HABERLER>DÜNYADAN
19 Aralık 2015 Cumartesi - 10:35

Rusya’da Türk bankalarına ‘kar maskeli’ teftiş!

Rusya-Türkiye arasındaki uçak krizi yeni bir boyuta taşındı. İki ülke arasındaki gerginliğe bugüne kadar kapsam dışı bırakılan finans sektörü de eklendi. Rusya’nın 4’ü Türk 20 bankaya kar maskeli güvenlik güçleri ile baskın yapıp, Türk müşterilerin banka hesaplarını incelemesi büyük yankı buldu. Yetkililer ‘Hedef bankalar değil, Türklerin para trafiği’ derken, Rus medyası Levent E. adlı bir işadamının karapara aklamaktan gözaltına alındığını duyurdu.

Rusya’da Türk bankalarına ‘kar maskeli’ teftiş!

‘Türk bankalarına Rus baskını’nda Rusya’nın İç İstihbarat Örgütü FSB’nin Türk bankalarına yaptığı operasyona ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Rus hükümetine yakınlığı ile bilinen LifeNews haber kanalı baskının görüntülerini yayınladı.
 
LifeNews’ün Hürriyet’in haberinde yer alan bilgileri de kullanarak yayınladığı görüntülerde kar maskeli güvenlik güçlerinin bir banka şubesinde çalışanlarla konuştukları ve masalardaki çekmecelere baktıkları görülüyor. Bir diğer Rus haber kanalında ise ‘karapara aklama’ operasyonu kapsamında 5’i Türk 8 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
 
Haberde 1992’den bu yana Rusya’da iş yapan Türk işadamı Levent E.’nin gözaltı görüntülerine yer verilerek, 20 yıl hapis istemiyle gözaltına alındığı bilgisi verildi. Rusya’da faaliyet gösteren 4 Türk bankasının şubelerine önceki gün FSB’nin mali işler alanındaki uzman ekipleri baskın yapmış, bir işadamının da adını vererek bankanın tüm işlemlerini incelemişlerdi.
 
TELEFON İÇİN NÖBET TUTTULAR
Rusya’da faaliyet gösteren bir Türk bankasının Genel Müdürü, konuyla ilgili Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede asıl hedefin bankalar değil, Türk vatandaşlarının bankacılık işlemlerini kontrol etmek olduğunu vurguladı. İsminin açıklanmasını istemeyen banka Müdürü baskın anlarını şöyle anlattı:  “Moskova’daki bankamıza Rus mali müfettişler polis eşliğinde geldiğinde biz yönetici olarak şehirde bir görüşmedeydik. Olan bitenlerin karşısında apar topar bankaya geri döndük. İlk önce Rusya ile Türkiye arasında patlak veren kriz yüzünden genel mali denetim yapılmak istendiğini düşündük. Ancak geldiğimizde araştırmanın bankanın kendisi hakkında değil, bizde hesapları bulunan bazı şirketler yüzünden yapıldığını anladık. Müfettişler ilgilendikleri şirketlerin hesaplarını araştırırken, 4 polis görevlisi bankada çalışan personelin ne sabit ne de cep telefonlarını kullanmaması için nöbet tuttu.”
 


KASALARI BİLE AÇTIRDILAR
Baskın sırasında polislerin sert davrandıklarının söylenemeyeceğini kaydeden banka yetkilisi şöyle devam etti: “Sadece bizden istenilenleri oldukça kibar bir şekilde yerine getirmemizi istediler. Hesaplar yanı sıra kasamızı da açarak içindeki para miktarını kontrol ettiler. İlgilendikleri müşterilerimizin hesap dökümlerini alarak akşam saatlerinde bankadan ayrıldılar. Cuma sabahından (dün) itibaren her zaman olduğu gibi iş başı yaparak müşterilerimize hizmet vermeye başladık.” Bankanın müdürü Rus güvenlik güçlerinin hangi firmaların hesaplarıyla ilgilendiklerini basına açıklanmasının etik olmayacağını belirterek isim vermekten kaçınırken, Türkiye ile yapılan bankacılık işlemlerinin mercek altında olduğunu söyledi.
 
BASKIN NEDENİYLE KAPALIYIZ
Rusya’daki 4’ü Türk sermayeli 20 bankada önceki gün Moskova saatiyle yaklaşık sabah 10’da başlayan baskını andıran kontrolün, akşam 6’ya kadar sürdüğü banka görevlileri tarafından teyid edildi. Bu nedenle inceleme yapılan bankalar önceki gün (perşembe) müşterilerine hizmet veremedi. Bankalar giriş kapılarına “Teknik nedenden dolayı bugün kapalıyız” yazısı asmak zorunda kaldı. Birçok müşteri yine de ne olduğunu öğrenmeye çalıştı. Banka görevlileri müşterileri sakinleştirerek “Bir sorun yok. Yarın gelin işlemleriniz yapılacak” cevabı verdiği aktarıldı.

LEVENT ENDAM KİMDİR?
RUS medyası dün baskınlara ilişkin haberlerde Rusya’da işleri bulunan Türk vatandaşı Levent E.’nin gözaltına alındığı bilgisine yer verdi. Levent E.’nin gözaltı görüntüleri ve bankalara yapılan baskınlara ilişkin görüntülerin de paylaşıldığı Rus haber kanalı Moskova’nın haberinde Levent E. ile birlikte yardımcısı Alper E. dahil 5’i Türk 8 kişinin gözaltına alındığı, Levent E.’ye ait 30 işyerine baskın yapıldığı kaydedildi. Karapara aklama suçlamasıyla hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istenen Levent E., çeşitli Türk şirketlerinin Rusya faaliyetlerinde görev aldıktan sonra kendi işini kuruyor. 1992’den bu yana Rusya ile iş yapan Levent E., başlangıçta eski binaların restore edilip yenilenmesi işlerini yürütmüş. Ardından villa ve kamu binaları inşaatı derken Moskova ve çevresinde birçok projeye imza atmış. 2001 yılında Portal Impex adlı bir şirket kuran Levent E., lojistik ve gümrükleme işlerine de giriyor. Bir süre sonra perakendeciliğe de adım atan Levent E., Türkiye’yle birlikte Rusya pazarının da distribütörü olan Aydınlı Group’tan Fransız Cacharel’in bayiliğini alıyor.


 
YURTDIŞINA PARA KAÇIRMA
Önceki gün sadece Türk bankalarına değil 16 Rus bankasına da baskın yapıldığı toplamda 20 bankaya operasyon gerçekleştirildiği Rus basınında da yer aldı. Rus medyası, sürpriz banka baskınlarının Rusya’da karapara aklama ve yurt dışına para kaçırma olaylarıyla ilgili genel denetim amaçlı olduğunu ön plana çıkardı. Rus NewsLife televizyonu konuyla ilgili haberinde bir Türk bankasına yapılan baskından görüntüler kullanırken, bankaya ilişkin şu iddiaya yer verdi: “Türk vatandaşları söz konusu bankadaki hesaplarında bulunan paraları birkaç banka üzerinden Rusya dışına aktardı. Yapılan aramalar sonucunda ‘Yasa dışı banka işlemleri’, ‘döviz ve ruble fonlarının geri dönüşümünde görevi aksatmak’ ve ‘suç organizasyonu oluşturmak’ iddialarıyla banka hakkında soruşturma açıldı.” Haberde ayrıca baskın kapsamında 1 milyon Ruble (44 bin TL) kaytdışı para ele geçirildiği iddia edildi. Baskın yapılan bankalardan birinin Türkiye’deki genel müdürü de “Bulunmuş herhangi bir yasadışı işlem yok. Zamanlama ve uslup manidar” diye konuştu. (Hürriyet)
 

 
BM’den Irak’taki Türk askerleri için karar!
 
İki ilçede 4 günde 68 terörist öldürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BM’den Irak’taki Türk askerleri için karar!
BMGK: Irak ve Türkiye ikili görüşmeleri sürdürüp, sorunu kendi aralarında çözmeli.
BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye tasarısı kabul edildi
Suriye tasarısı, New York'taki BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi.
Irak'tan Türkiye'ye yeni çağrı: Askerlerini çek
Irak bir kez daha Türkiye'ye, Kuzey Irak'taki askerlerini çekme çağrısını ...
 
Rusya vizesi kaç para olacak?
Rusya’nın vurulan uçak krizi yüzünden Türkiye’ye yönelik ilan ettiği yaptırımlar ...
Selanik’te Atatürk’ün doğduğu eve molotoflu saldırı!
Yunanistan'da Atatürk'ün doğduğu evin de bulunduğu Selanik Başkonsolosluğu ...
Esad: Suriye sorununun çözüm anahtarı Türkiye'de
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesindeki krizin çözümü konusunda ...
 
Rusya karakutuyu çekiçle açtı!
Rusya, Türk jetleri tarafından düşürülen savaş uçağının Türk hava sahasına ...
Rus ajanlar Türk bankalarını bastı!
Rusya’nın uçak krizi nedeniyle Türkiye’ye yönelik yürüttüğü gerginlik ...
Cameron'dan AB'den çıkmamak için 4 şart
Brüksel'de yapılan AB Liderleri Zirvesi'nde konuşan İngiltere Başbakanı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva