezası ödediği belirtildi. Ayrıca SGK’ya da 1.578.892,55 TL gecikme cezası ödediği raporda yer aldı.

BİR ŞOFÖR BİN 40 SAAT FAZLA ÇALIŞTIRILDI
Raporda yer alan bir diğer husus ise şirkete bağlı çalışan işçilerde fazla çalışma yaptırıldığı dikkat çekti. Fazla çalışma süresi kanunen yıllık 270 saat olmasına rağmen şoför olan bir işçinin bir yılda bin 40 saat fazla çalıştırıldığı dikkat çekti. Yıllık fazla çalıştırılan işçi sayısının ise 10 olduğu görüldü.

2004 YILINDAN BERİ BORCUNU TAHSİL ETMEDİ
Son olarak raporda şirketin vadesi geçmiş borçlara dair vade farkı uygulamaması ve alacaklara ilişkin takip tahsilat süreçlerinin başlatılmadığı yer aldı. Şirketin bir dernekten 2004 yılından tahakkuk etmiş ancak hala almadığı 75.875,81 TL olduğu görüldü. Yine vadesi geçmiş Gaziemir Belediyesinden 35.000,00 TL, Güzelbahçe Belediyesinden 7.909,34 TL, Balçova Belediyesinden 35.930,91 TL, Ören Belediyesinden 8.900,72 TL, Zeytinova Belediyesinden 14.597,21 TL, Ödemiş Bozdağ Belediyesinden 23.204,62 TL ve Geren Belediyesinden 14.160,00 TL olmak üzere toplam olarak 139.702,80 TL; 128 Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabında; Emiralem Belediyesinden 16.892,08 TL ile Koyundere Belediyesinden 6.176,29 TL olmak üzere toplamda 23.068,37 TL alacağı olduğu görüldü.

 
TCMB'den faaliyette bulunma izni iptali
 
Şimşek açıkladı... Dövizin ülkeye girişi için düzenleme
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Kasım 2023 Çarşamba 23:57

1 sayıştay görevini yaptı belirledi herşey ortada ve bir suç varsa neden ilgili makamlar görevlerini yapmıyor. 2 sadece ihale usülsüzlüğü kentsel dönüşümde mi var. araç alım işlerini ve kiralamalarıda bir kontrol edin 3 gereksiz yapılan yakıt harcamalarınıda kontrol edin sadece evine gelip giden gereksizlere verilen araçlarla izbetonun ikramiyeleri ödenir

Yorumu oyla      5      3  
Vatandaş 22 Kasım 2023 Çarşamba 22:03

Genel müdür gayet iyi işini yapiyor , iyi çalışmalar

Yorumu oyla      3      5  
Doğrular 22 Kasım 2023 Çarşamba 18:55

Bu hevali bir de belediye başkanı yaparlarsa vah ki vah bu chp'nin haline... izbeton'da az yediler biraz da belediye yiyip dibini tam sıyırırlar kırıntı dahi bırakmaz bunlar! Tıpış tıpış körü körüne bu iş bilmez yiyici takımına oy vermeye devam mı ???

Yorumu oyla      6      3  
Izmirli Hayır Sever 22 Kasım 2023 Çarşamba 18:11

İZBETONDA DÖNEN YOLSUZLUĞU SAGAR SULTAN SÜLEYMAN DUYDU DAHA NEYİ BEKLİYOLAR ACABA

Yorumu oyla      4      3  
İzmirli 22 Kasım 2023 Çarşamba 11:58

Ee böyle önemli bir kurumun başına heval gibi birini koyarsan olacağı bu! Daha neler okuyacağız neler acaba? Yediler bitirdiler güzelim İzmir'i... tunç bey yatacak yerin yok senin yerin!!

Yorumu oyla      18      4  
aşkla izmir 22 Kasım 2023 Çarşamba 11:37

Heval için yolun sonu görünüyor.

Yorumu oyla      18      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa'ya yeni adliye binası!
AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, ...
Sayıştay Raporları belli oldu… İZBAN’da kriz!
İzmir Banliyö Taşımacılığı  Sistemi Ticaret Anonim Şirketi’nin (İZBAN) ...
Konak'ta kadın öyküleri yarışması sonuçlandı
Konak Belediyesi Kadın Öyküleri Kısa Öykü ve Şiir Yarışması’nda “Muhayyile” ...
 
Sayıştay’dan İZFAŞ’a uyarı: Soyer'in başkanlığı mevzuata aykırı!
İZFAŞ’ın Sayıştay raporunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ...
Menderes'te öğrencilere 'cep harçlığı' desteği
Menderes Belediyesi tarafından başlatılan eğitime destek programı kapsamında ...
Başkan Batur'dan Özel'e ziyaret
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti.
 
Soruşturma açılması sonrası Soyer'den açıklama: Her sözümün arkasındayım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İçişleri Bakanlığı’nın kendisine ...
Tunç Soyer'e soruşturma açıldı!
İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e İzmir’in ...
Çiğli’de Çocuk Hakları Günü kutlandı
Çiğli Belediyesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Çiğlili ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva