HABERLER>POLİTİKA
24 Ağustos 2022 Çarşamba - 09:50

Öldükten sonra iş güvenliği! CHP'li Kılıç'tan tepki geldi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Yalova Sefine Tersanesinde yüksekten düşerek hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ’ın ölü bedeninde kalan kopmuş halatın kalan kısmının çıkarılmaya çalışılarak işçinin güvenlik önlemi almadığı izlenimi verilmek istenmesine” tepki gösterdi.

Öldükten sonra iş güvenliği! CHP li Kılıç tan tepki geldi

TBMM Divan Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen, “beşli çete” olarak anılan şirketlerin arasında yer alan Kolin İnşaatın kurucusu olduğu Sefine Tersanesinde 17 Ağustos günü yaşanan skandal olayda; Özyılmazlar taşeron firmasında çalışan ve yüksekten düşerek hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ’ın İSG uzmanları tarafından işçinin ölü bedeninden, kopan halatın kalan kısmının çıkarılmaya çalışılmasının ve yardıma koşan işçilerin buna engel olmaya çalışmasının hem kamera kayıtlarıyla hem de işçilerin verdiği ifadelerle ortaya çıktığını ifade etti.

“SEFİNE TERSANESİ HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİYİ SUÇLAYARAK KENDİNİ AKLAYAMAZ”
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında şunları belirtti:

“İşçilerin verdiği ifadelere göre; o gün Demirdağ’a çelik halat yerine ip halat verilmiş ve onun kopması sonucu işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine de olay yerine gelen iş sağlığı güvenliği uzmanları Yasin Demirdağ’ın üzerindeki kopmuş halatın kalan kısmını çıkarmaya çalışarak kendisinin halat takmadığı için düştüğü izlenimi verilmek istenmiştir. Tüm olanlara rağmen Sefine Tersanesi yaptığı açıklamayla ‘işe girişte gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verildiği, kişisel koruyucu donanımlarının eksiksiz teslim edildiği, hayatını kaybetmeden 2 saat önce de emniyet kemerinin kancasını takması konusunda uyarıldığı’ gibi kendisini aklamaya yönelik, işçiyi suçlayan vicdanlara sığmayacak bir açıklamada bulunmuştur. Kar hırsıyla gözü dönmüş AKP yandaşları insan hayatının öneminden bihaber yaptığı bu açıklamayla ülkemizdeki en ucuz şeyin insan hayatı olduğunu bir kez daha suratımıza tokat gibi çarpmıştır.

“NE ZAMAN BU KADAR KÖTÜ OLDUK?”
Bir insan hayatını kaybediyor… Belki şirket bu işin içinden sıyrılsın, belki de ‘ben bu işin içinden sıyrılayım’ gibi bir düşünceyle, gencecik işçinin ölü bedenine iş güvenliği uzmanları tarafından ‘emniyet halatı takmadı’ izlenimi verilmeye çalışılıyor. İnsanlık bu mu? Ne zaman bu kadar kötü olduk? Bu yapılanın hiçbir açıklaması olamaz. Bu olsa olsa iş cinayetinin kanıtı olur. Bu yapılanların hesabı sorulmalı. Burada iş cinayetinin yanında düpedüz bir de aldatmaca var! Orada cesur işçiler olmasaydı bu olayın akıbeti ortaya çıkmayacaktı. Şirket hemen olayınüstünü örtecekti.

İş sağlığı güvenliği uzmanlarının yapmaya çalıştığı skandal olaya müdahale eden 35 işçinin işten atıldığı iddiaları var ve eğer bu durum gerçekse ‘vay bizim halimize.’ Suçluyu değil de suçu haber yapan gazeteciyi tutuklayan sistem, Sefine Tersanesinde de suça ortak olmayan aksine ‘suç ortaya çıksın’ diye mücadele edenleri işinden ediyor. Evine ekmek götürebilmek için canını hiçe sayan işçiler, bu ekonomik krizde bir de işsiz kalarak yoksulluğa itiliyor. Bu işçiler sizden şirketin anahtarını istemiyor. İnsanca bir yaşam, güvenli bir iş ortamı istiyor”

“AKP İKTİDARLARI DÖNEMİNDE YAKLAŞIK 30 BİN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, AK Parti iktidarları döneminde emekçi aleyhine çıkarılan yasalar, giderek azalan alım gücü, hak, özgürlük ve sendikalaşma mücadelelerine yapılan baskı ile güvencesiz ve denetimsiz çalışma ortamlarıyla 21 yıllık iş cinayetleri rejimi yaratıldığını kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, AK Parti’nin iktidara gelir gelmez çıkarttığı 4857 sayılı İş Kanunu ile taşeron çalıştırma başta olmak üzere esnek ve güvencesiz çalıştırmayı yasal hale getirdiğini, kiralık işçilik ve özel istihdam büroları içerikli kölelik yasası ile bütün işlerde güvenceyi tamamen ortadan kaldırdığını belirterek, “Gelinen noktada Türkiye sermaye için bir cennet haline gelirken, emek sürekli ucuzlaştırılmıştır. Tarımda, sanayide, hizmet sektöründe kadınlar en güvencesiz koşullarda çalıştırılmış, hakkı olan ücreti alamamıştır. ‘Eşit işe eşit ücret’ kuralı tamamen rafa kaldırılmıştır. Ancak işçi sınıfı direnmeyi, dayanışmayı sever ve alışkındır. İş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya, sendikalaşmaya ve sendikal faaliyetlere engel olanlara karşı hep birlikte direneceğiz. İktidarımızda herkes hakkını alacak! Birlikte üretip, hakça bölüşeceğiz.” dedi.

 
Başkan Tuncay Sayılkan: Eczaneler açık, şimdilik
 
Bornova'dan Kadın Kooperatifi’ne destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Kapının altından altılı masaya ‘mesaj’ atanlar!
Mehmet KARABEL yazdı... Kapının altından altılı masaya ‘mesaj’ atanlar!
AK Parti İzmir'den Tunç Soyer'e 'pis su' tepkisi!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile AK Parti İzmir İl Başkanı ...
'İsrail'le ilişkiler Filistin davasına desteğimizi azaltmayacak'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile düzenlenen ortak ...
 
Düğüm çözüldü... Menderes'in ilçe başkanı belli oldu!
Bir hafta önce istifa eden CHP Menderes İlçe Başkanı Ahmet İşler’den boşalan ...
AK Parti'den 'erken seçim' iddialarına yanıt
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ''erken seçim'' iddialarına ilişkin konuştu. ...
Erdoğan: Kırım'ın ilhakını tanımıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Kırım Platformu Çevrimiçi Liderler Zirvesi''ne ...
 
'Kur Korumalı Mevduat' eleştirisi
Bu haftaki grup toplantısını Niğde'de gerçekleştiren CHP Genel Başkanı ...
AK Parti İzmir'de o ilçe başkanı istifa etti!
AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Selim Girbiyanoğlu, görevinden istifa etti. ...
Başkan Sürekli duyurdu: Alsancak Tekel'de sona doğru... Çeşme Projesi'nde kritik adım!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli; Genişletilmiş İl Başkanları ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva