HABERLER>POLİTİKA
24 Ağustos 2022 Çarşamba - 11:15

Öztrak, İzmir'de '128 milyar dolar'ı hatırlattı... Yeni kayıp para iddiası!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası'nın İzmir mesaisinde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Bugün artık ülkede kural değil kral var. Milletlerin zengin olması kral değil, kural olmasına bağlı. 128 milyar dolar dışında 60-70 milyar dolar bu senenin başından beri buharlaşmaya devam ediyor" dedi. "Ülkede kural yok, kral var" sözleri ile iktidarı hedef alan Öztrak, 2023 seçimlerinde iktidar olmaları durumunda hayata geçecek '3 Yeni' başlıklı yol haritasını da açıkladı.

Öztrak, İzmir de  128 milyar dolar ı hatırlattı... Yeni kayıp para iddiası!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası, iş dünyası ile bir araya gelmek ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla İzmir iş dünyası ile iki günlük program kapsamında bir araya geliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak başkanlığında, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, 24. dönem İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’den oluşan heyetin ilk durağı İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği oldu. Toplantıya heyet üyelerinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP’li Milletvekilleri Tahsin Tarhan, Atilla Sertel, Kamil Okyay Sındır, Bedri Serter, Sevda Erdan Kılıç, Ednan Arslan, Tacettin Bayır, Akif Hamza Çebi, Orhan Sarıbal, Özkan Yalım, Gökhan Zeybek ile çok sayıda esnaf odası üyesi katıldı.

ÖZTRAK: KURAL YERİNE KRAL VAR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda CHP Sözcüsü Faik Öztrak katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi. Öztrak, bugüne kadar ekonomi masası kapsamında 39 şehir gezdiklerini söyledi. Öztrak açıklamasında "Bugüne kadar 39 ilimizi ziyaret ettik, 40 bin kilometre yol yaptık. Türkiye’nin önemli şehirlerini, önemli bölgeleri dolaşıp esnaf ve iş insanları ile bir araya gelme şansını bulduk. Aynı anda iki krizi beraber yaşıyoruz. 2000’li yılların başındaki kriz sonrası izlemeye başlanan program bu ülkenin ihtiyaçlarına cevap vermiyor, sıcak para gelmiyor. Ama bu iktidar borçla, şişirme ile ekonomiyi sürdürmeye çalışıyor.  Cari açığımız rekordan rekora koşuyor, döviz rezervimiz bitti, enflasyon aldı başını gitti. Çalışan ile çalıştıran arasındaki denge şu anda yok. Faiz ve ranttan kazananların dengesi var ve çalışanlar için bu denge hep bozuluyor. Diğer taraftan da ucube bir Cumhurbaşkanlığı sistemi diye bir sistem geldi. Artık ülkede şu an kural yerine kral var. Gece yatıyorsunuz, sabah uyanıyorsunuz tüm oyunun kuralları değişebiliyor, her şey tek kişinin iki dudağı arasından çıkacak söze bağlı. Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinde ortak olma, güvenilirlik algısı azaldı. Pandemi sonrasında tedarik zincirindeki sorunlar, değişen düzen derken önemli fırsatlar da var. Ama tek adam sisteminin yarattığı kriz ile bu fırsatları kaçırıyoruz" dedi.

BUHARLAŞAN PARA
AK Parti’nin ekonomi politikasını eleştiren Öztrak, 128 milyar doların kaybolmasının yanı sıra yılbaşından bu yan 60-70 milyar doların buharlaştığını söyleyerek "Milletin zenginleşmesi için kral yerine kural olmasına bağlıdır' diye bir şey ortaya koydum. Kurumsal kalite endeksi üzerine çalıştık. Türkiye’nin katılımcılık ve hesap verilebilirlik bakımından durumu içler acısı. Türkiye'nin durumunu diğer verilerle ortaya çıkardık, 'hukuk sisteminin olmaması cebimizi boşaltıyor' diyorduk, bunu test ettik. Bu endekslerde iyi olan ülkelerin gelir seviyesinin de yüksek olduğunu görüyoruz. O yüzden artık Türkiye'nin yeni kurallara, yeni kadrolara ihtiyacı var diyoruz. Ekonomide çok ciddi sıkıntılar var, 128 milyar dolar buharlaştırıldı, 60-70 milyar dolar bu senenin başından beri buharlaşmaya devam ediyor. Ekonomi tek kişinin ağzından çıkan ve hiçbir iktisatçının kabul etmediği 'faiz sebep, enflasyon sonuç' denilerek kurban edildi. Enflasyon yüzde 80'leri buldu. Ekonomide belirsizlik arttı. 12 ay sonrası için kur beklentisi 25-30 TL. İşin nereye gideceği bilinmiyor, bu belirsizlik çok ciddi sıkıntılara yol açıyor ve güven kalmıyor" şeklinde konuştu.

KÖTÜ YÖNETİM SEBEP, ESNAFIN BÜTÇEDEN HAK ETTİĞİ DESTEĞİ ALAMAMASI SONUÇ
Öztrak, iktidarın ‘dünyanın her yerinde enflasyon var’ çıkışını da yorumlayarak "Dışarıda da enflasyon var diyorlar, doğru. Hatta burnumuzun dibinde savaş var. Savaşan ülkelerden Rusya'da enflasyon yüzde 15, işgal altındaki Ukrayna'da ise enflasyon oranı yüzde 22, Türkiye'de ise yüzde 79,6-80. Demek ki bu iş dışarıdan değil bizden. 'Enerji fiyatlarındaki artıştan enflasyon oldu' diyorlardı, enerjide ciddi artışlar oldu ama dünyada olanın bizde misli var. 'Türkiye modeli yaptık' dediler, 'cari açık düşecek' dediler, bu işe başladılar, başladıktan sonra cari açık her ay rekor üstüne rekor kırıyor. Demek ki bu model çalışmıyor. 1 yıl içinde ödenmesi gereken borçlar 182 milyar dolar, yerine 180 milyar dolar daha bulacağız çünkü cari açığımız var. Onu da finanse etmemiz gerekiyor. Merkez Bankasının net rezervleri eksi 52,7 milyar dolar. Kasa boş, bitmiş, tüketilmiş. Kötü yönetim sebep, esnafın bütçeden hak ettiği desteği alamaması sonuç " ifadelerini kullandı.

Öztrak konuşmasında iktidar olmaları durumunda hayata geçecek '3 Yeni' başlıklı yol haritasını anlatarak şunları söyledi: 

Yeni Kurallar: Tek kişilik rejimden Güçlendirilmiş Parlamenter Demokrasiye geçeceğiz. ‘‘Kral Değil, Kural’’ olacak.  

Yeni Kurumlar: Bu rejimin yıprattığı kurumları güçlendireceğiz. - Yeni kurumları kuracağız. - Kurumsal kapasiteyi liyakatle ayağa kaldıracağız.

Yeni Kadrolar: Metal yorgunu, güven vermeyen liyakatsiz kadrolar değişecek. - Liyakatli, bilgili, tecrübeli kadrolarla dört sütunlu sürdürülebilir kalkınma stratejimizi hayata geçireceğiz

KİRADAN ÇOK ELEKTRİK FATURASI GELİYOR
CHP Sözcüsü Öztrak’ın ardından konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu ise “30 ilçede 1250 delegemiz var. İESOB’ta seçim kazanmak siyasi partide seçim kazanmaktan daha zor. Pandemi atlattık, bunun en mağduru tereddütsüz esnaflardır. Kahveler, lokantalar, kırtasiyeler kapalı. 5 yıldızlı restoranlar açık. Uçakta yan yana insanları bindirdiniz. THY açık da biz neden kapalıyız. Hükümetten destek gördük evet ancak yaralarımıza merhem olamadılar. Ocak ayında seçimlerimiz başladı. Orada esnafların derdini tek tek dinledik. Öncelikli güncel sorunlarımızdan birinci sırada elektrik parası sorunumuz var.  Kiramızdan daha yüksek fatura geliyor. Dükkanını kapatan arkadaşlarımız var. İkincisi akaryakıt, maliyetlerin artışına yönelik sorunlarımız var. Üçüncü sorunumuz enflasyon. Yüksek enflasyonla ilgili sürdürülebilir fiyat politikası olmalı. Krizden önce 500 bin ile işlerimizi yürütüyorsak şimdi 4- 5 katına yükseldi. Ciromuz azaldı” ifadelerini kullandı.

Mutlu zincir marketlerin küçük esnafı oldukça etkilediğini söyleyerek “Kira sorunumuz var. Hükümet konutlarda kısıtlama getirdi. Bu iş yerlerini de kapsasın. Alış veriş merkezlerinden geçtik 3 harfliler çıktı. Adım attığınız yerde bunlar var. Mehmet Ali Susam birlik başkanlığı döneminde bunları söyledi. Biz bunun önüne geçemedik. Geçen hafta tekne sattılar. Bir esnaf tekne satmamalı. Bu mağazalarda neyin satılıp satılmayacağını bilmek istiyoruz. Madem öyle biz de dükkanın önüne klima koyup satalım. Kefaret kooperatifleri iyi ki var da can suyu alıyoruz” şeklinde konuştu.

KİRA STOPAJI KALDIRILSIN
Mutlu konuşmalarının sonunda “Kira stopajı bizim borcumuz değil. Mükellefi biz değiliz. Kaldırılması gerekir. SGK ile ilgili sorunumuz bir tane değil. Niye biz 5 yıl sonra emekli oluyoruz. Bizim günahımız ne? 2000’den önce geriye dönük sigorta ödemesi yapılmıyor. Buna yönelik düzenleme yapılması lazım. İktidardan da muhalefet olarak sizden de bunları talep ediyoruz. İktidarınız halinde de bunları madde madde konuşmuştuk ne oldu diye de sorarız” ifadelerini kullandı.

Toplantının sonunda oda üyeleri söz alarak ekonomi masasındaki heyete sorunlarını iletti.

 
'Soruları gördüm' demişti... KPSS sözleri mahkemelik!
 
Başkan Soyer 'geçit yok' dedi... 'Zehir gemisi' yargıya taşındı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Düz Partili 24 Ağustos 2022 Çarşamba 16:46

Elektrik ve su parası birbiri ile yarış ediyor,yok aslında farkınız,kürsüye geçen lâf yetiştirmekten başka bir şey yoktur,halkı rahat ettirecek hiç bir konuda ortaklaşa yapılan bir iş yok sadece milletvekili maaşlarını artırmada toptan icraat yaparlar...

Yorumu oyla      11      3  
Vatandaş 24 Ağustos 2022 Çarşamba 14:50

Sayın milletvekili Öztrak,siz çok şanslısınız,çünkü dededen toruna milletvekili olarak görev yapıyorsunuz,ön seçim yok her şey hazır,genel başkan yardımcılarının memleketlerinde belediyeler Akp belediyesi var ve CHP oyları Izmır'den çok düşük ondan sonra ızmir 'de ahkâm kesiyorlar,bırakın bu işleri halkçı görünüşünüz var ama işleyiş farklı elit kesimin elinde olan bir parti...

Yorumu oyla      24      6  
sezarın hakkı sezara 24 Ağustos 2022 Çarşamba 13:39

dostum az bildiğin gerçekten çok açık.

Yorumu oyla      7      7  
Az Bilmiş 24 Ağustos 2022 Çarşamba 13:19

ALGILAR, OLGULAR savaşı. Ne kadar ALGI yapabilirsen, o kadar öndesin mantığı. Gerçek şu ki HAZİRAN 2022 de 120 bin araç trafiğe çıkmıştır. İşte bu haber OLGUDUR. Olgu demek, olmuş demektir. Sizler hep ALGI peşindesiniz. Sizlere kolay gelmeSİNNNN. Madem İzmir'' e gelmişken şu bizim başkanla bir konuşuverinde kendi işini yapsın. Yerelde kalsın. Oda ALGI peşinde.

Yorumu oyla      10      9  
vatandaş 24 Ağustos 2022 Çarşamba 12:18

ne yapsanız bu halk size güvenmiyor işiniz gücünüz tiyatro yalan tayip gitsinde ülke batmış bitmiş bölünmüş umrunuzda değil tek derdiniz tayip bu ülkeyi kim kurtarır ekonomiyi kim çözer adayınız bu olmalı ama siz HDP kime oy verir arayışınız bu

Yorumu oyla      12      12  
kırlangıç 24 Ağustos 2022 Çarşamba 11:57

Siz önce kendi belediyelerinize bakın,bilhassa izmir ilçeleri...

Yorumu oyla      17      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siyasette festival tartışması alevlendi
Muğla'daki festival yasağı kararı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ...
Öldükten sonra iş güvenliği! CHP'li Kılıç'tan tepki geldi
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kapının altından altılı masaya ‘mesaj’ atanlar!
Mehmet KARABEL yazdı... Kapının altından altılı masaya ‘mesaj’ atanlar!
 
AK Parti İzmir'den Tunç Soyer'e 'pis su' tepkisi!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile AK Parti İzmir İl Başkanı ...
'İsrail'le ilişkiler Filistin davasına desteğimizi azaltmayacak'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile düzenlenen ortak ...
Düğüm çözüldü... Menderes'in ilçe başkanı belli oldu!
Bir hafta önce istifa eden CHP Menderes İlçe Başkanı Ahmet İşler’den boşalan ...
 
AK Parti'den 'erken seçim' iddialarına yanıt
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ''erken seçim'' iddialarına ilişkin konuştu. ...
Erdoğan: Kırım'ın ilhakını tanımıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Kırım Platformu Çevrimiçi Liderler Zirvesi''ne ...
'Kur Korumalı Mevduat' eleştirisi
Bu haftaki grup toplantısını Niğde'de gerçekleştiren CHP Genel Başkanı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva