HABERLER>DÜNYADAN
18 Aralık 2015 Cuma - 11:36

Esad: Suriye sorununun çözüm anahtarı Türkiye'de

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesindeki krizin çözümü konusunda Türkiye ve Suudi Arabistan'ın anahtar ülkeler olduğunu söyleyerek "teröristlere yardım kesilirse krizi 1 yıldan kısa bir sürede çözebileceğini" öne sürdü.

Esad: Suriye sorununun çözüm anahtarı Türkiye de

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ülkesinde 5 yıla yakın süredir devam eden krizin 1 yıldan daha kısa bir süre içinde bitirilebileceğini, ama rejim değişikliği çabalarının bu süreyi uzattığını vurguladı. Hollanda televizyonuna konuşan Esad, ülkesinde yaşanan iç savaş kapsamında 'sorumlu' olarak işaret ettiği Türkiye'yle Suudi Arabistan'ın 'gerekli tedbirleri almaması' nedeniyle sürecin uzadığını, bu iki ülkenin krizin çözümü için 'kilit önemde' olduğunu söyledi.
 
Esad, "kendi ideolojileri doğrultusunda ülkesindeki silahlı örgütlere silah ve para yardımı yapan bu ülkelerin desteği kesmesi halinde, IŞİD'in 1 yıldan kısa sürede bitirileceğini" öne sürdü.
 
New York'ta bugün başlayacak olan uluslararası Suriye görüşmelerinin hemen öncesinde Hollanda kanalı NPO2’ye konuşan Esad, bazı Batılı liderlerin son haftalarda giderek artan "Esad’ın hemen gitmesine gerek yok" şeklindeki değerlendirmelerini ise alaya aldı: "Benim adıma onlara teşekkür edin. Gitmek için çantamı hazırlamıştım. Artık kalabilirim..."
 
'SURİYE'DEN İZİN ALIN'
Şam'daki Başkanlık Sarayı'nda gerçekleştirilen röportajda Esad, uluslararası koalisyonun IŞİD'e yönelik operasyonlarını gerçekçi bulmadığını da belirtti ve bu operasyonların 'yasa dışı ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu' savundu.
 
Suriye'nin egemen bir ülke olduğunu belirten Esad, Batı ülkelerinin kendilerinden izin almadan operasyon yapmasının haksızlık olduğunu söyleyerek, terörizmle mücadele etmek isteyen ülkelerin Şam yönetimiyle işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.
 
'CİHATÇILARIN SORUMLUSU BAŞARISIZ UYUM POLİTİKALARI'
Esad, IŞİD'e katılmak amacıyla Suriye'ye giden Avrupa Birliği vatandaşları konusunda da Avrupa ülkelerini eleştirdi ve bu ülkelerden Suriye'ye giden cihatçıların sorumlusunun, Avrupa'daki başarısız uyum politikaları olduğunu savundu.
 
Esad, Avrupa’daki yüzlerce kişinin ‘cihat için’ Suriye’ye akın etmesine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: “Burada sorulması gereken soru şu: Onları Avrupa’da neden tuttunuz? Buraya gelirler. Bu normal. Kaos ortamı hakim, Suriye Avrupa, Türkiye, Suudi Arabistan gibi ülkeler yüzünden terörist yuvası haline gelmiş… Haliyle tüm dünyadan teröristlerin buraya geliyor olması normal. Asıl soru şu: Onları neden Avrupa’da tuttunuz? Terörle gerçekten mücadele etmediniz.”
 
'BİZ AVRUPA'YA TERÖRİST GÖNDERMİYORUZ, ONLAR SURİYE'YE GELİYOR'
 
Esad, gazetecinin, “Avrupa bu kişilerle ilgili nerede hata yaptı” sorusunu da şöyle yanıtladı: “İki şey var. Birincisi Avrupa hükümetleri bu insanları toplumlarına entegre etme görevlerinin yerine getirmedi. Gettolarda yaşadılar. Gettoda yaşarsanız, aşırıcı olursunuz.
 
İkincisi de şu: Birçok Avrupa yetkilisi petrolden gelen para için değerlerini sattı. Vahabi Suud kurumlarının parasını alıp bu karanlık ve aşırıcı ideolojinin Avrupa’ya götürülmesine izin verdiler. Bu yüzden siz bize terörist ihraç ediyorsunuz. Biz size ihraç etmiyoruz. Cihatçılar Suriye’ye geliyorlar, ardından Avrupa’ya geri dönüyorlar; tıpkı Paris saldırılarını gerçekleştiren 3 zanlı gibi."
 
Esad, Suudi Arabistan'ın Avrupa'daki Müslümanları radikalleştirmek için parasal destekte bulunduğunu ve Batılı ülkelerin bu yöndeki çabalara göz yumduğunu da öne sürdü.
 
'ÇANTAMI HAZIRLAMIŞTIM...'
Hollandalı gazeteciler Esad'a, ABD ve Fransa'nın sorunun çözümü için bir süre daha yola kendisiyle devam edilebileceği yönündeki görüşünü de anımsattı. Esad buna alaycı bir dille yanıt vererek, "Benim adıma onlara teşekkür edin. Ben gitmek için çantamı hazırlamıştım. Artık kalabilirim" dedi.
 
Suriye Devlet Başkanı, diğer ülkelerin ne düşündüğünün önemli olmadığını belirterek, "Esad Suriye'nin problemi. Halk istedikçe kalacaktır. Başkalarını hiç ilgilendiremez" diye konuştu.
 
Esad, Suriye halkına daha iyi bir seçeneğin sunulması halinde görevden ayrılabileceğini de dile getirerek, "Benim gitmemi istiyorlarsa, seçim sandığı orada. Ama bunun için Suriye halkını ikna etmeleri ve daha iyi bir seçenek sunmaları gerekiyor" dedi.
 
Batı ülkelerinin çözüm için kendisinin görevden uzaklaştırması yönündeki çabalarına da tepki gösteren Esad, "Eğer bir Suriyeli çıkıp 'Hollanda Başbakanı görevden uzaklaştırılmalı' dese Hollanda halkı bunu kabul eder mi" şeklinde konuştu.

 
34 yıldır ailecek lastik değiştiriyorlar!
 
İZBAN'da sıcak saatler
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 18 Aralık 2015 Cuma 12:56

Türkiye 100 yıl once yaptığı tarihi hatayı tekrarlıyor. Osmanlı kaybeden Almanya'nın yanında olmayı seçmişti. Sevr'i imzaladı. Şimdi kaybeden ABD'nın yanında. Ama işi düzeltmek için zaman var. Ve ne olacak göreceğiz...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya karakutuyu çekiçle açtı!
Rusya, Türk jetleri tarafından düşürülen savaş uçağının Türk hava sahasına ...
Rus ajanlar Türk bankalarını bastı!
Rusya’nın uçak krizi nedeniyle Türkiye’ye yönelik yürüttüğü gerginlik ...
Cameron'dan AB'den çıkmamak için 4 şart
Brüksel'de yapılan AB Liderleri Zirvesi'nde konuşan İngiltere Başbakanı ...
 
Flaş! İsrailli yetkili: Türkiye ile ön anlaşmaya varıldı
İsrail ve Türkiye'nin ilişkileri normalleştirme amacıyla ön mutabakata vardığı duyuruldu.
NATO'dan Rusya'ya 'askerleri çek' çağrısı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'dan ateşkes anlaşmasına uyarak ...
Putin'in toplantısındaki Türkiye bayrağının sırrı çözüldü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın toplantısında takip edenlerden ...
 
Putin: Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür!
Rusya Devlet Başkanı Putin, 2015'i değerlendirdiği basın toplantısında ...
IŞİD bir ülkede daha büyüyor!
ŞİD'in Afganistan'da ilerleme kaydettiği ve ülkede ikmal yollarını ele ...
ABD'de Müslüman hakim ırkçıların hedefi oldu
Brooklyn 7. bölgede seçimleri kazanan Afrika kökenli kadın hakim göreve ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva