Esad: Suriye sorununun çözüm anahtarı Türkiye de
Esad: Suriye sorununun çözüm anahtarı Türkiye'de
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesindeki krizin çözümü konusunda Türkiye ve Suudi Arabistan'ın anahtar ülkeler olduğunu söyleyerek "teröristlere yardım kesilirse krizi 1 yıldan kısa bir sürede çözebileceğini" öne sürdü.
18 Aralık 2015 Cuma  11:36

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ülkesinde 5 yıla yakın süredir devam eden krizin 1 yıldan daha kısa bir süre içinde bitirilebileceğini, ama rejim değişikliği çabalarının bu süreyi uzattığını vurguladı. Hollanda televizyonuna konuşan Esad, ülkesinde yaşanan iç savaş kapsamında 'sorumlu' olarak işaret ettiği Türkiye'yle Suudi Arabistan'ın 'gerekli tedbirleri almaması' nedeniyle sürecin uzadığını, bu iki ülkenin krizin çözümü için 'kilit önemde' olduğunu söyledi.
 
Esad, "kendi ideolojileri doğrultusunda ülkesindeki silahlı örgütlere silah ve para yardımı yapan bu ülkelerin desteği kesmesi halinde, IŞİD'in 1 yıldan kısa sürede bitirileceğini" öne sürdü.
 
New York'ta bugün başlayacak olan uluslararası Suriye görüşmelerinin hemen öncesinde Hollanda kanalı NPO2’ye konuşan Esad, bazı Batılı liderlerin son haftalarda giderek artan "Esad’ın hemen gitmesine gerek yok" şeklindeki değerlendirmelerini ise alaya aldı: "Benim adıma onlara teşekkür edin. Gitmek için çantamı hazırlamıştım. Artık kalabilirim..."
 
'SURİYE'DEN İZİN ALIN'
Şam'daki Başkanlık Sarayı'nda gerçekleştirilen röportajda Esad, uluslararası koalisyonun IŞİD'e yönelik operasyonlarını gerçekçi bulmadığını da belirtti ve bu operasyonların 'yasa dışı ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu' savundu.
 
Suriye'nin egemen bir ülke olduğunu belirten Esad, Batı ülkelerinin kendilerinden izin almadan operasyon yapmasının haksızlık olduğunu söyleyerek, terörizmle mücadele etmek isteyen ülkelerin Şam yönetimiyle işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.
 
'CİHATÇILARIN SORUMLUSU BAŞARISIZ UYUM POLİTİKALARI'
Esad, IŞİD'e katılmak amacıyla Suriye'ye giden Avrupa Birliği vatandaşları konusunda da Avrupa ülkelerini eleştirdi ve bu ülkelerden Suriye'ye giden cihatçıların sorumlusunun, Avrupa'daki başarısız uyum politikaları olduğunu savundu.
 
Esad, Avrupa’daki yüzlerce kişinin ‘cihat için’ Suriye’ye akın etmesine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: “Burada sorulması gereken soru şu: Onları Avrupa’da neden tuttunuz? Buraya gelirler. Bu normal. Kaos ortamı hakim, Suriye Avrupa, Türkiye, Suudi Arabistan gibi ülkeler yüzünden terörist yuvası haline gelmiş… Haliyle tüm dünyadan teröristlerin buraya geliyor olması normal. Asıl soru şu: Onları neden Avrupa’da tuttunuz? Terörle gerçekten mücadele etmediniz.”
 
'BİZ AVRUPA'YA TERÖRİST GÖNDERMİYORUZ, ONLAR SURİYE'YE GELİYOR'
 
Esad, gazetecinin, “Avrupa bu kişilerle ilgili nerede hata yaptı” sorusunu da şöyle yanıtladı: “İki şey var. Birincisi Avrupa hükümetleri bu insanları toplumlarına entegre etme görevlerinin yerine getirmedi. Gettolarda yaşadılar. Gettoda yaşarsanız, aşırıcı olursunuz.
 
İkincisi de şu: Birçok Avrupa yetkilisi petrolden gelen para için değerlerini sattı. Vahabi Suud kurumlarının parasını alıp bu karanlık ve aşırıcı ideolojinin Avrupa’ya götürülmesine izin verdiler. Bu yüzden siz bize terörist ihraç ediyorsunuz. Biz size ihraç etmiyoruz. Cihatçılar Suriye’ye geliyorlar, ardından Avrupa’ya geri dönüyorlar; tıpkı Paris saldırılarını gerçekleştiren 3 zanlı gibi."
 
Esad, Suudi Arabistan'ın Avrupa'daki Müslümanları radikalleştirmek için parasal destekte bulunduğunu ve Batılı ülkelerin bu yöndeki çabalara göz yumduğunu da öne sürdü.
 
'ÇANTAMI HAZIRLAMIŞTIM...'
Hollandalı gazeteciler Esad'a, ABD ve Fransa'nın sorunun çözümü için bir süre daha yola kendisiyle devam edilebileceği yönündeki görüşünü de anımsattı. Esad buna alaycı bir dille yanıt vererek, "Benim adıma onlara teşekkür edin. Ben gitmek için çantamı hazırlamıştım. Artık kalabilirim" dedi.
 
Suriye Devlet Başkanı, diğer ülkelerin ne düşündüğünün önemli olmadığını belirterek, "Esad Suriye'nin problemi. Halk istedikçe kalacaktır. Başkalarını hiç ilgilendiremez" diye konuştu.
 
Esad, Suriye halkına daha iyi bir seçeneğin sunulması halinde görevden ayrılabileceğini de dile getirerek, "Benim gitmemi istiyorlarsa, seçim sandığı orada. Ama bunun için Suriye halkını ikna etmeleri ve daha iyi bir seçenek sunmaları gerekiyor" dedi.
 
Batı ülkelerinin çözüm için kendisinin görevden uzaklaştırması yönündeki çabalarına da tepki gösteren Esad, "Eğer bir Suriyeli çıkıp 'Hollanda Başbakanı görevden uzaklaştırılmalı' dese Hollanda halkı bunu kabul eder mi" şeklinde konuştu.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/esad-suriye-sorununun-cozum-anahtari-turkiye-de/915462